Dorința de a fi unici, de a ne diferenția în mulțimea de oameni este prezentă în fiecare dintre noi, zi de zi căutând căi diferite prin care să ne demonstrăm orginalitatea. Atunci când vorbim despre mașini, personalizarea acestora după propriile preferințe poate fi costisitoare, asta dacă vorbim despre culoarea caroseriei, diferite modificări (facelift, spoiler, etc) și alte intervenții legate de aspectul exterior/interior al vehiculului.
Un lucru este cert însă, cu pași mărunți vom ajunge și acolo, dar mai întâi să începem cu începutul. 😊
Cuprins
- Care este procedura de verificare a disponibilității numărului de înmatriculare?
- Se poate rezerva numărul de înmatriculare?
- Ce numere de înmatriculare sunt interzise?
- Cât costă plăcuțele de înmatriculare?
- Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale?
- Pot sa fac o verificare proprietar după numărul de înmatriculare?
Dacă ți-ai achiziționat o mașină nouă pe care trebuie să o înmatriculezi, sau una second-hand din țară/străinătate și dorești să îi schimbi numerele de înmatriculare cu altele pe care le consideri mai potrivite pentru tine, asigură-te inițial de disponibilitatea combinației la care te-ai gândit.
Citește în continuare pentru a afla care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi!
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Care este procedura de verificare a disponibilității numărului de înmatriculare?
De vreme ce citești acest articol, te încadrezi în categoria persoanelor care nu sunt neapărat mulțumite de combinațiile de litere și cifre pe care cei de la oficiul DRPCIV le oferă.
Nu-ți face griji însă. Procedura de verificare a disponibilității numărului de înmatriculare s-a simplificat foarte mult în ultimii ani datorită platformei online pusă la dispoziția populației.
Tot ce trebuie să faci este să introduci numărul de înmatriculare dorit, fără spații sau liniuțe (ex: IS01BMW) aici:
https://dgpci.mai.gov.ro/drpciv-forms/plate-number
Sau, accesezi site-ul DRPCIV, din meniu selectezi „Servicii online” apoi „Verificări online” iar de acolo ți se va deschide un alt mini-meniu din care vei selecta „Disponibilitate număr”.
Ajuns în cadrul secțiunii Verificare disponibilitate număr, vei observa pe ecran un formular cu un singur câmp în cadrul căruia trebuie să completezi cu numărul pe care ți-l doreși. Răspunsul cu privire la disponibilitatea numărului de înmatriculare îți va fi transmis pe loc, fiind specificată clar data și ora la care solicitarea a fost făcută.
Se poate rezerva numărul de înmatriculare?
Din păcate, nu. Această opțiune nu este disponibilă. Acest aspect este specificat și pe pagina de completare a formularului de pe DRPCIV.
Simplul fapt că se verifică disponibilitatea unui număr de înmatriculare nu echivalează și rezervarea instantanee a acestuia, motiv pentru care, este recomandat ca durata de timp dintre verificarea respectivă și deplasarea către oficiul fizic DRPCIV pentru depunerea actelor și alegerea combinației pentru numerele de înmatriculare să nu fie foarte mare.
Riscul pe care această perioadă de timp îndelungată îl aduce cu sine este reprezentată de posibilitatea ca numărul ales de tine să fie luat de către altcineva, chiar dacă, pe website, acum o săptămână, era categorisit ca disponibil.
Ce numere de înmatriculare sunt interzise?
Există câteva numere de înmatriculare care nu sunt disponibile către public, din diverse motive: sunt rezervate unor instituții pentru uzul personal, pot fi greu înțelese de participanții sau trafic sau pot avea diferite conotații sexuale/obscene.
Printre aceste numere interzise, sau blocate, se numără:
- POL (Poliția Română)
- SNT (Senat)
- DEP (Canera Deputaților)
- SRI (Serviciul Român de Informații)
- GUV (Guvernul României)
- Etc
Lista de mai sus poate fi continuată cu diferite abrevieri ale instituțiilor locale din fiecare municipiul, acestea având o abreviere alocată special doar lor.
