După ce ai reușit să depășești orele îndelungate de legislație și practică, următorul pas pe care l-ai avut de parcurs a fost să îți iei examenele auto. Dar acum că ai absolvit școala de șoferi și obținut legitimația mult dorită, cum îți confirmi poziția de ,,proaspăt șofer” pe carosabil, să informezi co-participanții la trafic că ești la început și puțin nesigur pe tine? Cu semnele de începător! Sau cum li se mai spune în limbaj colocvial, ,,mămăligile”. Astfel, care sunt reglementările referitoare la aceste simboluri?
Cuprins
- Unde se pun semnele de începător?
- Prevederi din legea auto română
- Amenda dacă nu porți semnele de începător
- De unde pot cumpăra semne de începător?
- Pentru cât timp trebuie folosite?
- Există dezavantaje în a purta semnele de începător?
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Unde se pun semnele de începător?
Semnele de începător pot fi sub două forme: autocolant sau o bucată de plastic cu ventuze ca în imaginile de mai jos:
Ce facem cu ele? Ele se plasează pe parbrizul mașinii și pe lunetă în așa fel încât să fie vizibil pentru restul participanților la trafic, asigurând totodată siguranța în trafic și scăparea de o posibilă amendă. În cazul parbrizului, acest semn se pune în colțul din dreapta jos, pe când în cazul lunetei, în colțul din stânga jos. Această amplasare este obligatorie și nu se acceptă poziționarea lor în alte zone.
Prevederi din legea auto română
„ (1)Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamării, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm, dupa cum urmează:
a) la motocicleta, in partea din spate lângă numărul de înmatriculare;
b) la autovehicul, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stânga jos;
c) la autovehiculul care nu este prevazut cu luneta, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie in partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;
e) la autovehiculul care tracteaza o remorca, pe parbrizul autovehiculului in partea din dreapta jos si pe caroseria remorcii in partea din spate stanga sus.
(2) Conducatorului de vehicul prevazut la alin. (1) ii este interzis:
a) sa conduca autovehicule care transporta marfuri sau produse periculoase;
b) sa conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) sa conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv in regim de taxi“.
Șoferii începători sunt obligați sa conducă, în primul an, cu o viteza mai mica de 20 de km/h fata de limita prevazută pe porțiunea respectiva de drum, excepție fac localitățile.
Limitele maxime de viteza stabilite pentru circularea in afara localităților cu un autoturism sunt: pe autostrăzi 110 km/h, pe drumurile expres sau pe cele naționale europene 80 km/h, pe celelalte categorii de drumuri: 70 km/h.
Amenda dacă nu porți semnele de începător
Legea auto prevede de asemenea și sancțiuni (amendă) pentru cei ce nu vor să respecte acest demers. Aceste sancțiuni iau forma unor amezi în cuantum între 290 lei și 435 lei, atât pentru lipsa semnelor cât și pentru amplasarea lor greșită.
De unde pot cumpăra semne de începător?
Locul de unde poți face rost de semnele de începător ar trebui să fie ultima ta grija. De ce? Pentru că le poți găsi și achiziționa atât de la benzinării cât și de la market-uri, hipermarket-uri (de tipul Auchan, Cora, Carrefour, Kaufland și orice altul care are un raion auto), cât până și în Jumbo, Leroy Merlin, Emag, Dedeman, Brico Depot etc, iar prețurile variază de la 2 lei până la în jur de 9-10 lei, așadar nu sunt o gaură însemnată în bugetul dumneavoastră și nimic nu vă oprește să vă faceți datoria de proaspeți deținători de permis investiți cu titlul de ,,începători”.
Pentru cât timp trebuie folosite?
Restricțiile în acest sens intervin în privința perioadei minime de utilizare și nu în a unei perioade maxime. Așadar, limita minimă este de un an de la obținerea permisului de conducere, dar asta nu înseamnă ca după un an și o zi trebuie să scapi de aceste semne. În cazul în care după împlinirea unui an, simți că nu ți-ai dezvoltat suficient reflexele, nu ești suficient de sigur pe tine și te simți mai confortabil cu aceste mijloace de atenționare a coparticipanților la trafic, le poți păstra pentru o perioadă mai îndelungată.
Care sunt avantajele semnelor de începător?
Iată câteva dintre beneficiile utilizării semnelor pentru începători:
- Ceilalți utilizatori ai drumului au grijă să nu vă preseze;
- Șoferii vă pot acorda prioritate în situații de trafic complexe fără obligații;
- Îl poți folosi cu mai multă liniște sufletească;
- Respectați legea și dați un exemplu pentru alți șoferi începători;
Prin urmare, nimeni nu vă poate acuza de iresponsabilitate dacă faceți o manevră cât de cât precară în trafic sau mergeți prea lent, întrucât semnele de începători vă oferă o scuză în fața celorlalți.
Există dezavantaje în a purta semnele de începător?
În teorie nu, nu ar exista dezavantaje în a purta așa ceva, dar cum știm cu toții că lumea este rea și nemiloasă, se întâmplă adesea ca unii șoferi mai ,,grăbiți” să observe că purtați aceste semne și să îți taie calea sau să te depășească spontan ca să nu stea în spatele tău și să întârzie într-un loc cu adevărat important unde au de ajuns. Din păcate, cei ce au semnele de începător sunt tratați în trafic de parcă ar încurca pe toată lumea și de aceea nu ar trebui să vă mire dacă sunteți claxonat sau depășit în mod constant. În afară de acest aspect, este imposibil ca o astfel de metodă de protejare și avertizare să aducă impedimente și să constituie un factor negativ!