Numere verzi pentru mașini eco – Ce sunt și cum poți beneficia de numerele verzi în România

Distribuie articolul unui prieten

Un obiectiv comun al tuturor cetățenilor este, pe cât posibil, reducerea poluării mediului încojurător. Fiecare realizează diferite acțiuni, mai mici sau mai mari, în speranța că lucrurile se vor schimba în bine. Una dintre cauzele majore ale poluării rămâne în continuare nivelul ridicat al emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. În viitor însă, acest lucru nu va reprezenta o amenințare la fel de ridicată deoarece treptat, majoritatea populației va trece la mașinile electrice, care prezintă beneficii mai multe comparativ cu cele ale vehiculelor pe combustibil, în special în orașele mari și extrem de aglomerate.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

În vederea diferențierii în trafic a vehiculelor electrice de cele pe combustibil, s-a decis acordarea de numere de înmatriculare verzi pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2. Ordinul este pus în vigoare începând cu data de 27.07.2022.

Ce sunt numerele verzi?

Numerele de înmatriculare cu caractere de culoare verde sunt special destinate mașinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Prin intermediul acestora, se dorește evidențierea acestora în traficul rutier, pentru ca astfel să se stimuleze creșterea numărului de vehicule nepoluante.

În prezent, conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare, exista aproximativ 17.000 de mașini electrice înmatriculate în România, toate acestea urmând să beneficieze de noile plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi.

Care sunt condițiile pentru numerele verzi?

La finalul lunii aprilie a acestui an a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun. al MAI, Viceprim-Ministului, Ministrului Transporturilor și a Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor care reglementează acordarea în mod legal a numerelor de înmatriculare verzi, strict pentru autovehiculele pur electrice sau cu pilă de combustie pe hydrogen. Aceste măsuri urmau să intre în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului, lucru ce s-a și întmplat începând cu ziua de astăzi.

Condiția de eligibilitate pentru a putea face cerere pentru această categorie de numere de înmatriculare rămâne ca vehiculul să aibă zero emisii de dioxid de carbon (CO2).

De ce să îți pui numere verzi?

Dacă bifezi criteriul de eligibilitate și ai dreptul de a face cerere pentru deținerea numerelor verzi, îți recomandăm să o faci cât mai rapid. Pe lângă diferențierea realizată în cadrul traficului între automobile, această măsură aduce cu sine și câteva beneficia dintre care amintim:

  • „pașaportul verde” acordat mașinilor nepoluante care au numere de culoare verde;
  • Parcare gratuită;
  • Accesul permis în zonele cu emisii reduse;
  • Taxe și impozite reduse;
  • În cazul autorităților locale, aceste plăcuțe vor reprezenta un instrument extrem de util.

Mașinile care îndeplinesc condițiile dar au deja numere standard vor putea realiza o cerere pentru preschimbarea acestora din momentul intrării în vigoare a prevederilor actului normative.

Atenție! Mașinile cu numere verzi dar care nu fac parte din categoria vehiculelor exceptate, vor plăti în continuare Rovinieta la nivelul de preț reglementat.

Cum poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare? Oricare număr, nu contează dacă sunt verzi sau standard (negre)

Pentru a verifica dacă un număr de înmatriculare este sau nu disponibil tot ceea ce trebuie să faci este să intri pe DRPCIV și să introduci combinație de litere și cifre dorite. Atenție! După cum este stipulat și în formularul de pe site, această acțiune nu reprezintă o rezervare a numărului de înmatriculare dorit.

 La cât mai multe numere verzi! P.S.: uite aici o combinație interesantă de mașină auto + numere verzi: Dacia Spring – merită sau nu?

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 98