Ce este contractul de comodat auto?

Distribuie articolul unui prieten

Plasând toată informația într-o notă coerentă, întâi de toate trebuie lămurit ce presupune în mod concret termenul de ,,contract”, fie el de locațiune, ănchiriere, ori în cazul nostrum de comodat auto. Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane (atât fizice cât și juridice) cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic (relația socială stabilită pe baza unor norme juridice stabilite între subiectele de drept în cauză).

Cuprins

Acum lămurit fiind acest aspect din esența contractului de comodat auto, putem trece la a detalia adevăratul subiect de interes și anume: contractul de comodat auto.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce este contractul de comodat auto?

În conformitate cu prevederile art. 2146 din Noul Cod Civil actualizat 2020 – Legea nr. 287/2009, contractul de comodat auto sau împrumutul de folosinţă al unei maşini este un acord prin care  proprietarul unui autovehicul (comodantul) oferă în mod gratuit, spre folosință temporară sau permanentă, unei alte persoane (comodatarul) autoturismul respectiv.

Dacă întainte, închirierea nui autoturism se putea face prin procură, începând cu anul 2011 când a intrat în vigoare Noul Cod Civil, contractul de comodat auto a devenit imperios necesar pentru această operațiune. De precizat însă este că nu e un contract de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului, ci doar de închiriere a acestuia și de asemenea, este singuurul mod prin care poți dobândi gratuit un autoturism în folosință.

Pentru existența valabilă a acestui tip de contract, sunt cerute îdeplinirea cumulative a trei condiții legale, fără de care contractual ar fi considerat automat nul:

  • Să fie real – un contract este real când ambele părți au acționat de bună voie încheind contractul în cauză, în temeiul condițiilor stipulate în cuprinsul contractului.
  • Să fie gratuit – gratuitatea nu presupune că obții folosința bunului fără a oferi ceva la schimb (suma stipulată în contract pentru folosință), ci înseamnă că cel ce beneficiază de utilizarea bunului / comodatarul, nu este obligat prin aceasta să achite impozite auto, contravaloarea vehiculului sau polița RCA (revin în atribuția proprietarului de drept).
  • Să fie unilateral – comodatarul va restitui mașina proprietarului la data scadentă sau când intervină o cauză de încetare a contractului (executare, acordul de voinţă al părţilor, denunţare unilaterală, expirarea termenului, îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea condiţiei, imposibilitate fortuită de executare, precum şi din orice alte cauze prevăzute de lege.)

De precizat este că, bunurile care pot face obiectul unui contract de comodat pot fi atat mobile (masini, utilaje, aparatura etc.), cat si imobile (locuinte, terenuri). Atentie, insa: cand inchei un contract de comodat pentru un imobil, constructia trebuie sa fie finalizata. Nu sunt acceptate sedii sociale in cladiri neintabulate. 

Când se întocmește un contract de comodat auto?

Contractul de comodat auto se întocmește în momentul în care dorești să dispui de folosința unui bun autoturism și să beneficiezi de avantajele acestuia, fără a plăti prețul pentru o a o avea în proprietate. Printre avantaje amintim:

  • titlul gratuit;
  • nu trebuie declarat la ANAF;
  • comodatarul nu este obligat sa plateasca pentru uzura obiectului contractului de comodat, ci va raspunde doar de distrugerea integrala sau deteriorarea bunului;
  • nu necesita garantii;
  • poate fi incheiat pe o perioada de pana la 49 de ani;
  • poate fi „asigurat” de un antecontract de comodat (care nu obliga, insa, si la predarea propriu-zisa a bunului, aceasta facandu-se la termenul prevazut in contractul final).

La finalizarea perioadei din contract, există două opțiuni: returnezi bunul oferit proprietarului sau prelungiți contractual de comun acord, prin acord additional la primul contract.

În cele maim multe cazuri dacă vorbim despre firme nou înființate, știm că acestea au un patrimoniu propriu, iar fiind la nceput nu au prea multe bunuri în acest patrimoniu, dar printre cele necesare se va număra de fiecare data o mașină.

Daca esti administratorul firmei, dar folosesti propria-ti masina pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, cheltuielile cu aceasta nu vor putea fi decontate, daca automobilul nu este anexat, din punct de vedere legal, societatii. Vei putea plati cu cardul firmei cheltuielile legate de combustibil, reparatii, asigurari etc., doar dupa ce inchei un contract de comodat intre proprietarul de drept al masinii (tu, sotul, sotia etc.) si societatea in beneficiul careia va fi folosit.  

Odata semnat acest contract de comodat, retine ca, la incheierea lui, va trebui sa returnezi exact masina in cauza. Nu vei putea restitui un alt autoturism, chiar daca are aceeasi valoare si aceleasi specificatii, deoarece aceasta practica transcede contractul de comodat si face obiectul unui contract de schimb.  

Cum se încheie un contract de comodat auto?

În primă instanță vom vorbi despre actele necesare în cazul în care doriți să încheiați un astfel de act juridic la un notar (nu e obligatorie prezentarea la notar, dar este recomandată). Așadar. După achitarea taxei pentru acest tip de contract de 150-200 lei + TVA (un exemplar supplimentar al contractului îl va costa pe doritor un extra de 20 lei+TVA), dacă vrei să închei la notar îți vor fi necesare următoarele dcumente:

  • Actele de identitate ale beneficiarului și ale priproetarului mașinii
  • Certificatul de înmatriculare dar și Carea de Identitate a Vehiculului
  • Certificatul fiscal eliberat de Direcția Generală de Impozite și Taxe
  • Actul constitutiv și Hotărârea Adunării Generale a Asociaților (în cazul persoanelor juridice)

Câteva precizări cu privire la încheierea contractuui la notar – este posibilă reprezentarea persoanei aflată în incapacitate de către  altă persoană pentru a încheia contractul. În cazul în care proprietarul este căsătorit/ă, prezența ambilor soți va fi necesară la încheierea acordului, de asemenea dacă mașina se ală într-un contract de leasing, va trebui să obțineți acordul firmei de leasing pentru a vă oferi acordul dreptului de folosință.

Conținutul unui contract de comodat este dat de:

  • Data la care se încheie contractul;
  • Obiectul contractului (automobilul) cu detalii despre marcă și model, număr de înmatriculare, capacitate cilindrică, serie motor, serie șasiu, culoare, etc.;
  • Durata contractului;
  • Obligațiile comodantului și ale comodatarului;
  • Forță majoră;
  • Notificări între părți; Soluționarea litigiilor;
  • Alte clauze;
  • Semnăturile părților;

Model Contract de Comodat Auto

Poți descărca un document editabil de tip .docx a unui model de contract de comodat auto aici:

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 97