Despe BMW E60 – Una din Mașinile Preferate ale Pasionaților de tuning din România

Distribuie articolul unui prieten

Se poate observa cu ochiul liber pe străzile dinn România, că BMW E60 continuă să se mențină printre cele mai populare autoturisme, chiar și după 20 de ani de la lansare. Și trecând peste prejudecăți, acest model este recunoscut pentru designul său elegant, performanțele impresionante și dotările luxoase.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Din acest motiv, E60 a adunat o bază impresionantă de fani în țara noastră care aleg acest model atât pentru design, cât și pentru opționale și posibilitățile de E60 tuning.

Cu toate că au trecut anii și au apărut modele mai noi, această mașină clasică rămâne foarte căutată și o mare parte a fanilor venind din rândurile celor pasionați care le modifică utilizând kituri de tuning pentru BMW Seria 5 e60.

Design-ul și povestea BMW E60

BMW E60, parte a seriei 5, a fost lansat pentru prima dată în 2003, iar producția sa a continuat până în 2010, perioadă în care a primit nenumărate laude pentru designul său inovator și ingineria superioară.

Este o mașină Germană, dar designul modelulji E60 a fost desenat de designerul italian Davide Arcangeli sub conducerea lui Chris Bangle. Arcangeli a proiectat designul acestei mașini în perioada 97-2000, dar producția a început abia în 2003.

Designerul nu a apucat să-și vadă mașina pe stradă întrucât acesta moare din cauza unui anevrism în decembrie 2000.

Totuși moștenirea s-a ajunge una din cele mai populare mașini BMW și E60-ul e produs din 2003 până în 2010, primind un facelift 2007.

 Cu linii elegante, grilele distinctive (sau “nările”, cum sunt denumite de pasionați) cu forme simetrice și o alură sportivă, E60 emană o aură de rafinament și eleganță care a rezistat testului timpului. Iubitorii de auto din România apreciază aspectul său clasic, care și-a menținut valoarea în timp, câștigând statutul de design atemporal.

Performanța BMW E60 și potențialul de personalizare

De-a lungul timpului, BMW a oferit o varietate mare de motorizări și niveluri de echipare pentru modelul E60. Așadar, avem la acest model motare diesel sau benzină care încep de la 163 CP (120 KW) și se duc până la 507 CP (373 KW), cu 4 până la 10 cilindri.

Practic prin E60, BMW a reușit să ofere fanilor atât o mașină pentru cei care fac trecerea spre o mașină sportivă ceva mai puternică, cât și o bestie cu 10 cilindri care poate intra pe circuit fără probleme.

Așadar, putem spune că sub capotă, BMW E60 ascunde o gamă variată de opțiuni de motoare puternice, de la variantele eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil până la cele de mare performanță. Această gamă diversificată le permite șoferilor să aleagă modelul care se potrivește cel mai bine stilului lor de a conduce. Manevrabilitatea bine echilibrată, direcția precisă și suspensia sportivă fac din șofat o adevărată plăcere.

Mai mult, popularitatea E60 în comunitatea tunerilor se datorează tocmai potențialului motorului său de a fi modificat. Pasionații îi apreciază platforma solidă de motorizare, care poate fi îmbunătățită semnificativ cu piese aftermarket. De la ajustări ale motorului și modificări ale sistemului de evacuare până la update-uri ale suspensiei și aripii aerodinamice, această mașină oferă oportunități nelimitate.

Iar încă o parte bună a E60 este că nu ruginește întrucât mașina are partea din față realizată din aluminiu și restul din oțel.

Cele mai populare variante de BMW E60

Când vine vorba de variantele ale modelului BMW E60, avem 41 de opțiuni care au fost gândite pe parcursul timpului să ofere senzații cât mai personalizate.

Așadar avem mașini sport entry care să poată fi conduse totuși și pe străzile din orașe, dar și variante care să poți să le bagi pe Autobahn ca să vezi ce înseamnă lipsa limitei de viteză.

În ceea ce ține de motoare, pasionații de BMW consideră ca fiind cele mai reușite motoarele N52 benzină 2.5 – 3.0 litri, și motoarele M57 diesel 2.5 – 3.0 litri.

