Tot ce trebuie să știi despre verificarea rovinietei

Distribuie articolul unui prieten

Cum verific valabilitatea rovinietei mele?

Aceasta poate fi achiziționată ONLINE sau în format fizic și trebuie alăturată actelor mașinii. În acestă situație valabilitatea se verifică verificând data expirării de pe acest act.

De asemenea, ea mai poate exista și în format digital (e-rovinietă) pe telefonul mobil, iar pentru a vedea data ei scadentă se poate accesa site-ul CNADNR, la secțiunea verificare rovinietă.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Cine are dreptul să-mi verifice rovinieta?

Art. 179 –

(2) Poliţistul rutier sau poliţistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat care acţionează în cadrul echipajului mixt are, ca principale atribuţii:

a) să oprească vehiculele pentru control şi să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;

Art. 147 – Conducătorul de autovehicul sau tramvai este obligat:

1. Să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

Rovinieta pe drumurile naționale, europene si autostrăzi ca si poliță RCA intra la categoria „celelalte documente”.

Angajații cu atribuțiile specifice din cadrul CNADNR prin monitorizarea camerelor de roviniete.

Cum îmi este verificată rovinieta mea de altcineva?

Cum a fost anterior menționat, rovinieta noastră ne poate fi verificată cu camerele special concepute și amplasate, sau pe site-ul CNADNR, în aceeași manieră în care îl putem folosi și noi, introducând seria de șasiu și numărul de înmatriculare. Aceste informații se pot găsi, de asemenea, în talonul sau cartea de identitate a mașinii.

Ce este rovinieta?

Rovinieta, sau taxa de drum valabilă în România ( ro + vignetă), este o taxă plătită de șoferi pentru a avea dreptul de a circula pe rețeaua de drumuri naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și municipiilor. Rovinieta trebuie plătită în cazul oricărui vehicul care circulă pe drumurile naționale românești, indiferent de situația în care acest vehicul este sau nu înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state și indiferent dacă șoferul are reședință în România.

Astfel, conducătorii auto au responsabilitatea ca de fiecare dată când părăsesc localitatea la volanul mașinii, să se asigure că au o rovinietă valabilă pentru vehiculul utilizat. Prin vehicul, se înțelege orice autovehicul rutier înmatriculat, cu cel puțin două axe.

De ce trebuie să ținem cont când alegem rovinieta?

Suma care trebuie plătită la achiziționarea rovinietei se calculează diferit în funcție de tipul autoturismului pentru care se efectuează. Tariful este diferit pentru fiecare categorie de permis și este proporțional cu masa vehiculului. Prețul diferă și în funcție de perioada de valabilitate pe care dorești să o conțină rovinieta, fiind de ales dintre perioade precum 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni.

Deoarece prețul per zi scade odată cu achiziționarea rovinietei pe o perioadă mai mare, proprietarilor de vehicule care călătoresc des înafara orașului le este recomandat să aleagă rovinieta pe 12 luni.

Asigurarea deținerii unei roviniete devine responsabilitatea persoanei trecute în certificatul de înmatriculare. Astfel, chiar dacă nu ești tu cel care conduce la un anumit moment automobilul pe care îl ai în proprietate, ești responsabil pentru plata rovinietei, cât și a eventualelor amenzi.

Ce amenzi se dau pentru lipsa rovinietei?

Cele mai multe drumuri principale de pe teritoriul României sunt supravegheate de camere video, special amplasate pentru depistarea rovinietelor expirate, ori a celor lipsă. Aceste dispozitive sunt capabile să înregistreze sute de numere de înmatriculare într-un timp foarte scurt, iar în cazul în care se dovedește a fi ceva în neregulă, amenda se calculează în funcție de categoria din care face parte vehiculul. Ele variază între 250 și 4500 de lei, sume deloc de neglijat, dar cu care poți fi sancționat doar o dată la 30 de zile, iar procesul verbal poate fi întocmit inclusiv în lipsa șoferului.

Acesta trebuie comunicat în cel mult 30 de zile de la constatarea contravenției. Amenda în cauză va veni prin poștă și poate fi contestată în justiție, dar șansele de a câștiga sunt aproape nule. De aceea, cea mai bună soluție este să fie achitată la timp, pentru a fi ferit de astfel de neplăceri.

Pentru ce drumuri achiziționăm rovinieta?

Toți șoferii care circulă pe drumuri naționale, sunt obligați prin lege să achite taxa de drum.

Mai explicit, de rovinieta ai nevoie pentru circulatia pe:

  • Drumuri express;
  • Durumuri naționale europene (E);
  • Autostrăzi;
  • Drumuri naționale principale;
  • Drumuri naționale secundare.

Sunt scutite de plata rovinietei vehiculele cu numere provizorii și mașinile aflate în serviciile statului sau din ministere. De asemenea, persoanele cu handicap ce dețin vehicule adaptate, precum și îngrijitorii acestora pot beneficia de rovinietă gratuită.

Pe ce drumuri putem circula fără rovinietă?

Scăpăm de folosirea rovinietei în cazul în care ne limităm la utilizarea :

  • Drumurilor județene;
  • Drumurilor comunale;
  • Drumurilor naționale la trecerea prin municipii;

Unde se pot plăti rovinietele?

Această taxă de drum poate fi plătită la oricare dintre următoarele unități:

  • În orice subunitate a CNAIR;
  • La benzinării;
  • La orice oficiu al Poștei Române
  • Achitare prin SMS;
  • Prin aplicații de tip homebank;
  • Online.

De ce acte avem nevoie pentru rovinietă în România ca persoane fizice?

  • Certificatul de înmatriculare (talonul mașinii) sau cartea de identitate a mașinii;
  • Documente vamale pentru vehiculele înmatriculate temporal;
Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articole: 101