Procesul de verificare asigurare auto (RCA)

Distribuie articolul unui prieten


Siguranța personală, dar și a bunurilor deținute, reprezintă cu certitudine un obiectiv de care mulți dintre noi ne îngrijim și depunem efort pentru a-l atinge. Este liniștitor să conștientizezi faptul că, în cazul în te vei confrunta cu evenimente mai puțin plăcute, vei avea un sprijin pe care te poți baza în vederea diminuării pagubelor.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

În mod normal, sănătatea se află pe primul loc, iar majoritatea persoanelor se interesează cu prioritate să achiziționeze o asigurare medicală, de viață sau una pentru accidentele petrecute în timpul muncii. Însă, trebuie luată în calcul și realitatea pe care o trăim: fiecare are o casă/apartament și o mașină pe care o utilizează.

Pentru orice lucru de valoare există o asigurare care poate fi făcută, iar în acest articol vom vorbi despre asigurarea auto obligatorie, cunoscută sub numele de RCA (Răspundere Civilă Auto).

Ce este asigurarea auto?

Asigurarea auto, denumită și asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA) reprezintă un contract încheiat între proprietarul unei mașini (persoană fizică sau persoană juridică) și o companie autorizată de asigurări. Pe baza contractului realizat, compania de asigurări care emite polița de asigurare RCA își asumă plata despăgubirilor în urma unui accident declanșat de vehiculul asigurat, pentru persoanele implicate într-un accident care s-a soldat cu pagube.

RCA este obligatorie, îndeplinind două scopuri: în cazul persoanei vinovate asigurarea RCA reprezintă o protecție financiară, lipsa acesteia aducând cu sine posibilitatea păgubitului de a merge în instanță și de a cere despăgubiri mult mai mari, greu de acoperit de către vinovat; în cazul persoanei păgubite această asigurare constă tot într-o protecție financiară, diferită însă, deoarece de această dată, scopul este ca ajutorul financiar primit să ajute la repararea prejudiciului material și/sau moral și de a oferi persoanei vinovate eliberarea de plată a prejudiciilor produse.

În urma încheierii asigurării obligatorii RCA, se emite de către asigurator polița obligatorie de asigurare RCA, vigneta, documentul internațional de asigurare (cunoscut și sub denumirea de Cartea Verde) iar la cererea persoanei asigurate, se poate elibera și un formular de „Constatare amiabilă de accident”. Persoanele care dețin vehicule înmatriculate/înregistrate sau supuse înmatriculării în România sunt obligate să afișeze într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu asigurarea. Posesorii trebuie să se asigure că seria și numărul sunt identice atât în polița RCA, cât și pe vignetă.

Astfel, asigurarea RCA este în interesul ambelor persoane implicate într-un accident rutier, existând beneficii atât pentru păgubit, cât și pentru persoana care a produs paguba. Acest sistem de asigurări funcționează și este obligatoriu pe teritoriul tuturor țărilor de pe continentul european, fiind totodată valabil în întreaga Uniune Europeană.

Verificare asigurare auto

Verificarea asigurării auto se face după numărul de înmatriculare și/sau șasiu. Aceasta se realizează online prin intermediul platformei https://www.aida.info.ro/polite-rca

Ce reprezintă decontarea directă RCA?

Să presupunem că ai fost implicat într-un accident, important de menționat că nu tu ai fost persoana vinovată. În acest caz, trebuie să primești asigurarea de la persoana care te-a păgubit. Ce se întâmplă dacă tu ai nevoie rapid de bani pentru reparația autovehicului dar vinovatul lucrează cu o companie de asigurări cunoscută pentru întârzierile plăților datorate?

Aici intră în scenă decontarea directă RCA. Aceasta constă într-o extra-opțiune adăugată poliței obișnuite, o opțiune plătită, prin intermediul căreia persoana implicată într-un accident pe care nu l-a provoca poate primi asigurarea de la propriul asigurator, dacă acesta este de încredere și a dat dovadă de seriozitate pe parcursul colaborării.

Există câteva condiții generale care trebuie îndeplinite pentru ca procesul de decontare directă să se poată realiza: accidentul să se fi produs pe drumurile din România, vehiculele implicate să fie înmatriculate în România iar daunele să fie exclusive de bază materială, asupra autovehiculelor (nu poți opta pentru decontarea directă dacă accidentul s-a soldat cu vătămări corporale sau victime).

Trebuie reținut că la RCA standard poți adăuga caluza de decontare direct doar în momentul achiziționării, nu ulterior acesteia. Astfel, dacă dorești să o incluzi în asigurare dar deja ai plătit pentru o perioadă de 6 luni/1 an, va trebui să aștepți până la reînnoirea poliței.  

Cu cât timp înainte se poate reînnoi polița RCA? – verificare asigurare auto

Asiguratorul este anunțat de către compania asiguratoare de încetarea contractului RCA cu 30 de zile înainte de expirarea acestuia. Pe lângă acest anunț, companiile asiguratoare vor trimite și o ofertă de reînnoire a contractului RCA entru perioade de 6 și 12 luni, însă totodată și o recomandare către asigurat de a consulta și alte oferte pentru a o alege pe cea mai avantajoasă.

 Persoana asigurată nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la faptul că ar putea circula illegal, fără o poliță RCA validă deoarece, aceasta va fi informată cu privire la termenul de expirare și avea timp să o reînnoiască. Este recomandat totuși ca posesorul mașinii să fie conștient fără avertisment de depășirea termenului de valabilitate a asigurării RCA.

De ce ai nevoie de asigurare RCA? – verificare asigurare auto

Asigurarea RCA este necesară în vederea circulării în mod legal pe drumurile publice. Prin intermediul ei se acoperă despăgubirile de ordin material dintre care amintim: avari ale altor vehicule, distrugerea de bunuri sau alte costuri stabilite de legea RCA, dar și pagube din urma accidentelor soldate cu vătămări corporale sau deces.

Cât costă o asigurare RCA? – verificare asigurare auto

În vederea încheierii unei polite RCA, trebuie îndeplinite câteva condiții: vehiculul să fie înmatriculat/înregistrat sau supus înamtriculării în România, iar asiguratul să fie o persoana fizică sau juridică înscrisă în documentele de identificare a mașinii/persoana pe numele căreia urmează a fi înmatriculat autoturismul. Aceste condiții sunt valabile și pentru mașinile achiziționate printr-un program de leasing.

RCA poate fi încheiată pe o perioadă curpinsă între 1 – 12 luni. În general, asigurările se încheie pe o perioadă de 6 – 12 luni.

Prețurile unei asigurări RCA diferă între companiile de asigurări, motiv pentru care este recomandat să realizezi în principal o analiză a ofertelor existente pe piață, iar mai apoi să iei o decizie cu privire la serviciile cărei firme de asigurări vrei să le achiziționezi.

Tarifele sunt stabilite în funcție de vârsta șoferului și capacitatea motorului. Atfel, pentru persoanele cu vârsta peste 30 de ani, tarifele încep de la 760 de lei anual pentru mașinile sub 1200 centimetri cubi și pot ajunge până la 2400 lei pentru vehicule de peste 2500 cmc. Pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani, considerate în mare parte fără destulă experiență, tarifere încep de la 1280 de lei pentru mașinile sub 1200 cmc și ajung până la 3560 de lei pentru mașinile cu peste 2500 cmc.

Recomandarea este ca asigurarea RCA să fie achiziționată pentru o perioadă de 1 an de zile (12 luni) deoarece este mai ușor de memorat data la care s-a realizat și concomitant momentul în care trebuie reînnoită.

Ce înseamnă Clasa bonus-malus? – verificare asigurare auto

Sistemul Bonus-Malus a fost introdus ca o măsură de responsabilizare a deținătorilor de autovehicule, fiind reglemantat prin normele emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Este utilizată ca o metodă de diferențiere între posesorii prudenți față de cei care produc accidente, scopul fiind ca tariful să fie diferit și anume mai mic pentru prima categorie menționată și mai mare pentru a doua.

Acesta este întocmit pe baza daunalității din perioada de referință. Dacă pe parcursul perioadei, conducătorul auto nu a înregistrat daune plătite, în momentul reînnoirii poliței, acesta va beneficia de un bonus – o reducere a primei de asigurare. Dacă în schimb, în perioada de referință au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței va fi aplicat un malus – o penalizare, o majorare a primei de asigurări.

În prezent, Sistemul Bonus-Malus este alcătuită din 14 clase de Bonus(B) și 8 de Malus(M). Reducerea maximă care poate fi acordată (B14) este de 50%, iar majorarea maximă (M6) este de 200%.

De unde poți cumpăra cel mai ieftin RCA? – verificare asigurare auto

După cum a mai fost menționat în acest articol, este important ca mai întâi să se realizeze o analiză a ofertelor companiilor de asigurări și mai apoi să fie luată o decizie privind un rca ieftin. În România există 10 firme care se ocupă cu astfel de asigurări și care acționează prin diferite canale (direct, brokeri).

În ultima perioadă, în calitate de broker, a devenit din ce în ce mai popular achiziționarea de RCA prin intermediul eMag.

Este o cale comodă, realizată în online, stocarea datelor fiind ușoară. Plata poate fi realizată cu cardul, în 12 rate, iar doritorii pot alege oferta cea mai convenabilă din cele prezentate.

NOU! 26 septembrie 2022: eMag a integrat, de curând, opțiunea BNPL – Buy Now Pay Later. Acum poți achiziționa asigurarea auto prin eMag iar plata să o faci după 30 de zile. Livrarea este rapidă (poți opta și pentru varianta online, caz în care primești instant pe e-mail asigurarea) și în cazul care se ivesc probleme, soluționarea acestora nu întârzie să apară.

Ce se întâmplă dacă nu ai RCA / Ce se intamplă dacă circuli fără RCA?

Fiind obligatorie, dacă proprietarul vehiculului care nu a încheiat o astfel de poliță circulă cu autoturismul pe drumurile publice, săvârșește o contravenție. Aceasta este constatată de către organul de poliție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 1000 – 2000 RON alături de reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare. Acesta pot fi recuperate în momentul prezentării documentului justificator încheierii asigurării.

Ce acte sunt necesare pentru asigurarea auto? – verificare asigurare auto

În funcție de tipul persoanei, fizice sau juridice, actele necesare întocmirii asigurării auto sunt:

  • Pentru persoanele fizice – talonul sau cartea tehnică a mașinii și buletinul persoanei din talon;
  • Pentru persoanele juridice – certificatul de înregistrare al firmei de pe talon și talonul/cartea tehnică a mașinii.

Pe lângă aceste acte, sunt solicitate și anumite date cu caracter personal și anume:

  • Numărul de telefon;
  • Adresa de email;
  • Data de obținere a permisului auto;
  • Numărul de înmatriculare al mașinii;
  • Data primei înmatriculări;
  • Scopul utilizării;
  • Data începerii valabilității;
  • Perioada pe care se dorește RCA.

Mai sus a fost prezentată situația generală de achiziție. În cazul în care se dorește o poliță RCA în vederea înmatriculării unui vehicul, actele diferă, dar nu cu mult. Astfel va fi nevoie de: â

  • Pentru persoanele fizice – talonul/cartea tehnică a mașinii față-verso, unde este prezent numele noului proprietar și buletinul acestuia;
  • Pentru persoanele juridice – certificatul de înregistrare al firmei și talon/cartea tehnică a mașinii față verso.

Un alt caz diferit este reprezentat de vehiculele aduse din străinătate care se doresc a fi înmatriculate și sunt aflate la primul proprietar din România. Documentele necesare sunt cartea tehnică față-verso tradusă în limba română și buletinul/certificatul de înregistrare.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 101