Cât despre fiabilitate, în general variantele diesel au fost considerate mai fiabile decât cele pe benzină, întrucât acestea din urmă tind să consume mult ulei și să aibă injectoare sensibile.

Alte sensibilități ale acestor motoare sunt reprezentate de răcirea bazată pe o pompă de apă, care e considerată destul de păcătoasă. Odată ce se strică, motorul se supraîncălzește. Iar faptul că blocul motor e realizată din aluminiu și magneziu necesită mult mai multă atenție la întreținere.

Magneziul e un material ușor dar nu e indicat să dai găuri în el și nu se împacă bine cu apa.  Mai mult între chiuloasa de aluminiu și blocul exterior de magneziu sunt necesare garnituri speciale pentru a preveni dilatarea.

Cu toate acestea în minte, achiziția unui BMW E60 trebuie să fie precedată de o inspecție temeinică a motorului.

Nemaiadăugând alte detalii, să enumerăm care sunt cele mai recomandate variante și motorizări la E60.

Benzină:

  1. BMW E60 523i: – Motor N52 2.5 litri cu 6 cilindri în line 177 CP (130 KW)
  1. BMW E60 530i: Motor N52 3.0 litri cu 6 cilindri în line 254 CP (1187 KW)
  2. BMW E60 M5: Aceasta este varianta de performanță a BMW E60 și este alimentată de un motor pe benzină V10 de 5.0 litri care oferă 507 CP (373 KW).

Diesel

  1. BMW 530d M57: Acest model are un motor diesel de 3.0 litri, cunoscut pentru puterea sa remarcabilă și eficiența ridicată. Are 6 cilindri în linie și dezvoltă 235 CP (173KW).
  2. BMW 535d M57: Acest model vine cu un motor diesel twin-turbo de 3.0 litri, oferind o combinație impresionantă de putere și eficiență. Are 6 cilindri în linie și dezvoltă 286 CP (210 KW).

Accesibilitate și disponibilitate pe piața auto a mașinilor second-hand

Odată ce BMW E60 a ieșit din producție, cu peste un deceniu în urmă, a devenit mai accesibil pe piața autoturismelor second-hand. Această accesibilitate, împreună cu reputația sa de performanță, l-au transformat într-o opțiune atractivă pentru cumpărătorii care caută o experiență premium la volan, fără să-și golească buzunarul.

Disponibilitatea pieselor de schimb și a atelierelor specializate familiarizate cu brandul BMW contribuie, de asemenea, la popularitatea mașinii. Proprietarii pot găsi cu ușurință piesele de schimb necesare și mecanici specializați pentru a întreține și a repara un E60.

Comunitatea

În România există o comunitate puternică de iubitori de BMW, o mare parte dintre ei investind și în tuning. Aceștia participă activ la întâlniri, adunări auto și evenimente sociale axate pe E60 și alte modele BMW, care le oferă un sentiment de apartenență, dezvoltând camaraderia între proprietarii care împărtășesc această pasiune.

Popularitatea continuă a BMW E60 în România este o dovadă a designului său atemporal, moștenirii sale prestigioase, performanțelor impresionante și a comunității vibrante de entuziaști auto care o prețuiesc. Ca un model clasic, care continuă să fie personalizat și apreciat de proprietarii săi, E60 exemplifică pasiunea și dedicarea culturii auto din România. În timp ce modelele mai noi pot apărea și dispărea, BMW E60 rămâne un simbol pe drumurile românești, unde continuă să inspire respect și admirație.

În concluzie

BMW E60 este una din mașinile care pe deoparte este neînțeleasă, pe de altă parte este foarte apreciată. Calitatea superioară și dsignul elegant a mașinii țin acest model în preferințele atât a pasionaților de tuning cât și a multor șoferi din țara noastră. Și chiar dacă piesele de la BMW sunt relativ mai scumpe decât ale altor mărci, un E60 întreținut poate fi o mașină care rezistă foarte bine în timp și în care merită să inv

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 101