În România, procedura de vânzare-cumpărare auto implică un braț de acte pe care dacă nu le întocmești cum trebuie riști să nu-ți poți înmatricula mașina. Pentru a nu rămâne cu banii dați și cu noul autovehicul în stand-by, rezervă-ți câteva minute și vezi ce ai de făcut când îți cumperi o mașină și mai ales după.
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Pașii procedurii de Vânzare-Cumpărare Auto
În România procedura de vânzare-cumprărare a automobilelor este reglementată de codul civil. Dacă ești curios, găsești partea legislativă aici. În linii mari, procesul de vânzare-cumpărare al automobilului este simplu. Dar pentru ca procedura de vânzare auto pe baza unui contract să devină legală aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții. Și ca să înțelegi mai ușor, în acest proces putem vorbi de 3 pași mari.
1. Vânzarea-cumpărarea propriu-zisă
Întâi cumpărătorul și vânzătorul se întâlnesc pentru a evalua mașina și a cădea de acord asupra prețului. Dacă ești în situația în care cumperi un autovehicul, este indicat să faci un drive test. De asemenea, dacă ai posibilitatea, mergi cu vânzătorul la o stație ITP pentru a te asigura că autovehiculul este într-o stare de funcționare decentă. Nu e nicio problemă dacă mașina are o zgârietură, sau mici defecte care îți atrag atenția. Dar dacă autovehiculul prezintă defecte majore care l-ar împiedica să treacă de un ITP, atunci e foarte posibil să nu merite să cumperi mașina respectivă. Totuși, ia în considerare că în majoritatea cazurilor când cumperi un autovehicul de la o persoană fizică, tu vei mai avea de investit câteva sute de lei pentru a asigura o funcționare optimă. Asta e realitatea, mașinile mai vechi au nevoie de reparații. Poți elimina din problemele printr-o verificare după seria de șasiu, pe RAR (gratis, dar fără prea multe detalii) sau pe CarVertical (plătit, dar verificat la sânge, e în jur de 90 de lei un raport – 80 dacă cumperi cu voucherul automobile101, și putem spune că merită toți bănuții).
2. Scoaterea mașinii din evidența FISC
Dacă te-ai hotărât să cumperi mașina, vânzătorul autovehiculul va trebui ca în data încheierii contractului să scoată autovehiculul din evidența FISC prin depunerea unei cereri la serviciul de Taxe și Impozite. Vânzătorul trebuie să scoată automobilul de la FISC depunând următoarele documente:
- o copie după buletin;
- o copie copie după cartea mașinii;
- contractul de vânzare cumpărare în 5 exemplare;
- formularele completate pentru scoatere din evidență (acestea se cer direct de la ghișeu).
Într-adevăr te poți înțelege amiabil cu vânzătorul ca el să meargă într-o altă zi și să potriviți data de pe contract. Dar dacă vânzătorul vrea să-ți tragă țeapă, acesta poate să nu mai scoată mașina de pe numele lui. Iar dacă vânzătorul nu mai scoate automobilul de pe numele lui, atunci contractul de vânzare cumpărare nu are o bază legală. Deci poți rămâne cu banii dați și fără mașină. Așa că, dacă crezi că vei cumpăra mașina, întâlnește-te cu vânzătorul în așa fel încât să puteți ajunge în timp util și la serviciul de Taxe și Impozite.
3. Înscrierea mașinii în evidența FISC
După ce ai cumpărăt autovehiculul ești obligată să-l înscrii în termen de 30 de zile de la data emiterii contractului. Pentru asta, trebuie să te prezinți la serviciul de Taxe și Impozite (precum impozitul auto anual) de care aparții și să depui următoarele documente:
- o copie după buletin;
- contractele de vânzare cumpărare în trei exemplare (Contractele de vânzare cumpărare pe care le primești de la vânzător trebuie să aibă ștampila instituției fiscale de la care au fost scoase);
- copie după cartea mașinii;
- formularul completat pentru a introduce mașina în evidența fiscală (se cer de la ghișeu).
Fii atent să nu depășești termenul de 30 de zile. Dacă îl depășești vei fi penalizat cu o sumă la valoarea impozitului de plătit.
Actele necesare pentru procedura de vânzare-cumpărare auto
La finalul tranzacției, ca și cumpărător trebuie să primești:
- cartea de identitate;
- certificatul de autenticitate (obligatoriu dacă mașina e adusă din străinătate);
- certificatul de înmatriculare cu ITP-ul la zi;
- cartea tehnică;
- carnetul de service.
De ținut minte; la vânzarea auto vânzătorul nu dă și asigurarea RCA. Ca și cumpărător ai obligația legală să închei o asigurare RCA în vederea înmatriculării pe numele tău.
Nu te panica, dacă vânzătorul nu poate să-ți ofere carnetul de service. Dacă nu este vorba de o mașină scumpă, nici nu are rost să insiști pe această temă. Nu este ieșit din comun ca acesta să fie pierdut. Totuși, este recomandat ca tu să ții un carnet de service ulterior achiziției pentru a avea o perspectivă mai bună asupra intervențiilor.
Mai mult, o mașină pe care o cumperi pentru frecat, de 20 de ani la 2,000 Euro, este ok dacă nu are carnet de service.
Totuși, dacă îți cumperi o mașină de 20,000 Euro, acolo ar fi cazul să fii mult mai atent.
Cât despre asigurarea RCA, nu este exclus ca fostul proprietar să dorească să o păstreze pentru a recupera banii pe diferență, în cazul în care a plătit-o pe o durată extinsă. Iar pentru această situație ar trebui să te organizezi în așa fel încât să ai un broker de asigurări în apropiere care să-ți emită o asigurare cu mențiunea eventuală „se emite în vederea înmatriculării.”
La ce să fii atent
Ca să fii sigur că tranzacția se desfășoară corect și ca tu să nu ai probleme ulterior la înscrierea mașinii la FISC și ulterior la înmatriculare, fii atent la următoarele aspecte:
- Contractul pe care îl semnați să fie modelul 2016 ITL -054;
- Cartea de identitate a mașinii care trebuie să conțină o hologramă RAR, mențiunile din CI să corespundă cu anul de fabricație, modelul și alte aspecte;
- Verifică certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român ca mașina să corespundă cu datele din cartea de identitate;
- Verifică ca automobilul să nu facă obiectul unui proces de executare silită, să nu aibă sechestru, ori alte sarcini asupra lui;
- Verifică ca pe certificatul de înmatriculare să fie trecută data înstrăinării vehiculului și semnătura vânzătorului.
Cu toate aceste informații în minte, poți să-ți achiziționezi în siguranță un automobilul dorit. Dar după ce îl achiziționezi, nu uita că ai 30 de zile pentru a înmatricula mașina.