Ce Trebuie să Știi Înainte să Alegi un Elevator Auto?

Distribuie articolul unui prieten

Probabil ai auzit de vorba aia „ești prost de dai în gropi”. Dar drumurile din România fiind așa cum le știm toți, ajungem la service mai des decât ne-am dori și nu din cauza prostiei. O bună parte din automobile ajung inevitabil în punctul în care necesită o vizită la service.

Condițiile în care șosele se prezintă (gropi, porțiuni de beton, peticire necorespunzătoare, etc) determină crearea sau agravarea unor probleme la nivelul autovehiculelor precum defecțiuni ale telescoapelor/suspensiilor, dereglarea geometriei roților, probleme la direcție, etc. 

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Pentru a identifica, și ulterior, repara defecțiunea cu care un autovehicul se confruntă, mecanicul auto este nevoit în majoritatea cazurilor să ridice mașina pentru a inspecta în ce stare se află. Se apelează astfel la un elevator care să-i permită acestuia să lucreze în condiții optime și de siguranță. În funcție de dimensiunile, greutatea și problemele cu care se confruntă vehiculele, elevatorul auto se prezintă în mai multe modele.

Ce este un elevator auto și cum funcționează?

Elevatorul auto este un sistem pentru ridicarea întregii mașini sau a unei părți a acesteia, permițând mecanicului auto să inspecteze diferite componente ale mașinii. Se utilizează în diferite scopuri, fie pentru acțiuni de mentenanță asupra vehiculului, fie pentru reparații ale părților mai greu accesibile.

Este important ca elevatorul auto să fie robust și nu foarte complicat, iar rezistența acestuia să fie ridicată pentru ca astfel să nu fie afectat de lovituri. De asemenea, elevatorul trebuie să fie solid și stabil pentru a putea face față sarcinii pe care o ridică, astfel fiind evitate scenariile nefericite.

Printre cele mai răspândite elevatoare auto se numără cele hidraulice. Acestea funcționează conform principiului Pascal care susține că atunci când este exercitată presiune asupra întregului corp al unui lichid, aceasta este distribuită uniform în toate direcțiile și nu afectează volumul lichidului.

Astfel, în cadrul unui container cu pereți izolatori nedeformabili, întreaga presiune este concentrată către singurul punct liber. Elevatorul auto hidraulic are două componente de o importanță ridicată – cele două pistoane: cel de acționare și cel executant.

Pistonul de acționare are o dimensiune mai mică și reprezintă locul în care presiunea de admisie se exercită. Cel de executare este mai mare, diferența dintre cele două făcând posibilă ridicarea încărcăturilor grele prin aplicarea unei presiuni scăzute pe o perioadă îndelungată de timp.  

Ce tipuri de elevatoare auto sunt pe piață?

Într-un service auto este indispensabilă prezența unui elevator auto. Însă, activitatea principală și segmentul de piață asupra căruia se adresează sunt cele care determină tipul de elevator auto prezent în atelierul respectiv. Astfel, la momentul actual, pe piață există următoarele tipuri: elevator auto cu două coloane, cu patru coloane, elevator auto tip foarfecă/de vulcanizare, fiecare cu propriile atribuții.

Elevatorul auto cu două coloane este des întâlnit în atelierele auto deoarece este accesibil și îndeplinește cu succes majoritatea sarcinilor pentru care a fost achiziționat. El poate ridica o greutate de până la 4200 de kilograme însă nu beneficiază de aceleași funcții sofisticate precum celelalte tipuri de elevatoare. Acest tip de elevator poate fi de două feluri: hidraulic sau electromecanic.  

Comparativ cu elevatorul cu două coloane, cel cu patru oferă o stabilitate mai accentuată și este deseori preferat de către service-uri datorită reducerii riscurilor în momentul utilizării. Acest tip de elevator este folosit în special pentru reparațiile mai complexe, reglarea geometriei roților și alte operațiuni ce trebuie realizate în zonele mai puțin accesibile.

Totodată, datorită stabilității pe care o oferă, elevatorul cu patru coloane poate ridica sarcini mai grele decât modelul anterior menționat.  

Elevatorul auto de tip foarfece/ de vulcanizare este o soluție perfectă pentru atelierele auto cu spațiu redus și care este orientat în special către oferirea de servicii de tip vulcanizare.

Dezavantajul este că elevatoarele auto de tip foarfece nu pot ridica greutăți prea mari însă sunt într-o mare măsură echipate cu tehnologii moderne. Acest tip de utilaj s-a dovedit a fi util chiar și pentru mașinile sport.

Dezvoltarea industriei auto a dus concomitent și la dezvoltarea utilajelor și a uneltelor folosite în repararea sau mentenanța autovehiculelor.

