Cele mai Importante Lucruri de Ținut Minte despre Distanța de Frânare a Mașinilor | Esențial pentru Șoferi și Pietoni

Distribuie articolul unui prieten

Cred că nu trece săptămână fără să văd măcar o știre cu un accident care ar fi putut fi prevenit dacă atât pietonul cât și șoferul ar fi avut în vedere distanța de frânare a autovehiculului.

Azi, în feed mi-a apărut de nicăieri o știre cu un nenea care a traversat neregulamentar bulevardul la mine în cartier și l-a izbit autobuzul. Ca idee azi a plouat și asfaltul e umed.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Normal că autobuzul fiind dita namila de peste 20 de tone, deși șoferul a reacționat când l-a zărit pe pietonul precupeț, tot l-a azvârlit vreo 3-4 metri. Nu, nu mergea tare, pentru că strada era oricum destul de plină. Dar fiindcă inerția it’s a thing, iar autobuzul și niciun alt autovehicul nu se oprește în loc imediat ce apeși pedala de frânare, azi vom vorbi în detaliu despre distanța de frânare a unui automobil.

Care este distanța de frânare a unui automobil?

Cei mai mulți dintre șoferi se află pentru prima oară de noțiunea de distanță de frânare a unui autovehicul în școala de șoferi. Unii îi rețin importanța, alții o uită cu desăvârșire.

Pentru a ne împrospăta memoria și pentru a prezenta situația la modul general, să ne uităm peste următorul tabel cu distanțele de frânare.

Distanța de frânare a unui automobil
Viteza(km/h)Distanța parucursă în timpul de reacție (metri)Distanța de frânare pe suprafață uscată (metri)Distanța de frânare pe suprafață umedă (metri)Distanța totală de frânare (metri)
401791326-30
5021142035-41
6025202944-54
7029274056-69
8033365269-85
9038456583-103
10042568098-122

De observat este că și la o viteză de numai 40 km/h o mașină tot are nevoie de 26-30m pentru a se opri complet.

Bine înțeles, aceste cifre sunt niște date generale, și în realitate, distanța poate varia de la automobil la automobil. Aici luăm în calcul și mașinile moderne cu sisteme de siguranță precum supravegherea traficului, brake assist, anvelope de vară sau anvelope de iarnă și alte giumbușlucuri tehnologice.

Dar ideea de bază este că indiferent ce mașină conduci, trebuie să ții distanța de siguranță și să iei în calcul că în momentul în care frânezi, trebuie să ai destul spațiu să te oprești.

Distanța de frânare și regula celor 3 secunde

Trebuie să recunoaștem că nu e practic să ieșim de fiecare dată în drum când mergem cu mașina să măsurăm care e distanța mea de frânare azi. De aceea, conduita preventivă ne învață că atunci când ne deplasăm cu mașina, ca să fim în siguranță, e bine să păstrăm o distanță de 3 secunde față de mașina din față.

Bineînțeles, această distanță variază în funcție de viteză și condițiile meteo. Dacă mergi pe autostradă, în 3 secunde faci și 100 de metri. Dar dacă mergi în oraș, e posibil când mergi bară la bară să faci 3 metri în 3 secunde.

De aceea e bine să îți fixezi un punct în spațiu și să numeri cu aproximație acele 3 secunde pentru a găsi distanța potrivită.

Și cel mai important! Evită mereu să mergi, mai ales în afara orașului, în fundul altui șofer. Dacă acesta pune o frână, ai toate șansele să intri în el. Iar dacă ai un șofer, care nu mai poate de grabă și îți stă în fund, mai bine lasă-l să treacă că nu știi ce îți iese în cale (o căruță, o vacă, un pieton, o vacă sau un bou) și trebuie să pui frână brusc.

Pentru pietoni

Această bucată de text este acordată pietonilor, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic.

Trebuie să înțelegem că autovehiculele care circulă pe stradă sunt niște matahale din fier, tablă, plastic, aluminiu și alte materiale care au mase proprii foarte mari în comparație cu corpul uman.

O Dacie Logan are peste 1000 de kg. Chiar și un Matiz are peste 700 kg. Iar un autobuz are peste 20 de tone, chiar și când este gol.

Atunci când treceți strada, treceți prin locurile marcate, iar dacă nevoia vă împinge să treceți prin locuri nemarcate, asigurați-vă că nu vine nicio mașină ori că conducătorii auto v-au depistat și vă lasă să treceți.

Această asigurare este valabilă și la trecerea de pietoni. Într-o lume ideală ca pieton nu ar trebui să ai griji când treci strada, dar în realitatea pe care o trăim, de cele mai multe ori, trecerile de pietoni sunt obturate de mașini parcate, copaci, ori plasate imediat după intersecție.

Asigurați-vă mereu că șoferii vă văd au o distanță de frânare rezonabilă și cel mai important, intenționează să oprească.

2 secunde de asigurare și așteptare salvează vieți.

Distribuie articolul unui prieten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *