Mașina anului 2023 – Cu ce ne așteaptă noul an?

Distribuie articolul unui prieten

Evoluție, evoluție și iar, evoluție! Cu cât înaintăm prin calendar, toate industriile își îmbunătățesc produsele, iar noi, rămânem marcați de la an la an. Fie că vorbim de mâncare, muzică, haine ori telefoane, am avut oportunitatea diversității și alegerii, fapt care s-a concluzionat la fiecare final de an într-un clasament ce a consacrat câte un produs ca fiiind: ,,produsul anului”. Așadar, dacă e să privim spre industria automobilelor, care au fost, în țara noastră, mașinile ultimilor doi ani, ce alternative recomandă presa și în final, care sunt pronosticurile pentru 2023?

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Mașina anului 2021 – Dacia tot Dacie rămâne!

După cum se știe, ce e făcut de mâna românului e calitate, iar juriul APAR nu a considerat că ar putea fi altfel! Înființată în 1966 la Colibași/Mioveni-Argeș, mașina Dacia a fost concepută, iar în 2021, noile generații Dacia Logan, Sandero și Sandero Stepway au ocupat poziția fruntașă cu un număr de 256 puncte și 14 voturi din 22 și meritul de a desemna pe această poziție prima mașină electrică. Pe locul al doilea s-a remarcat Skoda Octavia, dar discrepanța punctajului dintre cele două automobile a fost colosală (doar 181 puncte pentru Skoda), motiv pentru care putem tinde să credem ca Dacia noastră va rămâne una din realizările masive ale nației.

Să fie Dacia Sandero cea mai mare realizare?

Surprize-surprize! Nu doar că vorbim despre o mașină pur românească, dar aceasta mai are un merit considerabil care o clasează pe un loc fruntaș- tot în 2021 Dacia Sandero a ocupat primul lor în clasamentul Marii Britanii, în publicația ,,What car?”, dar după cum ne prezintă pagina oficială Dacia: ,, Cu o siluetă robustă și o parte față redesenată, evidențiată de semnătura luminoasă în formă de Y și de farurile de zi cu LED, noua Dacia Sandero se remarcă prin designul complet revizuit. Cu unul dinte cele mai spațioase interioare pentru clasa din care face parte, un portbagaj și spații de depozitare generoase, se adaptează stilului tău de viață, astfel încât călătoriile să fie mult mai plăcute.” – cu o asemenea descriere putem înțelege ce a văzut juriul la Dacia noastră.

Mașina anului 2022 – Ne-au bătut coreenii la propriul joc.

După o victorie însemnată cu un an în urmă, anul 2022 ne-a smuls premiul din mâini pentru a îl oferi modelului KIA EV6. Compaia KIA MOTORS, inițial denumită ,,KyungSung Precision Industry” a fost fondată în anul 1944 în Coreea de Sud. Actualmente, după criza financiară de care a suferit in 1998, KIA MOTORS a fost preluată și salvată de la un declin imens și poate chiar eradicare de către Hyundai Motor Company – o altă companie de origine coreeană (se poate spune că au rămas în familie măcar).

Tot în cadrul jurizării celor de la APAR, cu 191, mașina din Coreea de Sud a primit laudele cuvenite și ne-a trimis scumpa Dacie Spring la plimbare pe locul secundar cu 175 puncte. Cât despre modelul KIA EV6, cei de la ProMotor ne spun că este: ,, primul model electric bazat pe noua sa platformă E-GMP – Electric-Global Modular Platform. Mașina poate avea o autonomie de până la 528 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei, conform ciclului combinat WLTP. EV6 poate fi încărcat de la 10 la 80% în doar 18 minute. Acest model este disponibil atât în configurații cu tracțiune spate, cât și cu tracțiune integrală, iar clienții pot alege între bateria de înaltă tensiune cu autonomie extinsă (77.4 kWh) și standard (58.0 kWh). Motorul KIA EV6 este de 168 kW și poate dezvolta până la 229 de cai putere. Modelele cu tracțiune integrală (AWD), cu două motoare electrice pot produce un total de 239 kW, adică 325 de cai putere.”

Mașina anului 2023 – Ce ne așteaptă?

Din 27 de participanți entuziaști, doar 7 dintre ei au supraviețuit concursului atroce pentru titlul de ,,Mașina anului 2023”, ceea ce ne face să ne întrebăm: ,,De ce ele?”. Caracteristica comună a tuturor acestor modele este existența unei forme de electrificare implicate, fie că vorbim despre modele hibrid sau full electrice.

În ianuarie, la Bruxelles, vom putea afla care este fericita câștigătoare a titlului “mașina anului 2023” dintre următoarele:

  • Jeep Avenger
  • Kia Niro
  • Nissan Ariya
  • Peugeot 408
  • Renault Austral
  • Subaru Solterra/Toyota bZ4X
  • Volkswagen ID.Buzz

Ce alegem dintre ultimele două fericite câștigătoare?

 O vorbă din popor spunea că ,,gusturile nu se discută”, dar când vine vorba de mașini, iese latura hedonistă la iveală, astfel că ne orientăm după gusturi pentru a găsi plăcerea supremă, proprie, când ne aflăm la volan. Așadar, ce ne face să achiziționăm cele două modele de top laureate în anii 2021 și 2022?

Într-o analiza comparativă, dragostea pentru greutatea portofelului ne poartă către Dacia Sandero – 14.244 euro fără TVA, pe când în cazul KIA EV6 vorbim deja despre 52.200 euro fără TVA. Ambele cu transmisie automată, KIA EV6 are tracțiune spate, Dacia Sandero având tracțiunea pe față. Pentru mai multe detalii asupra acestui studiu de caz, vă recomand accesarea link-ului. și vizualizarea diferențelor și asemănărilor dintre cele două modele puternic dezvoltate.

Într-o concluzie, compania Dacia nu se poate mândri anul acesta cu o poziție în cursa finală, iar pronosticurile ne duc cu gândul spre posibilitatea ca noul model KIA să ne demonstreze profesionalismul coreenilor. Cert este că, România nu se va bucura cu încă o victorie.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 101