Te-ai întrebat vreodată de ce prețurile asigurării RCA variază atât de mult, chiar și de la o persoană la alta? Răspunsul este dat de clasa bonus-malus.
Asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto, pe scurt asigurarea RCA, reprezintă un contract care a fost încheiat între un deținător al unui vehicul (ce poate fi o persoană juridică sau fizică) și o companie autorizată de asigurări. Acest contract îi impune companiei ce la emis să plătească despăgubiri în cazul unor daune morale, materiale sau vătămări corporale provocate într-un accident în care este implicat vehiculul pentru care s-a încheiat polița.
Cuprins
- Ce este clasa Bonus-Malus?
- De ce e important să-ți știi clasa Bonus-Malus?
- Câte clase de asigurare RCA Bonus-Malus există?
- Cum crește și cum scade clasa Bonus-Malus?
- Cum verifici ce clasă Bonus-Malus ai?
- Se poate transfera clasa Bonus-Malus?
- Conculzii
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Conținutul acestei polițe RCA este vast, dar ceea ce influențează plata acesteia sunt așa numitele „ clase de bonus-malus” ce sunt reglementate prin A.S.F și normele impuse de către aceștia.
Ce este clasa Bonus-Malus?
Clasa Bonus-malus nu e nimic altceva decât un sistem de asigurări în urma căreia prima (adică prețul) de asigurare poate fi redusă sau crescută. Aceasta este scăzută în cazul în care cel asigurat nu a avut daune în anul anterior calendaristic, acesta încadrându-se în clasa B (Bonus) obținând reduceri. Pe cealaltă parte, prețul asigurării poate fi mărit dacă asiguratul a avut anumite daune, încadrându-se în clasa M (Malus), la care se aplică majorări.
De ce e important să-ți știi clasa Bonus-Malus?
Este important să îți știi încadrarea în clasele bonus-malus deoarece indică istoricul accidentelor atât persoanelor fizice pentru toate autovehiculele deținute cumulat cât și juridice pentru fiecare autovehicul în parte deținut. Aceste clase au o influență asupra prețului unei polițe RCA, șoferii vor învăța să fie mai responsabili în a conduce pentru a beneficia de prețuri mai mici.
Calcularea primei, respectiv primirea reducerilor sau a penalizărilor sunt stabilite exclusiv prin lege pentru a fi respectate cu strictețe de către asiguratori. Pentru a vedea și anticipa ce influență au aceste clase asupra prețului poliței tale RCA, îți poți calcula cu ajutorul unui calculator de tarife maxime RCA ce îl găsești printr-o simplă căutare pe internet.
Câte clase de asigurare RCA Bonus-Malus există?
Cum am precizat și mai devreme, suma de plată a asigurării RCA este influențată de clasele de bonus-malus, ce sunt reglementate prin A.S.F și normele impuse de către aceștia.
În total există 8 clase de BONUS, ce permit obținerea unei reduceri maxime de până la -50%, și 8 clase MALUS, ce pot crește prețul poliței RCA cu până la +80%.
Acest sistem a fost implementat pentru a monitoriza posesorii de vehicule și pentru a departaja pe cei ce sunt mai prudenți în trafic de cei ce produc daune multiple. În alte cuvinte, dacă ești civilizat și conduci ok, meriți să plătești mai puțin. Iar dacă ți-ai făcut un scop în viață din a trânti portiere în alte mașini și a produce constant avarii, meriți să plătești taxa de „prioritate.”
Clasele bonus sunt numerotate de la B1 la B8 și fiecare are un anumit procent de reducere:
- B1 pentru -5%,
- B2 pentru -10%,
- B3 pentru -15%,
- B4 pentru -20%,
- B5 pentru -25%,
- B6 pentru -30%,
- B7 pentru -40%,
- B8 pentru -50%.
Înainte de a trece la clasele malus este important de menționat că între clasele B și Clasele M există o clasă neutră, B0, unde nu primești nici penalizări și nici bonusuri.
