Bujiile, esențiale în buna funcționare a mașinii, se află în top 10 cele mai des înlocuite piese ale unui vehicul. Acest lucru se datorează faptului că sunt destul de ieftine și ușor de schimbat. În plus, distanța recomandată după care ar trebui schimbat un set de bujii este de maxim 60.000 km.
Cuprins
- Ce sunt bujiile incandescente și ce rol au?
- Când se aprinde martorul de bord bujii incandescente și ce înseamnă?
- Ce probleme pot apărea la nivelul bujiilor incandescente
- Ce înseamnă dacă o bujie incandescentă este defectă?
- Cum se înlocuiește o bujie incandescentă?
În acest articol vom discuta despre martorul de bord pentru bujiile incandescente ale unei mașini cu motorizare diesel, rolul bujiilor, cauze ale defectării și modalități de înlocuire ale acestora.
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Ce sunt bujiile incandescente și ce rol au?
Bujiile sunt acele capete ale cilindrelor menite să ajungă în interiorul camerei de ardere. La motoarele de tip diesel, se utilizează bujiile incandescente care ajută în special în sezonul rece la pornirea vehiculului (acestea încălzesc aerul și motorina din motorul mașinii pentru o ardere eficientă). Timpul de încălzire nu depășește 4 secunde și temperaturile atinse trec de 800 de grade Celsius.
Ca să aflii câte bujii incandescente are un motor diesel, trebuie să știi câți cilindri are mașina. La motoarele diesel sunt de obicei până în număr de zece. Este realizată de obicei o configurație de 6 cilindri în linie, dar există și 8 cilindri în formă de V sau 4 în linie. Fiecărui capăt de cilindru îi revine o bujie incandescentă.
Ele nu sunt necesare neapărat la o mașină, dovadă fiind modele care nu au în componență aceste piese însă reprezintă un ajutor de pornire cu care unele motoare sunt echipate. Se întâlnesc foarte des în cazul mașinilor cu motor mic.
Când se aprinde martorul de bord bujii incandescente și ce înseamnă?
În momentul punerii contactului, se aprind toți martorii din bord, inclusiv martori bord buji, care are formă de spirală. Acesta ne informează că în acel moment se asigură atingerea temperaturii necesare pornirii mașinii, deci este indicat ca rotirea cheii să se realizeze doar după stingerea martorului.
Avertizare bujii: Martorul de avertizare bujii te informează că ai o problemă la bujiile incandescente. La automobilele în care acest martor lipsește computerul de bord s-ar putea să îți aprind martorul de service sau de probleme la motor. Depinde de mașină.
Cel mai sigur afli cu un tester. Deși, mașina va funcționa, primul simptom e că mașina va porni greu. Această problemă se va accentua mai ales în sezonul rece, timp în care eficiența combustibilului va scădea sub normalul perioadei.
Acest martor însă se aprinde și în momentul detectării unor defecțiuni, iar în funcția de culoarea pe care o are, problema semnalată poate să difere din punctul de vedere al complexității sale.
Ca de exemplu, dacă se aprinde sub culoarea roșie, mașina trebuie necesită oprirea de urgență și tragerea sa spre marginea drumului pentru a nu încurca ceilalți participanți la trafic. După o perioadă de 20-30 de minute se poate reporni și dacă mașina permite circularea în siguranță, se recomandă vizita imediată la cel mai apropiat service.
Ce probleme pot apărea la nivelul bujiilor incandescente
Îți vom oferi o listă de posibile probleme pe care apariția martorului le poate ascunde:
- una sau mai multe bujii defecte vor face ca motorul să dea rateuri, să aibă pulseuri de putere de mici durată care să bruscheze mașina. Această defecțiune poate fi resimțită și în momentul în care motorul stă la ralanti sub forma unor vibrații;
- accelerație neregulată – dacă bujiile sunt funcționale, turațiile mașinii vor crește liniar însă dacă acestea sunt defecte te poți confrunta chiar cu pierderi masive de viiteză;
- consum ridicat de combustibil – o bujie defectă va împiedica arderea corectă a amestecului aer-combustibil motiv pentru care mașina va depune efort mai mare pentru a menține pe cât posibil performanțele;
- mirosuri neplăcute în cabină – rezidurile rămase de la amestectul ars în mod incomplet vor ajunge în evacuare dând un miros de sulf sau ouă stricate;
- defecțiuni electrice – panoul electric fie este deconectat într-un anumit loc sau prezintă o defecțiune la unul dintre cabluri.
Trebuie reținut faptul că situațiile de mai sus reprezintă doar o serie de evenimente recurente cu care și alți șoferi s-au confruntat și „vinovate” de defecțiuni au fost bujiile incandescte. Recomandarea este ca în momentul apariției martorului de bord bujii să îți programezi o întâlnire la service pentru a te asigura că în spatele semnalului luminos nu se ascunde o problemă mult mai gravă.
Ce înseamnă dacă o bujie incandescentă este defectă?
În momentul în care o bujie este defectă, aceasta va face motorul să dea rateuri și în mod automat motorul să nu va mai fi capabil să ruleze normal.
De aceea, împreună și uneori chiar în locul martorului de bujii, se poate aprinde martorul de check-engine. Acest semnal seminifică severitatea problemei și faptul că, pe langă bujii, chiar catalizatorul mașinii poate fi afectat.
Cum se înlocuiește o bujie incandescentă?
Mașinile noi sunt echipate cu mai multe bujii, motiv pentru care nu este nevoie neapărat să o schimbi piesa exact în momentul deteriorării superficiale a acesteia, însă nici nu trebuie să o ignore. De aceea este și recomandat ca între distanțe de 60.000 km parcurse să se schimbe bujiile uzate.
Procesul de schimbare al bujiilor nu este complex și poate fi realizat și acasă, cu piesele potrivite bineînțeles. Câteva semne care arată că bujiile incandescente trebuie înlocuite sunt: pornirea greoaie a motorului, depuneri de ulei sau carbon în zona bujiei, îngălbenirea electrodului central.
După ce s-a identificat „piesa problemă” cu ajutorul unei chei speciale se desfiletează ușor bujia, se curăță spațiul din jurul bujiei dar și locul în care a stat aceasta prin intermediul unui compresor și apoi se montează bujia nouă cu o cheie dinamometrică. La final, pe filetul bujiei se pune vaselină care să ajute la o înfiletare mai ușoară.
Dacă nu ești cunoscător al părții mecanice al unei mașini și consideri că există riscul de a monta pisele care blochează accesul către bujie în mod greșit, îți recomandăm vizita la service de la bun început.
În service, costul cu piesele și manopera realizată de către specialiști este unul modic având în vedere că problema nu este una de complexitate avansată. Bujiile incandescente sunt rezistente la uzură și se numără printre cele mai rentabile piese auto de înlocuit la o mașină.
Cu informațiile din acest articol ești mai informat privind partea mecanică a mașinii tale. Acum știi ce reprezintă bujiile incandescente, cum funcționează, ce probleme pot ascunde și cum să le înlocuiești.