Top 10 cele mai aglomerate orașe din lume. Pe ce poziție este București.

Distribuie articolul unui prieten

De câte ori te-ai aflat în situația în care voiai să pleci într-o excursie cu familia și/sau prietenii însă stăteai la dubii dacă să mergeți cu mașinile personale sau cu mijloace de transport în comun? Cu siguranță v-ați pus problema interminabilelor cozi care se formează în orașe, timpul pierdut în aglomerație sau cheltuielile cu combustibilul, gânduri normale de altfel. Din fericire, cu ajutorul platformei TomTom Traffic Index calculul comparativ între cele două alternative menționate anterior este mult mai ușor.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Indexul TomTom Traffic concentrează informații legate de variațiile costurilor cu carburanții în călătoriile pe care le facem. Pornind de la transportul cu camioanele până la conducerea unui vehicul electric, inclusiv costurile pe care aglomerația le aduce cu sine, Traffic Index colectează și transmite informații solide care să permită afacerilor, orașelor și indivizilor să ia decizii informate cu privire la transport și implicațiile pe care acesta le are. 

Anul 2022 a reprezentat anul de revenire treptată la normal, de reluare a activităților cotidiene în urma pandemiei. Odată cu acest lucru au revenit la varianta „normală” și transporturile, reluându-se regularitatea cu care circulă. TomTom Traffic Index oferă un clasament pentru anul 2022 care acoperă 389 de țări, din 56 de țări din 6 continente. Indicii măsurați au fost timpul de călătorie, costurile cu carburanții, emisiile de dioxid de carbon, oferind astfel acces gratuit la informații specifice fiecărui oraș.

Ce oraș se află pe primul loc în clasamentul celor de la TomTom?

TomTom Traffic Index, pentru a oferi date mai clare și pliate pe nevoile șoferilor, au hotărât să împartă orașul în „zona centrală” și „zona metropolitană”. Prima zonă acoperă o distanță de 5 km de la punctul central cel mai aglomerat al orașului. Iar a doua face referire la periferia orașului și o parte din localitățile mici alăturate.

Sursa: TomTom.com

Conform datelor transmise în cadrul clasamentului pentru anul 2022:

  • La categoria „zonă centrală”, cel aglomerat oraș din lume este Londra. S-a constatat că timpul mediu în care un șofer parcurge 10 km în oraș este de 36 de minute și 20 de secunde (cea mai lungă durată înregistrată din cele 389 de țări). Această durată a suferit o creștere cu 1 minut și 50 de secunde comparativ cu anul 2021. Astfel, conducătorii auto petrec în medie 325 de ore pe an în trafic în orele de vârf, viteza cu care se deplasează fiind de 14 km/h.
  • La categoria „zonă de metropolitană”, titlul de cel mai aglomerat îi revine orașului Bogota din Columbia. Astfel, timpul mediu necesar parcugerii unei distanțe de 10 km în această zonă este de 24 de minute și 40 de secunde în anul 2022. Comparativ cu 2021, acest timp a suferit o creștere de 1 minut și 50 de secunde. Șoferii tind să petreacă anual în trafic în această zonă la orele de vârf 244 de ore, deplasându-se cu o viteză de 19 km/h.
Sursa: TomTom.com

Top 10 cele mai aglomerate orașe din lume

Mai jos se regăsesc cele mai aglomerate 10 orașe conform ambelor categorii făcute de cei de la TomTom. Pentru lista integrală apasă aici.

Categoria „zonă centrală”

Categoria „zonă metropolitană” (periferie + localități apropiate)
Sursa: TomTom

Ce se întâmplă cu Bucureștiul?

Sursa: TomTom

Vă vine să credeți sau nu, orașul București nu se îndepărtează de topul celor mai aglomerate 10 orașe din lume. Acest lucru poate fi observat și în pozele anterioare. La categoria „zonă centrală” se situează pe locul 7, datele sugerând faptul că timpul mediu necesar parcurgerii a 10 km a scăzut cu 10 secunde. La categoria „zonă metropolitană” Bucureștiul se află pe poziția a 10-a la cele mai aglomerate orașe, nefiind înregistrată vreo modificare a timpului petrecut în trafic.
 
Dacă vrei să verifici în ce stadiu se află traficul acum în București, trebuie doar să apeși pe acest link. La ora la care acest articol a fost scris (ora 09:00 A.M.), timpul mediu necesar parcurgerii unei distanțe de 10 km este de 33 de minute și 4 secunde. În total la acest moment există 380 de ambuteiaje pe o distanță totală de 268.9 km.
 
Anual în București, un șofer petrece 277 de ore în trafic dintre care 143 sunt datorate ambuteiajelor, sunt emanate 1032 kg de emisii de CO2 iar suma medie plătită pentru carburant este de 3439 lei. În orele de vârf ale dimineții se petrec în medie 18 minute în plus în trafic, iar seara 20 de minute, ajungându-se ca anual, conducătorii auto să petreacă 143 de ore în plus în trafic, echivalentul a 5 zile și 23 de ore.

Index-ul TomTom Traffic reprezintă o resursă utilă demnă de avut în vedere atunci când dorim să călătorim cu mașina personală. Momentan, pentru România, acest site analizează datele doar pentru capitala țării. Dacă dorești însă să părăsești țara pentru o călătorie și mașina este esențială călătoriei, informează-te cu precizie asupra indicatorilor precum timpul petrecut în trafic, nivelul de consum de carburant, distanțele parcurse la orele de vârf, pentru a-ți putea planifica cât mai realist călătoria.  

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 97