Procedura și actele necesare pentru schimbarea permisului auto

Distribuie articolul unui prieten

Felicitări! Odată cu obținerea micului cartonaș de plastic ce atestă faptul că ești un șofer desăvârșit și că acum ai, oficial, dreptul de a conduce, ținem să îți semnalăm una dintre multitudinea de obligații cu care vine acesta la pachet și anume: schimbarea permisului auto.

Probabil te întrebi de ce trebuie schimbat, când, în ce condiții și mai ales, cum. Așadar, parcurge următoarele rânduri în care îți vom detalia tot ceea ce ai avea nevoie să știi și chiar mai mult!

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Situațiile în care este necesară schimbarea permisului auto

Schimbarea numelui sau a domiciliului

În cazul în care ți-ai schimbat numele de familie ca rezultat al unei căsătorii, divorț, alte cauze ori prenumele, domiciliul, trebuie să știi că și actele tale necesită modificări deoarece aceste date cu caracter personal sunt imperios necesare pentru identificare.

Deteriorarea sau pierderea permisului

Legea în vigoare nu permite utilizarea unui autoturism în calitate de șofer, fără a avea posibilitatea prezentării permisului de conducere în orice moment, la cererea unui agent de poliție rutieră ori a oricui este împuternicit cu acest drept de a verifica actele aferente în momentul unui control. În acest caz, dacă permisul dumneavoastră de conducere este într-o stare deplorabilă, iar datele de pe acesta nu sunt inteligibile pentru a vă putea identifica corect, ori l-ați pierdut, se prezumă că săvârșiți infracțiunea de ,,Conducerea unui autovehicul fără permis de conducere” art.335 Cod Penal, faptă ce se pedepsește cu sancțiuni privatoare de libertate, închisoare, de la unu la cinci ani.

Schimbarea categoriei de permis auto

Dat fiind că fiecare categorie de permis, fie că e AM/A1/A2/A, B1/B/BE, C1/C1E/CE/C, D și așa mai departe, fiecare îi corespunde unui tip de autoturism și vine la pachet cu un set de drepturi distincte. Așadar, dacă ești beneficiarul unui permis de conducere din categoria B, atunci poți conduce autovehicule a căror masa totală maximă autorizată nu depășește 3.500kg și al căror număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8 – acesta este doar un exemplu, dar fiecare categorie, corespunzând unor detalii precum cele anterior menționate, prezintă un examen distinct pe un vehicul distinct, de unde rezultă faptul că nu îți poți schimba categoria permisului auto.

Eventual, poți participa la legislația aferentă categoriei de permis pe care ți-o dorești, iar aceasta se va adăuga permisului tău auto ulterior absolvirii examenului.

Preschimbarea permisului străin cu unul românesc

Procedura de preschimbare a permisului auto în cazul de fața este una mult mai lesniscioasă, fapt datorat amalgamului de documente necesare care să ateste aptitudinile tale de șofer. Lăsând la o parte documentele ce au mai fost menționate, cei ce dețin un permis străin și doresc transformarea acestuia în unul românesc vor mai avea nevoie de :

  • Carte de rezidență
  • Permis de ședere în România
  • Certificat de înregistrare
  • Pașaportul în copie și în original

Excepții de la schimbarea permisului auto

Nu poți preschimba permisul auto în următoarele cazuri:

  • Dacă ai deja un permis auto internațional;
  • Dacă valabilitatea sa a expirat;
  • Dacă permisul auto a fost anulat sau face obiectul unei investigații naționale sau internaționale;
  • Dacă permisul auto este provizoriu sau de elev conducător;

Dacă permisul auto aparține unei persoane condamnate prin hotărâre judecătorească pentru infracțiunile menționate în articolul nr. 24 alineat nr. 6 din OUG nr. 195/2002, respectiv infracțiune care a afectat circulația pe drumurile publice, care a avut consecință vătămarea sau uciderea unei persoane ca urmare a nerespectării regulilor de circulație și alte documente asemănătoare.

Situații în care nu este necesară schimbarea permisului

Știai că poți profita de o ,,scurtătură” în anumite situații excepționale, pentru a evita tot procesul de schimbare a permisului auto și să te scoți mai ieftin, rapid și cu mai puțin stres ?

Dacă te regăsești în situația în care ți-ai pierdut permisul auto, ține minte că nu trebuie să apelezi la schimbarea acestuia. În schimb, ceea ce poți face este să soliciți eliberarea unui duplicat de la autoritățile competente. Același lucru. Începând din 2023, este posibil și în cazul preschimbării numelui din Cartea de Identitate.

Procedura de schimbare a permisului auto

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

  • Cerere-tip
  • Cartea de Identitate, în original și copie
  • Dovada plății taxei de 89 lei
  • Permisul auto vechi
  • Fișa medicală eliberată de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că ești apt să conduci autovehiculul pentru care soliciți permisul auto nou.

Legea în vigoare subliniază faptul că în cazul expirării permisului auto, trebuie începută procedura de schimbare a acestuia cu cel puțin două luni înainte de termenul limită.

