Încă de la primul automobil, mașinile au avut numere de identificare folosite în diferite scopuri, seria de șasiu. Însă, de-a lungul secolului XX, aceste sisteme au evoluat și variat de la o țară la alta, fiecare producător auto adoptând propriul stil de a înregistra identitatea unui autovehicul împreună cu componentele sale. Acest lucru încă reprezintă o modalitate bună, dar nu destul de sigură deoarece există indivizi care creează identități și documente false de proprietate ale mașinilor.
Cuprins
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Apariția acestor serii de șasiu, numite și numere VIN standardizate sau numere de caroserie, au adus beneficii considerabile în legătură cu combaterea infracțiunilor, ca de exemplu identificarea autovehiculelor pentru a îndeplini diverse obiective. Aceste numere VIN sunt folosite astăzi de oriunde de către autorități, furnizori de piese, companii de asigurări, dealeri, dar și de către alte entități cu scopul de a descoperi date necesare identificării vehiculelor.
De obicei, acest număr VIN este folosit cu scopul de a evalua un autoturism sau o autoutilitară, dar și de a cunoaște informații prețioase despre istoricul unei mașini second-hand.
Ce este seria de șasiu?
Dacă te-ai întrebat până acum ce înseamnă acea serie de 17 caractere care vine odată cu autoturismul tău, ei bine ea te ajută să stabilești diferite detalii ce țin de identificarea lui. Ea este utilizată nu numai pentru autoturisme, cât și pentru alte tipuri de vehicule, cum ar fi camioane, rulote, motociclete, mopede și autobuze.
Ai crede ca e o serie greu de descifrat și destul de lungă, dar odată ce vom trece împreună prin fiecare caracter al seriei, nu vei mai fi de aceeași părere!
Astfel, primul caracter din serie, acesta ne arată țara de proveniență a vehiculului.
- S – Marea Britanie;
- 1, 4 sau 5 – SUA;
- 2 – Canada;
- 3 – Mexic;
- J – Japonia;
- W – Germania;
- K – Coreea de Sud;
- Z – Italia;
- U – România.
Cel de-al doilea caracter ne arată marca auto a vehiculului:
- A – Audi;
- B – BMW;
- N – Nissan.
Ține minte că aceste caractere nu fac referire mereu la aceleași mărci deoarece A-ul poate veni și de la Jaguar și Mitsubishi, iar R-ul poate veni și de la Audi. Cu toate că pare un aspect derutant, următorul caracter alungă această confuzie creată, desemnând tipul vehiculului sau divizia de fabricație.
Următorul grup de caractere, și anume de la 4 la 8, alcătuiesc o descriere a vehiculului, cuprinzând modelul, tipul caroseriei, sistemul de frânare, transmisia și codul motorului.
Cel de-al 9-lea caracter reprezintă cifra de verificare și este folosit pentru a identifica numerele VIN invalide.
Mai departe avem caracterele de la 10 la 17, unde este menționată secțiunea de identificare a mașinii.
Al 10-lea element ne arată anul de fabricație al modelului. Astfel:
- 1981 – 2000 – corespund literelor de la B la Y;
- 2001 – 2009 – corespund numerele de la 1 la 9 (în locul literelor);
- Pentru modelele fabricate în 2010, alfabetul a fost reluat de la litera A și se consideră ca acesta să fie utilizat până în anul 2030.
Cel de-al 11-lea caracter ne arată unitatea de producție în care a fost asamblat vehiculul, fiecare producător auto având propriul set de coduri de fabrică.
Ultimele 6 elemente reprezintă numere secvențiale de producție, prezente pe linia de asamblare a fiecărei mașini.
Există și situații unde seria de șasiu conține doar 12 caractere sau nu se mai poate citi. Numărul poate fi mai scurt fiindcă cel precedent s-a deteriorat, iar proprietarul a decis să-l înlocuiască conform prevederilor aplicabile.
Unde găsești seria de șasiu?
Carte de identitate
Când vă uitați pe cartea de identitate, căutați punctul E pentru a găsi seria de șasiu. Acel câmp este obligatoriu să fie completat deoarece fără el autoturismul nu poate fi înmatriculat. Un alt lucru important de verificat este ca această serie să coincidă cu cea înscrisă pe plăcuța de identificare pe care o poți găsi în interiorul mașinii.
Parbriz
O mare parte dintre autovehiculele din prezent au seria de șasiu scrisă în partea de jos a parbrizului, pe partea șoferului. Ea trebuie scrisă în așa fel încât să nu fie nevoie să ceri ajutorul vânzătorului pentru a-ți arăta unde este.
Elemente de caroserie
De asemenea, există și unele vehicule care au seria de șasiu inscripționată pe diferite elemente ale caroseriei. Ca de exemplu, o poți găsi pe partea de jos a stâlpului, lângă locul pasagerului din față (Skoda și Seat), lângă balamalele ușii față (Audi) sau pe bord (BMW și Volvo).
Verificare serie șasiu
Prin RAROM
Încă din anul 2019, orice persoană care deține sau dorește să achiziționeze un autovehicul are posibilitatea să verifice istoricul acestuia, prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro. Acest lucru este posibil cu o condiție, și anume, ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR.
Informațiile legate de autoturism se obțin doar dacă tu, ca și solicitant, introduci în aplicația gratuită „ISTORIC VEHICUL” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului (seria de caroserie/șasiu). În continuare, aplicația va crea un cod de acces pe care îl va trimite pe adresa de email introdusă ulterior. După ce acesta se va valida, vei primi pe aceeași adresă de email informațiile considerat utile pentru deținător sau viitor deținător al unui vehicul.
Informațiile generate sunt:
- Activitățile precedente derulate la RAR;
- Numărul de km înregistrați în bordul mașinii;
- Valabilitatea cărții de identitate a vehiculului și a ITP-ului;
- Gradul de poluare;
- Câteva date tehnice și de identificare.
Prin CarVertical
CarVertical este aplicația cu cea mai mare bază de date online de înregistrări ale vehiculelor de ocazie. Aceasta conține un număr de peste 7 miliarde de puncte de date din întreaga lume.
Dacă optezi pentru această modalitate de a afla istoricul autoturismului tău, ei bine, vei fi nevoit să plătești o anumită sumă de bani, dar vei primi mai multe informații decât dacă ai opta pentru RAROM.
Astfel, vei primi:
Un raport de daune ascunse;
Informații legate de un posibil kilometraj modificat;
Fotografii din istoricul vehiculului;
Istoricul de service al vehiculului;
Defecțiuni frecvente ale fiecărui model;
O analiză a proprietarilor multipli – Faptul că știi câți proprietari a avut un vehicul te ajută să îți dai seama dacă acesta a fost vândut frecvent;
Înregistrări furturi – Cei de la CarVertical se asigură că vehiculul nu a fost declarat furat în nicio țară.
NOU! Primești 10% reducere dacă folosești link-ul de mai jos sau voucher-ul automobile101
Când ai nevoie de ea?
În primul rând, ai nevoie să verifici seria de șasiu pentru a te asigura că poți circula legal pe drumurile publice.
De asemenea, VIN-ul este extrem de important și în momentul achiziției unei mașini de ocazie deoarece ești nevoit să verifici proveniența ei, istoricul de service și alte date care ar putea ascunde probleme serioase pe viitor. De exemplu, vei afla dacă respectivul autoturism a fost furat, dacă are kilometrajul modificat sau dacă a avut parte de accidente ce au necesitat reparații serioase.