Așadar și elevatoarele s-au îmbunătățit și reinventat, existând elevatoare speciale: elevatoare destinate alinierii roților, elevatoare mobile, elevatoare cu platformă joasă, elevatoare cu coloane mobile, etc. În funcție de nevoile fiecărui service, pot fi găsite pe piață elevatoare care să corespundă cu cerințele atelierului auto.

După ce criterii alegi un elevator auto?

Achiziția unui elevator auto este determinată de mai mulți factori, decizia de a cumpăra un astfel de utilaj fiind făcută în funcțiile de nevoile pe care clientul le are. În rândurile care urmează sunt prezentate câteva criterii pe care te poți baza atunci când cauți un elevator auto, pentru a te asigura că decizia este una cât mai corectă:

  1. Prețul – în funcție de bugetul pe care compania îl deține, decizia de cumpărare poate fi cu mult restrânsă. Să presupunem că un service auto nu deține un buget extrem de mare care să fie alocat acestei achiziții. Pentru a nu avea această lipsă, proprietarul se poate orienta către un elevator auto cu două coloane convenabil sau către unul de tip foarfece;
  2. Sarcina maximă de ridicare – după cum s-a discutat anterior la tipurile de elevatoare, fiecare are beneficii pentru un segment de piață. Astfel, pentru vulcanizări sunt extrem de utile elevatoarele de tip foarfece care pot ridica până la 3200 kg, iar pe măsură ce atelierul auto este mai dezvoltat, se apelează la cele cu două coloane care pot ridica până la 4200 kg sau la cele cu patru;
  3. Spațiul pe care îl ocupă – dacă service-ul auto este mic, un elevator auto de tip foarfece este perfect deoarece acesta poate fi îngropat în podea atunci când nu este folosit;
  4. Sistemele de blocare/deblocare – sunt întâlnite în special la elevatoarele cu două coloane și, de obicei, au prețul semnificativ mai ridicat față de elevatoarele de tip foarfece;
  5. Brandurile mașinilor – există anumiți șoferi cu mașini de marcă BMW, Mercedes, Volvo, etc., care preferă să frecventeze service-urile auto care dispun de utilaje special create pentru mașinile pe care le conduc. Acesta este unul dintre motivele pentru care în reprezentanțele auto se folosesc elevatoare profesionale create pentru autovehiculele ale cărei mărci le comercializează;
  6. Specializarea atelierului auto – elevatorul auto poate fi achiziționat în funcție de segmentul de piață asupra căruia service-ul auto se adresează. Astfel, dacă atelierul auto este specializat pe repararea/mentenanța autovehiculelor mari se apelează la un elevator auto cu patru coloane care să suporte greutatea;
  7. Modul de operare – elevatoarele pot avea funcții complet automate sau manuale, cele dintâi fiind de obicei mai scumpe datorită beneficiilor pe care le oferă;
  8. Certificatul de calitate CE – acest document atestă că produsul cumpărat este conform cu standardele europene, lipsa acestuia reprezentând un semnal de alarmă cu privire la distribuitorul care-l vinde;
  9. Scopul elevatorului – în principal, elevatoarele auto sunt utilizate pentru a ridica mașini. Însă, ele pot fi folosite nu doar pentru a repara vehiculele ci și pentru a le stivui. Pentru utilizarea spațiului la maxim, mașinile pot fi puse pe verticală, una pe elevator și alta parcată sub aceasta.

În momentul în care se știe sigur motivul pentru care este necesară achiziționarea unui elevator, cele 9 criterii mai sus amintite nu fac altceva decât să ușureze în alegerea utilajului cel mai potrivit, conform cu cerințele clientului.  

De unde poți lua un elevator auto?

Autocom este unul dintre distribuitorii de încredere ale utilajelor auto. Aceștia oferă soluții complete pentru atelierele auto, începând cu elevatoare auto cu două/patru coloane/ de vulcanizare, până la echipamente specializate.

De asemenea, Autocom afirmă că interesele clienților sunt puse pe primul loc, aceștia fiind susținătorii nevoilor clienților, serviciile oferite fiind personalizate pentru fiecare atelier auto cu care colaborează.

Autocom este un partener activ în relația cu clienții, colaborarea continuând chiar și după furnizarea echipamentelor, clientul beneficiind de consultanță tehnică și asistență specializată în urma realizării achiziției.

Elevatoare auto cu două coloane, cu patru coloane, de vulcanizare, tip foarfecă, elevatoare auto îngropate, coloane, cricuri și multe alte unelte necesare pot fi găsite în portofoliul celor de la Autocom. Alege din ofertele de elevator auto prezente pe site.

Alegerea îți aparține însă asigură-te că o faci pe cea potrivită! Acum știi care este principiul de funcționare al unui elevator auto, tipurile existente pe piață și criterii după care să te ghidezi atunci când vrei să-ți achiziționezi un asemenea utilaj.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 102