Noi Modificări la Codul Rutier: Amenzi pe baza înregistrărilor audio-video ale poliției și șoferilor, teste pentru sticle în mașină, rețineri de permise și suspendări de înmatriculare.

Distribuie articolul unui prieten

Polițiștii vor trebui să testeze șoferii dacă văd în mașină recipiente cu alcool sau substanțe psihoactive. Semnătura unui martor și comunicarea procesului-verbal nu vor mai fi necesare dacă fapta este filmată. Amenzile vor fi date pe baza acestor înregistrări, inclusiv cele făcute de alți șoferi.

Permisele de conducere vor fi reținute pentru consum de alcool sau droguri, conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului. Aceasta introduce și reguli noi pentru verificarea asigurării și înmatricularea sau radierea mașinilor.

Schimbări principale:

 • Polițiștii vor testa șoferii dacă găsesc recipiente cu alcool sau substanțe psihoactive în mașină sau dacă șoferul are antecedente de consum.
 • Înmatricularea mașinii va fi suspendată dacă nu are asigurare obligatorie RCA.
 • Registrul național al permiselor va fi actualizat cu informații despre asigurarea RCA, pe baza datelor de la Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
 • Conducerea sub influența alcoolului va fi sancționată mai sever pentru fapte repetate în trei ani, cu perioade de suspendare mai lungi.
 • Avertismentul va fi eliminat pentru contravenții grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului.

Folosirea înregistrărilor video:

Poliția va folosi filmările video pentru a constata contravențiile. Sistemele fixe de monitorizare a traficului ale administrației locale vor fi folosite pentru sancționarea șoferilor. Polițiștii vor putea da amenzi bazate pe înregistrările altor participanți la trafic.

Află ce se întâmplă dacă refuzi procesul verbal de amendă și polițistul te-a înregistrat!

Alte reguli:

 • Fără semnătură de martor pe procesele-verbale dacă situația este înregistrată video.
 • Mașinile vor fi imobilizate sau ridicate dacă șoferul refuză testarea pentru alcool sau droguri și nu există altcineva care să poată conduce.
 • Vor fi amenzi pentru refuzul șoferilor de biciclete sau trotinete electrice de a se testa pentru alcool sau substanțe psihoactive.
 • Permisele de conducere vor fi reținute și în cazul accidentelor cu victime implicând șoferi, instructori sau examinatori.
 • Prezența substanțelor psihoactive va fi verificată în laboratoarele Poliției sau în unități sanitare acreditate.

Radierea vehiculelor:

Două noi situații de radiere a unui vehicul din evidență:

 1. Suspendarea înmatriculării pentru 9 luni consecutive.
 2. Suspendarea înmatriculării pentru 3 ani consecutivi, cu excepția vehiculelor de interes istoric, unde perioada este de 10 ani.
Distribuie articolul unui prieten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *