Farurile cu xenon sau cele cu halogen? Care sunt cele mai recomandate?

Distribuie articolul unui prieten

Farurile cu xenon și cele cu halogen sunt cele mai comune tipuri de faruri folosite la majoritatea vehiculelor. Totuși, în ultimul deceniu, farurile cu xenon au dobândit o popularitate enormă, majoritatea vehiculelor moderne fiind prevăzute cu faruri cu xenon. Există mai multe avantaje care recomandă farurile cu xenon, printre care durata lor mai lungă de funcționare de aproximativ 2500 de ore, lumina mult mai intensă și care este răspândită pe o suprafață mai lungă și mai amplă.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce tip de far este cel mai recomandat?

În comparație cu farurile cu xenon, becurile cu halogen necesită mai puțină energie pentru a porni, însă au nevoie de mai multă energie pentru menținere. De asemenea, generează cantități mari de căldură, ceea ce ajunge să fie energie risipită. În schimb, farurile cu xenon folosesc gazul xenon ca sursă de energie, așa că au nevoie de mai puțină electricitate pentru a genera lumină. Farurile cu xenon sunt considerate mai eficiente din punct de vedere energetic, însă diferențele sunt destul de mici, așa că nu ar trebui să observați o schimbare majoră dacă veți face trecerea de la faruri cu halogen la cele cu xenon. Marea diferență se observă atunci când vine vorba de durata de viață a celor două tipuri de faruri. Cele cu xenon durează aproximativ 2000-2500 de ore, comparativ cu farurile cu halogen care au o durată de viață cuprinsă între 400 și 1000 de ore. În privința costului, becurile cu halogen sunt mai ieftine decât farurile cu xenon, deoarece sunt mai ieftine de produs, prețul de achiziție este mai mic, dar totodată costul instalării și al reparațiilor este mai mic.

Ce tip de far să alegeți dacă vă doriți o lumină puternică?

Lumina emisă de faruri este caracterizată de culoare și de intensitate. Farurile cu xenon emit o lumină a cărei temperatură de culoare variază între 4000K-6000Km, fiind astfel o lumină intensă, alb-albastră, similară cu lumina naturală. Este o lumină foarte plăcută pentru ochi, care menține o stare de vigilență. În schimb, farurile cu halogen produc o lumină a cărei temperatură de culoare variază între 3200K-5000K, fiind astfel o lumină mai caldă, alb-gălbuie, considerată obositoare de majoritatea șoferilor. În ceea ce privește intensitatea, farurile cu xenon sunt de peste două ori mai luminoase decât cele cu halogen, oferind aproximativ 3000 de lumeni și aproximtiv 90 Mcd/m2 comparativ cu 1400 de lumeni și aproximativ 30 Mcd/m2 cât oferă farurile cu halogen. Diferența de lumeni explică de ce farurile cu halogen nu pot răspândi lumina pe o distanță mai lungă și pe o secțiune mai amplă a drumului așa cum o fac farurile cu xenon. Totuși, se consideră că farurile cu xenon sunt mai puțin eficiente în condiții de ceață, comparativ cu luminile cu halogen.

În ceea ce privește instalarea, dacă doriți să vă actualizați mașina cu faruri cu xenon, puteți achiziționa un kit complet de modernizare și puteți comanda un balast xenon de la siriusmag – veți reuși astfel să faceți economii semnificative. Farurile cu xenon sunt mai costisitoare decât cele cu halogen, însă durata lor de funcționare compensează. Deoarece farurile cu xenon necesită acest balast, instalarea este puțin mai complicată, așa că este recomandat să optați pentru servicii profesionale de instalare a farurilor. Veți avea nevoie și de un spălător la instalarea becurilor cu xenon, deoarece murdăria care se acumulează în timp poate fi periculoasă pentru șoferii care vin din partea opusă.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 98