Dacă nu ai fost cuminte în trafic, Moș Crăciun îți aduce în dar la prețul asigurării un bonus, dar nu pentru tine ci pentru asigurător. Clasele malus sunt numerotate de la M1 la M8, fiecare indicând procentul de majorare:
- M1 pentru +10%,
- M2 pentru +20%,
- M3 pentru +30%,
- M4 pentru +40%,
- M5 pentru + 50%,
- M6 pentru +60%,
- M7 pentru +70%,
- M8 pentru +80%.
La stabilirea acestora stă la bază data plății respectivei daune și nu data la care s-a produs sau persoana care a condus în timpul accidentului. Deci mare grijă cui împrumuți mașina.
Cum crește și cum scade clasa Bonus-Malus?
Atunci când o persoană încheie pentru prima data o asigurare RCA, va începe de la clasa B0, unde nu se percepe niciun bonus sau penalizare.
Pentru a ajunge la reducerea maximă admisibilă, trebuie ca timp de 8 ani consecutivi persoana în cauză să nu producă niciun accident.
În cazul în care nu s-au produs daune în anul calendaristic anterior se avansează cu o clasă.
Pe cealaltă parte, poți ajunge la clasa M8 în minim 4 ani, deoarece scazi 2 clase pentru fiecare an în care ai produs daune.
Cum verifici ce clasă Bonus-Malus ai?
Pentru a verifica clasa bonus-malus pe care o deții, poți apela la următoarele modalități
- Te uiți pe polița ta se asigurare RCA pe care o ai;
- Îl poți întreba pe brokerul de asigurări când soliciți o ofertă ce clasă bonus-malus ai la momentul respectiv;
- Poți face o solicitare B.A.A.R printr-un email, pe care o vei primi în aproximativ 7 zile.
Se poate transfera clasa Bonus-Malus?
Atunci când ai o mașină de mai mult timp și îți cumperi o a doua mașină, clasa bonus-malus este atribuită automat, dacă le deții pe persoană fizică, fără a fi nevoie să mai faci vreun demers.
Situația se complică numai în cazul persoanelor juridice. În principiu, clasa bonus-malus poate fi transferată numai de la o mașină la alta, atunci când vehiculul vechi este vândut sau radiat. Dar acest proces nu are loc automat ci printr-o procedură suplimentară.
Pentru persoanele juridice, clasa de bonus-malus este stabilită diferit pentru fiecare vehicul deținut în parte. Un vehicul deja deținut va acumula o clasă bonus-malus specifică, iar un al doilea vehicul nou cumpărat va începe automat de la clasa B0.
Totuși, transferul clasei bonus-malus pentru persoanele juridice se efectuează pe baza unei solicitări scrise din partea asiguratului, fiind însoțit de documente ce au în vedere radierea sau înstrăinarea vehiculului și dovada achiziției noului vehicul.
Conculzii
- Plata asigurării obligatorii RCA se află în strânsă legătură cu sistemul claselor bonus-malus.
- Clasa bonus-malus se atribuie automat prin interogarea bazei de date CEDAM. Pentru persoanele juridice daunalitatea se calculează pe baza de CUI și serie de șasiu, iar la persoanele fizice în baza CNP-ului.
- În sistemul de clase bonus-malus există 8 clase bonus de reducere și 8 clase malus de majorare. B0 este o clasă neutră atribuită unui nou asigurat la care nu se aplică bonusuri sau majorări la prețul de bază.
- Dacă în anul calendaristic anterior nu ai produs nicio daună, crești cu o clasă și primești o reducere în funcție de poziția pe care o deții, iar pentru fiecare daună produsă, scazi în sistem cu 2 clase unde ajungi să plătești mai mult cu un anumit procent.
- Asiguratul persoană fizică ce deține mai multe vehicule are doar o singură clasă pentru toate.
- Asiguratul persoană juridică ce deține mai multe vehicule are câte o clasa bonus-malus diferită pentru fiecare în parte. Acesta poate transfera clasa de la un vehicul la altul dacă face dovada înstrăinării autovehiculului de la care se transferă și dovada achiziției autovehiculului la care se transferă.