Acvaplanarea: Ce trebuie să știi pentru a conduce în siguranță pe ploaie

Distribuie articolul unui prieten

Te-ai uitat pe aplicația de meteo, ai văzut că vremea nu e în favoare ta și totuși nu ai cum să anulezi călătoria planificată. Ce e de făcut? Adopți un stil de conducere preventiv și pleci la drum după ce ai luat toate măsurile de siguranță care să ajute la evitarea acvaplanării. Nu știi ce presupune acvaplanarea? Citește în continuare și află ce este, cum poate fi evitată și ce ar trebui să faci dacă te confrunți cu acest fenomen.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce este acvaplanarea? 

Acvaplanarea este un fenomen cauzat de acumularea unui strat de apă de 2,5mm între carosabil și pneurile autovehiculului pe care îl conduci. Lipsa contactului anvelopei cu șoseaua, cauzată de prezența apei între cele două duc la scăderea aderenței cauciucurilor determinând astfel o lipsă semnificativă de tracțiune.

Fenomenul este declanșat rapid, motiv pentru care șoferul trebuie să fie vigilent și să acționeze calm și conștient deoarece el va pierde pentru câteva secunde controlul asupra mașinii, fiind incapabil să accelereze, frâneze și chiar să mențină direcția de mers a vehiculului.

Factori care agravează acvaplanarea  

În principal, acvaplanarea este cauzată de condițiile meteo nefavorabile. Ploile abundente nu numai că îngreunează vederea și reduc capacitatea șoferului de a observa mai ușor pericolele, dar determină și apariția de bălți pe marginea carosabilului sau chiar pe partea circulată (apa se adună în posibilele denivelări, gropi sau alte defecțiuni ale drumului). Factorul legat de starea vremii nu poate fi controlat de nimeni, șoferul fiind nevoit să se adapteze condițiilor, însă starea anvelopelor și viteza cu care circuli pe drum sunt lucruri pe care le poți controla.  

Este bine cunoscut faptul că un cauciuc trebuie să aibă indicele de uzură de minim 4mm. Anvelopele de vară nu au aceeași aderență pe care o oferă anvelopele all season sau cele de iarnă. Astfel, înainte de a pleca la drum, asigură-te că starea anvelopelor este cât mai apropiată de reglementările în vigoare (indicele de uzură să fie de minim 4mm, presiunea din anvelope să nu fie scăzută). Tu ești cel care decide dacă starea anvelopelor îți permite să parcurgi distanțele propuse în condiții de siguranță, însă nu-ți forța norocul. Un set calitativ poate de anvelope poate avea un cost mai mic comparativ cu cel pe care ar trebui să-l suporți în cazul unui eveniment nefericit. Siguranța ta, în calitate de șofer, a pasagerilor, cât și a celorlalți participanți la trafic este mai importantă decât banii.

O regulă general valabilă este că viteza trebuie adaptată în funcție de condițiile cu care te confrunți. Astfel, dacă afară nu e soare cu dinți și carosabilul nu este uscat, o viteză de 90 km/h nu-i chiar cea mai bună alegere. Recomandarea este să păstrezi viteza redusă la cel puțin 30 km/h, chiar dacă ești sub limita legală, deoarece aceasta este considerată a fi viteza care asigură condiții de siguranță și o tracțiune optimă a mașinii în condiții nefavorabile.

Diferența dintre acvaplanare și alte fenomene similare  

Să recapitulăm. Acvaplanarea este un fenomen cauzat de prezența stratului de apă între anvelopă și carosabil, aceasta acumulându-se în canelurile pneurilor. Acvaplanarea poate fi considerată ca derapaj însă acțiunile făcute în vederea redobândirii controlului nu sunt asemănătoare. În cazul acvaplanării se recomandă reducerea vitezei (luarea piciorului de pe accelerație și apăsarea ușoară a ambreiajului) împreună cu executarea de mișcări lente asupra volanului, iar în cazul derapajului se recomandă ridicarea piciorului de pe frână și mișcarea în sens invers al derapării. Un alt fenomen cu care ar putea fi confundat este patinarea, prezentă tot în condiții de ploaie abundentă sau gheață/polei. În cazul patinării trebuie redusă viteza, păstrarea distanței față de alte mașini și utilizarea corectă a frânei.

Cauze și Prevenire

1. Cum se produce acvaplanarea?

După cum s-a menționat și anterior, acvaplanarea este un fenomen cauzat în special de condițiile meteo nefavorabile, ploi abundente, care determină apariția apei pe carosabil, ulterior șoferul confruntându-se cu existența unei pelicule de apă între șosea și anvelopă care cauzează pierderea controlului vehiculului pe care îl conduce.

