Ce sunt și când ai nevoie de numere roșii

Distribuie articolul unui prieten

Ai făcut ce-ai făcut, te-ai dat peste cap și ai reușit într-un final să-ți cumperi mașina mult visată. O altă dorință care apare acum este personalizarea vehiculului, vrei să-l faci unic, să știi că este al tău. O acțiune de mici proporții la îndemâna tuturor conducătorilor auto este modificarea numerelor autovehiculului. În acest articol îți vom oferi toate detaliile despre procesul de înmatriculare și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a nu întâmpina dificultăți.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce sunt numerele roșii?

Pentru a circula legal pe drumurile din România, fiecare șofer trebuie să îndeplinească câteva condiții simple dar obligatorii. Printre acestea se numără și echiparea vehiculului cu numere de înmatriculare care se află în concordanță cu standardele existente. În cazul achiziționării unui nou vehicul, până la intrarea în posesia plăcuțelor definitive, conducătorul auto poate circula cu autoturismul în baza unei autorizații de circulație provizorie, obținută prin prezența numerelor de înmatriculare roșii.  Pro Tip: verifică disponibilitatea numerelor de înmatriculare aici.

Altfel spus, numerele roșii sunt cele care fac trecerea de la plăcuțele vechi de înmatriculare la cele noi, definitive. Prin intermediul lor, șoferul are dreptul să utilizeze mașina legal până la finalizarea procesului de înmatriculare.

Taxă numere roșii – cât costă numerele roșii

În funcție de tipul de vehicul cumpărat, prețul plăcuțelor pentru numerele roșii poate să difere. Astfel vom avea:

  • 20 lei/placă de tip A – dimensiune 110 x 520 mm – folosite pentru toate autovehiculele
  • 23 lei/ placă de tip B – 200 x 340 mm („pătrate”) – folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau vehiculelor 4×4 (dacă au un astfel de spațiu prevăzut din fabricație)
  • 17 lei/placă de tip C – dimensiune 130 x 240 mm – folosite doar pentru motociclete.

Rezultă că, pentru o mașină normală, prețul numerelor roșii ar fi de 40 de lei (2 plăcuțe). Pe lângă acești bani, se adaugă și taxa prevăzută pentru autorizația provizorie de circulație de 13 lei.

Sumele menționate mai sus pot fi achitate prin internet banking, virament bancar, numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor sau prin mandat poștal în contul trezoreriei statului. Pentru ultimul caz amintit anterior, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a pus la dispoziția publicului o listă de conturi ale unităților teritoriale. Aceasta este disponibilă online pe site-ul DRPCIV.

Acte necesare pentru numere roșii

În vederea intrării în posesia unei autorizații de circulație provizorie, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Copia contractului de asigurare RCA, încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și copie;
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și copie;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original;
  • Dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie – 13 lei;
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
  • Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziționate din afara UE, pentru care se solicit autorizarea de circulație provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depășesc 30 de zile;
  • Procură special autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

În cazul persoanelor juridice trebuie depuse documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie, dar și împuternicirea reprezentantului legal al acestora.

Totodată, este necesar ca mașina să fi trecut inspecția tehnică periodică, verificarea la Registrul Auto Român și să fie înregistrată la Administrația Financiară de care aparține proprietarul pentru a se putea realiza plata impozitului anual.

Cât durează să scoți numere roșii

Procesul de eliberare al numerelor roșii este influențat de mai mulți factori precum perioada de timp în care ai nevoie de ele, programul de lucru cu publicul al instituțiilor la care trebuie să te prezinți și posibilele cozi sau zile aglomerate de care te poți lovi.

În sine, întreg procesul se desfășoară pe o perioadă de aproximativ 48 de ore dar numerele roșii îți vor fi înmânate pe loc.

Valabilitate numere roșii

Toți șoferii sunt conștienți că pot circula cu un vehicul cu numere roșii pe o perioadă de 30 de zile. Această perioadă nu poate fi prelungită peste data la care expiră RCA-ul, motiv pentru care este indicat ca înainte de a merge spre DRPCIV, să fi trecut mai întâi pe la o societate de asigurări. Astfel te vei asigura că durata poliței de asigurare nu va expira până în momentul finalizării procesului de înmatriculare.

Fiecare vehicul are dreptul la 3 autorizații provizorii de circulație eliberate succesiv, fiecare cu o valabilitate de 30 de zile. Deci, autovehiculul care urmează să fie înmatriculat poate rula pe drumurile din România, legal, pe o perioadă de 90 de zile. În acest timp, noul proprietar poate liniștit să obțină certificatul de autenticitate de la RAR, să plătească timbrul de mediu și să înregistreze automobilul la Administrația Fiscală.

Ai nevoie de rovinietă dacă ai numere roșii?

Rovinieta este o taxă obligatorie care trebuie achitată de toți șoferii care utilizează rețeaua de drumuri din România. În cazul vehiculelor care dețin numere roșii/provizorii valabile, șoferii vor fi scutiți de plata acestei taxe.

După ce numerele roșii au fost înlăturate și vehiculul a fost dotat cu plăcuțele definitive, conducătorul auto are obligația să plătească rovinieta pe o perioadă de 7, 30,90 de zile, sau chiar pentru un an întreg.

P.S: Mașinile cu numere verzi nu sunt scutiți de plata taxei de rovinietă (în afară de categoriile exceptate) precum cei care au numere roșii.

Programare numere roșii

Nimănui nu-i plac cozile care par interminabile, ghișeele aglomerate și timpul pierdut stand și așteptând. Tocmai de aceea, cei de la DRPCIV au venit cu o soluție și au implementat pe site-ul lor o secțiune în care poți face o programare online pentru serviciul de care ai nevoie.

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul DRPCIV , astfel: alegi județul în care dorești să programezi vizita la ghișeu, alegi serviciul de care ai nevoie – în cazul de față, Autorizare provizorie (numere roșii) – și apoi introduce datele cu caracter personal (nume, prenume, email, seria șasiului mașinii). Îți alegi perioada care te avantajează cel mai mult și uite așa ai scăpat de stresul statului la cozi.

Suntem încrezători că vei găsi informațiile prezentate în acest articol de ajutor! Urmărește îndrumările cu atenție și bucură-te de timpul petrecut în noua mașină!

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 96