Procesul de Verificare VIN – Ce Este și cum Verifici VIN-ul Mașinii?

Distribuie articolul unui prieten

Economisește 10% la Verificare VIN de la carVertical. Cupon: automobile101

Formular verificare VIN

Un studiu efectuat de CarVertical afirmă că de obicei petrecem între 3-5 ani conducând același autovehicul. Ce se întâmplă atunci când vrem să ne schimbăm mașina? În mod evident, căutăm oferte în reprezentanță sau pe diferite site-uri, fiecare după posibilități. Pe piața mașinilor second-hand însă, riscul de a fi „păcălit” este mult mai ridicat. Nici nu este de mirare faptul că România se află pe al doilea loc în clasamentul celor de la CarVertical în topul cazurilor de mașini cu kilometraj modficat, cu o rată de derulare de aproximativ 20%.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Cuprins

Cum să evităm, sau cel puțin să depistăm dacă se încercă să fim păcăliți de cineva? Cea mai la îndemână soluție este verificarea VIN-ului mașinii. Cum? Citește în continuare acest articol și află metodele prin care poți afla ce daune și care este istoricul mașinii pe care dorești să o achiziționezi.

Ce este VIN-ul mașinii?

VIN este acronimul de la Vehicle Identification Number – numărul de identificare al mașinii. Mai este cunoscut și sub denumirea de serie de șasiu. VIN reprezintă o alcătuire de 16-17 caractere, un cod unic de identificare pentru fiecare vehicul auto care, odată decodificat, arată pe lângă informațiile generale detalii particulare care aparțin autovehiculului în cauză: anul de fabricație, locația liniei de asamblare, marca, modelul și numărul de serie al vehiculului.

Ca o regulă de alcătuire al acestuia, în seria de șasiu nu vor niciodată incluse literele „O” (o), „I” (i) și „Q” (q) pentru a evita astfel confuzia cu cifrele „0”, „1” și „9”. Alte detalii intereante de știut despre caracterele care alcătuiesc VIN-ul unui vehicul sunt:

  • Primele 3 caractere reprezintă WMI – codul de identificare mondială atribuit producătorului mașinii. Astfel, cu ajutorul acestora se poate afla țara în care a fost produs autovehiculul. Pentru România, acest cod este combinația binară alcătuită din literele „UU” sau „UZ”;
  • Următoarele 6 caractere alcătuiesc VDS – codul aferent descrierii generale a vehiculului. Se regăsesc aici informații despre marcă, model, caroserie, motorizare, platformă utilizată și anul de fabricație.
  • Ultimele 8 caractere formează VIS – codul de identificare exactă a vehiculului. Acesta arată detalii particulare despre vehiculul supus verificării, ca de exemplu echipamentele opționale din dotare sau tipul de transmisie al vehiculelor.

Este imposibil să verifici pe cont propriu seria de șasiu a mașinii, motiv pentru care este recomandată utilizarea instrumentului specializat numit decodor VIN care este oferit de către RAR și CarVertical.    Iată totuși câteva informații mai amănunțite referitoare la seminficațiile caracterelor și ce transmit referitor la istoricul auto:

  • Caracterul 1 – țara de fabricație;
  • Caracterul 2 – codul de producător;
  • Caracterul 3 – tipul caroseriei/clasa mașinii;
  • Caracterele 4, 5, 6, 7, 8 – informații generale privind marca, modelul, clasa din care face parte vehiculul (dimensiunile), tipul motorului, cilindree, transmisie, etc;
  • Caracterul 9 – codul de securitate cu ajutorul căruia producătorul identifică codul unic și atestă autenticitatea seriei de șasiu;
  • Caracterul 10 – anul de fabricație;
  • Caracterul 11 – țara în care a fost produsă mașina (cazul celor produse în SUA);
  • Caracterele 12, 13, 14, 15, 26 și 17 – informații refertioare la numărul de producție/seria unică a autovehiculului.

Unde poate fi găsit numărul de identificare al mașinii?

Sursa foto: CarVertical

De obicei, unul dintre locurile în care acesta se află este la exterior pe colțul inferior de pe parbriz, pe partea șoferului. O altă zonă de întâlnită este sub capotă, lângă clema de deschidere (câteodată mai poate fi prezentă și pe peretele ignifug). Alte locuri unde poate fi găsit VIN-ul autovehiculului: pe stâlpul A din partea șoferului – în momentul deschiderii portierei de la șofer va fi vizibil sticker-ul cu seria de șasiu; în cazul mașinilor vechi poate fi cazul demontării aripii din partea șoferului pentru a vedea seria de șasiu care este gravată pe partea frontală de pe șasiu.

Este important ca numărul de identificare al mașinii să fie la fel în toate locurile mai sus menționate, inclusiv în certificatul de înmatriculare, cartea de identitate, asigurare, ITP și alte documente. Astfel posesorul mașinii poate avea siguranța că vehiculul în cauză nu este furat.

Procesul de verificare VIN

În momentul în care vrei să verifici VIN-ul mașinii, ai la îndemână două opțiuni: fie folosești platforma pusă la dispoziție de RAR, fie apelezi la un raport CarVertical. Diferența dintre cele două constă în faptul că cei de la RAR oferă o versiune gratuită mai sintetizată și una cu bani mai complexă, iar CarVertical oferă detaliile doar în urma achitării sumei respective.

Platforma pusă la dispoziție de către RAR prin care se verifică istoricul vehiculului funcționează ideal în cazul în care mașina nu a fost adusă din străinătate. Rezultatele oferite în acest caz au o bază solidă, având în vedere vizitele pe care le-a realizat în trecut la RAR. Prin accesarea formularului online (unde va trebui să completezi cu adresa de email și seria de șasiu a mașinii), vei intra în posesia următoarelor informații:

  • Activități derulate la RAR;
  • Numărul de kilometri reali din baza de date RAR;
  • Existența și valabilitatea cărții de identitate a vehiculului;
  • Date tehnice și de identificare a mașinii;
  • Gradul de poluare;
  • Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice.

Cele menționate mai sus sunt informații standard oferite de către RAR, informații despre istoricul auto al vehiculului. Dacă vrei însă să ai acces și la informații referitoare la daunele mașinii, poți utiliza modulul acesta care implică o plată online de 35 de lei. Procedura este asemănătoare cu cealaltă, diferența fiind că după validarea adresei de email vor achita cei 35 de lei și apoi vor intra în posesia raportului de daune auto. Acesta oferă informații referitoare la:

  • Zona în care au fost avarii, inclusiv poziționarea pe vehicul – machetă;
  • Intervalul devizului de reparație;
  • Intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrați la data întocmirii devizului;
  • Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere financiar;
  • Dacă au fosr afectate componentele de bază de siguranță și structură de rezistență a mașinii.

După cum a fost menționat și anterior, platforma Istoric Autovehicul pusă la dispoziție de către RAR își găsește utilitatea în momentul în care mașina analizată provine din interiorul țării. Dacă în schimb vehiculul este adus din străinătate, pentru o mai mare siguranță a raportului de verificare VIN se recomandă apelarea la un raport CarVertical. Tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi pagina special destinată acestei acțiuni, să completezi cu seria de șasiu a mașinii și să achiți tariful aferent raportului. În funcție de numărul de rapoarte solicitate, prețul se micșorează.

Raportul VIN oferit de CarVertical oferă informații referitoare la:

  • Activitatea/rulajul rezultat din diverse documente de stat;
  • Kilometraj înregistrat oficial în bazele de date;
  • Listă cu accidente și daune;
  • Date tehnice și echipamente opționale;
  • Statutul mașinii în bazele de date ale autovehiculelor furate;
  • Fotografii cu mașina în diverse perioade ale proprietății anterioare;
  • Lista locurilor în care se poate găsi seria de șasiu pe caroserie;
  • Lista cu probleme comune ale modelului specific și rechemări în service.

Ce informații pot afla prin verificarea VIN?

În funcție de furnizorul ales, informațiile pot să difere puțin (se poate observa în rândurile de mai sus) însă, în general, raportul de verificare VIN trebuie să ofere în mod obligatoriu informații referitoare la:

  • Kilometrajul real al masinii;
  • Data primei înmatriculări;
  • Numărul de proprietary și când a avut loc schimbarea acestora;
  • Caracteristici tehnice;
  • Accidente, incidente și daune ale vehiculului;
  • Starea administrative a mașinii.

Verificarea VIN nu este un proces complex, nici de lungă durată. Poți afla toate detaliile pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra o mașină cu doar câteva click-uri, evitând astfel o „afacere” profitabilă acum care va deveni de câteva ori mai costisitoare în viitor. Alege una din cele două variante de verificare a daunelor și istoricului auto prezentate în acest articol și ia o decizie în cunoștință de cauză cu privire la viitoarea achiziție.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 102