2. Cum să eviți acvaplanarea

În calitate de șofer care este nevoit să conducă pe vreme ploioasă, trebuie să fii vigilent și cât mai atent la condițiile în care se află carosabilul. Viteza adaptată condițiilor de drum împreună un un set de pneuri calitative cresc gradul de siguranță pe șoselele acoperite de apă. Înainte de orice călătorie pe o perioadă mai lungă de timp, verifică starea vremii și starea mașinii pe care o conduci pentru a te asigura astfel că adopți un stil de condus conform situației în care te vei afla.

3. Simptomele fenomenului de acvaplanare

Acvaplanarea se întâmplă spontan, câteodată nici nu-ți vei da seama decât după ce s-a întâmplat. În momentul declanșării vei simți că mașina nu mai face contact cu carosabilul și controlul mașinii nu-ți va aparține. Nu te panica. Păstrează-ți calmul, redu treptat viteza și încearcă să menții direcția corectă de mers până când vei recăpăta tracțiunea și controlul vehiculului.

Acvaplanarea și Siguranța Rutieră

1. Pericolele acvaplanării pentru șoferi

Pericolele cauzate de acvaplanare sunt destul de mari și nu ar trebui ignorate. Declanșarea fenomenului cauzează pierderea controlului mașinii de către șofer și se poate solda cu riscul cauzării accidentelor rutiere. Repetăm, acvaplanarea se întâmplă spontan și orice șofer se poate confrunta cu ea, indiferent de nivelul de experiență pe care îl are.

2. Metode de control al mașinii în caz de acvaplanare

În caz de acvaplanare nu există loc de panică sau neglijență. În calitate de șofer trebuie să rămâi calm și să faci următoarele lucruri:

  • Păstrează-ți vigilența și analizează rapid scenariul în care te afli, căutând o soluție la situația cu care te confrunți;
  • Apasă pedala de ambreiaj în timp ce ridici ușor piciorul de pe accelerație;
  • Nu frâna sau accelera!;
  • Menține poziția volanului pe accesași direcție de mers, evitând virajele stânga-dreapta;
  • În momentul în care ai redobândit aderență continuă-ți drumul evitând pe cât posibil acumulările de apă și menținând viteza de siguranță de 30km/h.

3. Importanța educației rutiere

Deși ignorate, regulile de circulație sunt realizate cu un scop: acela de a asigura tuturor participanților la trafic, inclusiv pietonilor, siguranța. Nu este cool să fii rebel pe șosele. Cool este să fii conștient că vei ajunge în siguranță din punctul A în punctul B, iar pe traseul dintre cele două șansele de a te confrunta cu un eveniment nefericit sunt aproape de zero.

Întrebări Frecvente despre acvaplanare

Cum influențează calitatea anvelopelor riscul de acvaplanare?

Anvelopele slab calitative, uzate, care nici pe șoseaua uscată nu asigură siguranța șoferului, clar vor fi un risc garantat pe carosabilul umed. Canelurile de pe pneuri au rolul de a dispersa apa acumulată cât mai rapid iar cauciucurile uzate nu pot îndeplini pe deplin această funcție.

Există anumite mărci de anvelope recomandate pentru prevenirea acvaplanării?

În principal este bine de știut că anvelopele all season și cele de iarnă asigură o aderență mai mare pe carosabilul umed. Orientarea către un astfel de model va aduce un plus de siguranță pe durata călătoriilor.

Ce trebuie să faci imediat după ce ai experimentat acvaplanarea?

În urma redobândirii controlului mașinii îți poți continua călătoria dacă fenomenul nu a dus la cauzarea altor pagube materiale sau a unor evenimentelor mai grave. Șoferului i se recomandă să-și mențină calmul și să rămână vigilent pe parcursul călătoriei.

Cum se compară acvaplanarea cu alte fenomene rutiere periculoase? 

Acvaplanarea este diferită în principal din punctul de vedere al manevrelor care trebuie făcute pentru redobândirea controlului: reducerea vitezei și evitarea virajelor brusce.

Există cursuri de conducere specializate pentru prevenirea acvaplanării?

Există soluția oferită de parcurgerea cursurilor de conducere preventivă care să împiedice în primul rând confruntarea cu acest fenomen. În rest, experiența fiecărui șofer își spune cuvântul în momentul în care se confruntă cu acvaplanarea.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articole: 101

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *