Lansarea aplicației „Amiabila”. Ce este și cu ce te poate ajuta?

Distribuie articolul unui prieten

Veste bună pentru conducătorii auto! A fost lansată aplicația prin care puteți completa în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”. în cazul unui accident auto ușor. Ce înseamnă acest lucru și cu ce te poate ajuta mai exact, ei bine, răspunsurile le vei afla în continuarea articolului!

România face oficial parte din rândul țărilor care au dezvoltat și pus la dispoziție o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă. Potrivit spuselor reprezentanților de la BAAR, acest eveniment este unul extrem de important pentru piața asigurărilor din România.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce reprezintă și de când este disponibilă?

Asiguratorii RCA alături de Biroul Asigurărilor Auto din România (BAAR) au făcut publică aplicația digitală „Amiabila” de pe data de 15 octombrie. Cu ajutorul acesteia, conducătorilor auto le va fi permis să completeze și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, conform prevederilor Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017.

“Amiabila are o interfață simplă, atractivă și intuitivă, precum și un nivel ridicat de siguranță a datelor. Aplicația reprezintă contribuția BAAR la oferta de soluții digitale inovatoare pe care o facem conducătorilor auto implicați în accidente ușoare”

Sorin Greceanu, Director General BAAR

În cazul în care nu ai avea încredere în aplicație, ei bine, aceasta respectă toate normele legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal. În funcție de preferințele personale, poți păstra datele înregistrate sau le poți elimina, acestea fiind permanent în siguranță.

“BAAR a beneficiat în realizarea aplicației de sprijinul constant al organismului de Supraveghere, atât în etapa elaborării și aprobării de către ASF a prevederilor necesare în legislația secundară cât și prin suportul constant oferit de Autoritate, în transformarea multor activități din sfera fizică, în cea digitală”

Mădălin Roșu, Președintele BAAR

Este important de reținut că „Amiabila” nu înlocuiește inițialul formular de constatare amiabilă tipărit, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători și intermediari. Aplicația reprezintă, de fapt, o alternativă de oficializare a accidentelor, simplă de folosit și cu rezultate rapide.

De unde poți descărca aplicația?

Descărcarea acestei aplicații este gratuită și o poți face din magazinele Google Play și App Store, direct pe telefonul tău mobil.

Modul de utilizare

Pentru a beneficia de serviciile aplicației, ești nevoit să parcurgi aceste 3 etape.

  • Descarci aplicația direct pe telefonul tău mobil, iar apoi îți creezi un cont de utilizator.
  • În a doua etapă, trebuie să completezi datele personale solicitate de către aplicație, prin atașarea unei poze a permisului de conducere, certificatului de înmatriculare, cărții de identitate și poliței RCA. Oferirea acestor informații la începutul procesului este necesară deoarece ele vor fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” atunci când vei avea nevoie.
  • La final, este momentul de a realiza o schiță a accidentului. Acesta nu este un moment artistic, ci o modalitate de a realiza cât mai realist imaginea de ansamblu a accidentului. Aplicația îți oferă o infografie, prin intermediul căreia poți selecta atât elemente exterioare, cum ar fi: intersecții, semne de circulație, semafoare, etc., cât și poziția celor 2 autovehicule în momentul accidentului. Scoaterea în evidență a avariilor rezultate se face prin așezarea unor săgeți în zona componentelor deformate ale caroseriei.

Este posibil ca planul „Amiabila” să fie încheiat de către ambii conducători auto cu ajutorul unui singur telefon mobil. Informațiile personale ale unuia dintre aceștia vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o scanare a unui cod QR, acest lucru fiind posibil doar dacă ambii șoferi au instalat aplicația pe telefon. Dacă unul dintre șoferi nu are instalată aplicația, atunci cealaltă persoană este nevoită să completeze manual datele celui de-al doilea participant la accident.

În acest moment, vei primi documentul final pe care amândoi trebuie să-l semnați, iar aplicația poate, în sfârșit, să genereze constatarea amiabilă.

Beneficii suplimentare

Dacă te numeri printre acei conducători auto care dețin mai multe autovehicule, atunci următorul avantaj este făcut pentru tine! Ai posibilitatea de a înregistra mai multe mașini cu care circuli, chiar dacă ar fi vorba și despre un condus ocazional.

De asemenea, un avantaj semnificativ față de varianta tipărită este trimiterea instant a documentului semnat de către participanții implicați în accident, către asiguratorii RCA, direct din aplicație. Conform spuselor celor de la BAAR, „Amiabila” este conectată cu toate companiile din România care prezintă acest tip de asigurare, ceea ce face ca aplicația să fie solidă și eficientă.

Situații când nu poți folosi aplicația

Există cazuri în care aplicația nu poate permite completarea formularului, ca de exemplu accidentele unde sunt implicate mai mult de 2 autovehicule, cele în care s-au produs vătămări corporale sau chiar decese și avarieri ale obiectelor exterioare, ca de exemplu: stâlpi, clădiri, etc. În aceste situații, este obligatoriu ca autoritățile competente să intervină în conformitate cu prevederile legale.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 97