Alte numere de înmatriculare interzise care pot duce la crearea de confuzii din cauza formei literelor asemănătoare cu diferite cifre sunt cele ale căror secțiuni de trei litere încep cu „I” sau „O”.
Cele două cifre pot fi ușor confundate cu cifrele „1” sau „0”, iar, din cauza faptului că pot exista cazuri în care reținerea vizuală a numărului de înmatriculare al unui vehicul este vitală, combinațiile care presupun această ordine a literelor este interzisă.
Mai există o categorie de combinații de litere și cifre ale numerelor de înmatriculare care au fost blocate din simplul fapt că au fost refuzate de către cetățeni în momentul în care li s-au oferit de către oficiul DRPCIV. Ele nu sunt interzise, însă nu sunt nici disponibile deoarece au fost introduce în dicționarul de combinații blocate de către DRPCIV.
Cât costă plăcuțele de înmatriculare?
În cazul în care solicitantul nu are nici o preferință legată de combinația de cifre și litere de pe viitoarele plăcuțe de înmatriculare ale mașinii și consideră că sugestia dată de către oficiul DRPCIV este pe placul lor, pot primi numărul de înmatriculare în schimbul unui preț de 40 de lei.
Taxa aceasta este valabilă doar în cazul în care persoana în cauză va utiliza plăcuțe cu o dimensiune standard pe vehiculul său, acestea având dimensiunea de 110 x 520 mm (tip A) – utilizate la cea mai mare parte dintre autoturismele existente.
Rămânem în același scenariu în care numerele de înmatriculare generate automat de către calculator sunt pe placul nostrum însă modificăm dimensiunea plăcuțelor. Astfel, pentru plăcuțele de înmatriculare de tip B, care au dimensiunea de 200 x 340 mm (cunoscute și sub denumirea de „plăci pătrate”), costul acestora ajunge la 46 de lei (23 de lei fiecare plăcuță).
Acest tip este utilizat în special în partea din spate a remorcilor sau vehiculelor 4×4
(dacă au un astfel de spațiu prestabilit din construcție). Pentru plăcuțele de tip C, prețul va fi de 34 de lei (17 lei/plăcuța) – utilizate doar pentru motociclete.
Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale?
Dacă te numeri printre persoanele care nu sunt mulțumite de sugestiile celor de la oficiul DRPCIV și îți dorești un număr de înmatriculare preferențial, solicitantul va trebui să achite suma de 85 de lei.
O altă situație cu care te poți confrunta este reprezentată de momentul în care te afli pe punctul de vinde vehiculul însă îți dorești să păstrezi combinația de cifre și litere aleasă initial.
Acest lucru este posibil, însă va trebui să achiți o taxă în valoare de 30 de lei. Dacă vei solicita și plăcute noi de înmatriculare, va trebui să suporți și costul aferent acestora, după cum este menționat mai sus.
Pot sa fac o verificare proprietar după numărul de înmatriculare?
Acest lucru nu este posibil. Desigur, poate te vei intersecta cu anumiți „specialiști” care o să afirme că te pot ajuta ei, însă nici o cale pe care o vor specifica nu va fi una legală.
Informațiile de acest gen sunt confidențiale iar oricine transmite date cu caracter personal fără acordul persoanei în cauză, încalcă regulile GDPR și va fi sancționat din punct de vedere legal pentru această acțiune.
Acum că ai văzut care sunt pașii în verificarea disponibilității numărului de înmatriculare dorit și limitele care sunt impuse acestui demers, tot ce îți rămâne de făcut este să cântărești bine informațiile din acest articol și să iei decizia care te va avantaja cel mai mult.
Îți reamintim că verificarea se face pe secțiunea special dedicată pe site-ul DRPCIV, și anume Verificare disponibilitate număr.