Programarea pentru schimbarea permisului auto

Cea mai simpla metoda prin care poti face o programare online pentru a schimba un permis auto expirat sau cel de inmatriculare al masinii este sa accesezi site-ul DRPCIV, serviciul programari online. Vei regasi o harta cu toate judetele tarii astfel incat sa faci programarea la serviciul din judetul de care apartii

Timpul necesar pentru eliberarea permisului auto

Conform Ministerului Afacerilor Interne, permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat al Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5-15 zile). Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitate de 15 zile. Dacă după expirarea celor 15 zile, titularul nu va fi identificat/găsit la adresa indicată, permisul se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto în cazul schimbării numelui sau în caz de permis deteriorat

Documentele necesare pentru schimbarea numelui

  • Cererea-tip – se poate completa digital sau pe hârtie și apoi se predă la ghișeu;
  • Cartea de identitate, copie și original;
  • Dovada că ai plătit taxa pentru eliberarea permisului de conducere (89 de lei);
  • Permisul de conducere vechi, doar în caz de schimbare a numelui sau deteriorare ușoară.

Riscurile conducerii cu permisul expirat

Consecințele legale și financiare ale conducerii cu un permis expirat

Neatenția nu este scuzabilă în fața legii, de aceea ignorarea datei de expirare a permisului auto este încadrată juridic ca fiind o contravenție, sancționată conform Codului Rutier.

Sancțiunea pentru o asemenea faptă este alocarea de 6-8 puncte și o amendă contravențională cuprinsă în suma de 800-1200 lei. Pe lângă acestea, se dispune și interzicerea exercitării unor drepturi precum părăsirea țării sau, după caz, pătrunderea în țară.

Deși procedura de schimbare a permisului expirat poate fi o bătaie de cap în plus, un lucru pozitiv la care să te gândești pentru a îți oferi un dram de ambiție să începi procedura când se apropie termenul este faptul că începând cu anul 2002 s-a renunțat la etapa procedurală în care trebuia resusținut examenul. Prin urmare, acum că ai scăpat de învățat, nu trebuie decât să pui actele în dosar.

Acte necesare pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere

Documentele necesare pentru eliberarea unui duplicat

Pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere românesc, în primul rând, se va menționa motivul solicitării : pierdut, furat, deteriorat sau în cazul schimbării numelui, înainte de data expirării valabilității administrative.

  • Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (alături de declarația de pierdere/furt, după cum este cazul)
  • Actul de Identitate al solicitantului, în original
  • Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere în cuantum de 89 lei
  • Permisul de conducere în original, în cazul în care solicitați procedura pe motiv de deteriorare

Atenție! Duplicatul se eliberează pe perioada de valabilitate a documentului preschimbat.

Cererea se depune personal de către titularul permisului de conducere, nu prin reprezentant, la oricare serviciu public comunitar regim de permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Pentru permisele de conducere emise după data de 01.01.2009, cererea alături de restul documentelor pot fi transmise și prin corespondență, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior sau prin poșta electronică pe adresa de e-mail a serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Asemenea depunerii cererii, permisul se ridică doar personal de către titular, de la serviciul public comunitar menționat de solicitant în cerere.

Unde este valabil permisul de conducere

Reglementări privind valabilitatea permisului de conducere în străinătate

Dacă ai urmat o școală de șoferi din România și ai, automat, permis de conducere românesc, asta nu te ține legat de șoselele patriei! Află că poți beneficia de permisul tău și în afara granițelor, dar doar în anumite state ce recunosc permisul de conducere românesc ca fiind valabil. Tot mai multe state europene permis documentul autohton, problema la care trebuie să acordați maximul de atenție este că e pe o perioadă limitată – maxim un an.

Așadar, puteți conduce legal în țări precum Portugalia (90 de zile – după care trebuie obținut un permis de conducere portughez, fără repetarea examenului auto), Polonia ( „persoana care posedă permis de conducere national, eliberat în străinătate, care are domiciliul pe teritoriul Republicii Polone, poate obține un permis de conducere national polonez după predarea permisului de conducere valabil străin organului care a eliberat acest permis”, conform Departamentului pentru Muncă în Străinătate), Ungaria, Franța, Italia, Olanda, Germania, Suedia, Bulgaria, Slovacia, Grecia.

Costul preschimbării unui permis expirat

Taxele necesare pentru preschimbarea unui permis auto expirat

Vești proaste pentru șoferi – după ce ați achitat sume exorbitante pentru a lua parte la orele necesare școlii auto, nu se oprește aici darea de bani pentru a putea beneficia de carosabil și implicit, de mașina proprie.

Dacă aveți permisul expirat, taxa pentru eliberarea permisului auto este în valoare de 89 lei. Până în anul 2020, aceasta era de 68 lei, dar inflația și-a spus cuvântul și aici.

Pe lângă această sumă va mai trebui să achiți și controalele medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii, care pot costa între 150 și 200 lei, în funcție de clinică.

De asemenea, va fi necesară și o fotografie nouă cu dimensiunea de 35×38,5mm , care costă în jurul a 10 lei, iar apoi efectuarea copiilor documentelor la un xerox dacă nu beneficiați de xerox la domiciliu.

Unde se plătește taxa pentru permis auto în 2023

Cu o varietate considerabilă de opțiuni de plată, vă informăm că în anul 2023, plata taxei pentru permis auto în valoare de 89 lei, se încasează în contul CEC Bank, BCR, ori în stațiile de plată SelfPay.

Dacă nu aveți timp să vă deplasați la o bancă sau o stație destinată plăților, puteți achita taxa și online pe pagina ghiseul.ro sau pe Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (drpciv.ro) – în cazul acestui tip de plată, online, nu este necesară dovada plății.

Important de semnalat este că în 2023, această taxă NU mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, în momentul depunerii documentelor!

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 101