Realitatea virtuală (VR) a apărut ca o tehnologie inovatoare care transformă diverse industrii. Aceasta nu doar că revoluționează în continuare industria de gaming, dar sparge barierele creative și în domenii precum turismul, divertismentul, casino online și automobile.
În ceea ce ține de industria Auto, impactul VR îl vedem mai ales asupra designului automobilelor. Prin fuzionarea lumii fizice cu cea digitale, VR oferă utilizatorilor experiențe imersive și interactive, care în trecut erau doar de domeniul științifico-fantastic.
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Realitatea Virtuală în Designul Automobilelor
Industria auto este mereu în căutarea unor modalități inovatoare de a îmbunătăți procesul de design și de a crea vehicule care să captiveze consumatorii. De aceea, realitatea virtuală joacă un rol esențial în atingerea acestor obiective.
Prin urmare, producătorii de automobile au început să integreze realitatea virtuală în fluxurile lor de lucru de design, permițând designerilor și inginerilor să vizualizeze și să interacționeze cu modele digitale de automobile într-un spațiu tridimensional.
Ford și Studiul Designului în VR
Un exemplu real și captivant al impactului realității virtuale asupra designului automobilelor provine de la Ford. În mod concret, compania a folosit realitatea virtuală pentru a-și optimiza procesul de design.
Prin utilizarea căștilor de realitate virtuală, designerii de la Ford pot evalua acum designurile vehiculelor într-un mediu de realitate virtuală, permițându-le să exploreze interiorul și exteriorul automobilelor înainte de a crea prototipuri fizice. Această aplicație a VR nu doar accelerează procesul de design, ci și economisește timp și resurse, devenind o soluție rentabilă.
De unde provine această economie? Simplu! Înainte de a da modelul în lucru, designerii, pot experimenta „aproape pe viu” mașina. În acest fel, pot identifica problemele de design și erorile de măsurare, înainte ca prototipul să fie dat în lucru.
Colaborarea BMW – Epic Games
BMW a demonstrat că industria auto și industria jocurilor video funcționează bine sub același acoperiș. Cunoscuta companie auto a decis să renunțe la metodele tradiționale de inginerie auto și a început să utilizeze principii din jocurile video în designul automobilelor.
Astfel, BMW a început o colaborare cu Epic Games pentru a ajuta în procesul de fabricație a automobilelor.
Prin intermediul acestei colaborări se folosește un sistem de realitate mixtă, dezvoltat cu componente din industria jocurilor video. Acesta se bazează pe tehnologia din spatele Unreal Engine de la Epic Games, care alimentează și jocuri precum Fortnite și simulatorul de curse Assetto Corsa Competizione.
Tehnologiile din jocurile video au funcții precum realitatea virtuală și capacitatea de interacțiune pentru utilizatori. Capacitatea de a prezenta rapid funcțiile vehiculului și concepte noi de interior prin aceste experiențe vizuale în spațiul realității virtuale deschide diverse oportunități, cum ar fi simularea călătoriilor în orașe.
În acest simulator, se pot testa aspecte precum vizibilitatea asupra zonei din jurul automobilului și verifica cum diferite unghiuri de vizualizare și poziții ale scaunelor afectează vizibilitatea și interacțiunea cu un ecran sau cât de dificil este să-l atingi. Prin acest sistem, le este oferit inginerilor dezvoltatori senzația de a experimenta o situație de conducere în viața reală, în interiorul unui automobil real.
Colaborarea Audi – Holoride
Un alt exemplu al impactului realității virtuale asupra designului automobilelor provine din eforturile de pionierat ale Audi. La Consumer Electronics Show (CES) din 2019, Audi, în colaborare cu inovatoarea companie emergentă de divertisment tehnologic, Holoride, au anunțat cu entuziasm că își transpun vehiculele într-o platformă de experimentare bazată pe realitatea virtuală.
Mai mult, în cadrul CES 2023 Audi s-a întors pentru a arăta roadele colaborării lor vizionare. Vizitatorii evenimentului au avut ocazia să se bucure de „călătorii experiențiale” în modelele Audi e-tron și e-tron Sportback. Aceste călătorii imersive au început la Audi Hub din prestigiosul hotel Waldorf Astoria din Las Vegas.
Genialitatea tehnologiei Holoride constă în capacitatea sa de a adapta conținutul virtual la mișcările automobilului în timp real. Această sincronizare perfectă a experiențelor virtuale și fizice amplifică emoția călătoriei și reduce riscul de rău de mișcare pe care pasagerii îl pot avea atunci când urmăresc filme sau alte tipuri de conținut dinamice într-un automobil în mișcare.
Colaborarea dintre Audi și Holoride redefinește industria divertismentului și auto, oferind o nouă modalitate pentru pasagerii de pe bancheta din spate să se învăluie în aventuri captivante de realitate virtuală pe parcursul călătoriilor lor. Această inovație nu doar face călătoriile lungi mai plăcute, ci reprezintă și un pas semnificativ în planul Audi de a îmbunătăți digitalizarea vehiculului și de a transforma interiorul automobilului într-un al treilea spațiu de viață.
La ce ne putem aștepta?
Convergența tehnologiei realității virtuale și a designului auto nu se oprește aici. Căsătoria dintre realitatea virtuală și inovația auto deschide noi uși pentru perspectivele viitoare și a captat atenția entuziaștilor auto din întreaga lume. Pe măsură ce Holoride continuă să avanseze în tehnologia sa și să se extindă în diferite piețe europene, posibilitățile de integrări și experiențe captivante viitoare în lumea auto sunt nelimitate.
În concluzie, realitatea virtuală revoluționează designul auto, oferind utilizatorilor experiențe imersive și interactive care înainte erau de neconceput. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, potențialul nelimitat al realității virtuale cu siguranță va deschide drumul către un viitor palpitant, în care granițele dintre realitate și imaginație se estompează, creând experiențe de neuitat atât pentru entuziaștii auto, cât și pentru pasageri.