Ce este CASCO? Ce acoperă asigurarea CASCO?

Distribuie articolul unui prieten

Într-un articol anterior, am discutat despre asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA), descrierea acesteia, beneficiile pe care le are și motivele pentru care este obligatorie. Rămânem în continuare în aria asigurărilor și vorbim despre o altfel de poliță, una facultativă, dar care vine în continuarea RCA, și anume asigurarea CASCO.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce este asigurarea CASCO?

Denumirea de CASCO dată acestei asigurări provine de la cuvintele din limba engleză „Casualty” și „Collision” cu traducerea aferentă „daune” și „coliziuni”. S-a optat pentru păstrarea acestui acronim deoarece este unul simplu și ușor de memorat. Comparativ cu RCA care este obligatorie și acoperă daunele suferite de celălalt participant în cadrul unui accident atunci când tu ești vinovat, CASCO vine în ajutorul tău și acoperă daunele produse propriului vehicul în cazul în care ești vinovat de cauzarea evenimentului neplăcut.

Deși are un caracter facultativ, există cazuri în care asigurarea CASCO poate fi impusă și anume atunci când achiziționezi o mașină prin leasing. Societățile care acordă finanțarea pot condiționa încheierea unei polițe de asigurare facultative.

În funcție de cât ești dispus să plătești, poți opta pentru diferite forme ale asigurării CASCO. Cea de bază însă, se rezumă la daunele produse pe teritoriul țării pentru un număr limitat de pagube suferite.

Ce acoperă asigurarea CASCO?

Înainte de a afla ce anume se poate repara prin intermediul asigurării CASCO, trebuie să fii conștient de condițiile care trebuie îndeplinite pentru a aplica pentru o astfel de poliță. Anume: mașina nu trebuie să fie mai veche de 8-10 ani (maxim 15 ani în anumite cazuri), ITP-ul să fie valabil, autovehiculul să fie supus controlului aferent identificării daunelor deja existente până în momentul încheierii unui contract de asigurare CASCO.

Oferte firmelor de asigurări pot varia, pachetele de beneficia putând să difere, de aceea este important ca înainte de a încheia un parteneriat cu asiguratorii să fi cercetat piața și să fi identificat deja un ideal pe care ți-ai dori să îl deții. Cu toate acestea, există o serie de riscuri general valabile pe care orice companie de asigurări trebuie să le suporte:

 • Avarii: aici se încadrează ciocnirile, zgârieturile, loviturile, răsturnările, căderile în apă sau prăpăstii, incendiere sau căderea unor obiecte străine pe vehicul;
 • Acte de vandalism: pagube produse de răuvoitorii identificați sau neidentificați;
 • Fenomene naturale: alunecări de teren, trăsnete, cutremure, inundații, grindină sau avalanșă;
 • Furt: parțial (componente interioare sau exterioare ale mașinii) sau total, la care se adaugă chiar și tentativa de furt (geamuri sparte, încuietori stricate, înlocuirea seturilor de chei, etc).

Cele 4 situații de mai sus, sunt cuprinse în cadrul asigurării de bază CASCO. La aceasta mai pot fi adăugate opțiuni extra, care se plătesc, asigurarea devenind astfel FULL CASCO. Dintre acestea amintim: avaria totală a autovehiculului, asigurare în caz de incident pe drumurile din străinătate, ai putea chiar să primești despăgubire și în cazul mașina ta a cauzat un accident în momentul în care era condusă de un alt șofer. Toate aceste opțiuni se stabilesc cu compania de asigurări aleasă deoarece, diferă de la firmă la firmă. Important este ca beneficiile aduse de asigurare să fie cât mai mari și să ofere siguranță beneficiarului.

Acum că am văzut ce poate acoperi o asigurare CASCO, să vedem care sunt momentele în care aceasta nu poate să fie aplicată:

 • atunci când mașina a fost lăsată descuiată sau cheia a fost uitată în contact;
 • când întrecerile sportive ilegale s-au soldat cu avarii;
 • după o tentativă de furt nu au fost schimbate încuietorile iar alarma a rămas nefuncțională;
 • daune produse pieselor de rezervă sau celor complementare care nu fac parte din accesoriile de bază ale vehiculului;
 • conducerea mașinii sub influența băuturilor alcoolice;
 • pătrunderea cu bună știință în zone inundate sau canale de apă;
 • daune apărute în urma utilizării focului iresponsabil în jurul autoturismului;
 • deteriorarea jantelor, amortizoarelor, articulațiilor autovehiculului, atâta timp cât nu s-au avariat și alte componente;
 • daune care apar în urma utilizării mașinii chiar și după detectarea unor probleme (spargerea băii de ulei, pană, defectarea cutiei de viteze, etc).

Ce preț are asigurarea CASCO?

Există o multitudine de factori care influențează prețul uneii asigurări CASCO, de la compania cu care alegi să colaborezi, până la vechimea autoturismului și experiența șoferului. Astfel, identificăm 2 mari categorii de factori, anume:

 1. Caracteristicile autovehicului:
 2. model;
 3. vechime;
 4. valoarea de pe piață;
 5. marca.
 6.  Opțiunile și clauzele contractuale:
 7. riscurile asigurate: un număr mai mare de riscuri aduce cu sine creșterea prețului;
 8. vârsta, stagiul și numărul de persoane admise la conducere: o vârstă și un stagiu mic atrag cu sine prime de asigurare mai mari;
 9. termenul de asigurare: este mai avantajos ca asigurarea să fie făcută pe o perioadă de 1 an sau mai mare decât 1 an;
 10. plata: comparativ cu cea în rate, dacă este realizată integral diminuează din tarfiul asigurării;
 11. istoricul șoferului: numărul scăzut de accidente va aduce reduceri la prima de asigurare;
 12. extinderea teritorială: dacă se dorește asigurare și în afara țării, va crește și prețul asigurării.

O altă cauză ce influențează costul o reprezintă asigurarea CASCO cu franșiză. Ce reprezintă aceasta? Prin intermediul ei, persoana asigurată își asumă o parte din costurile suferite cu reparația autovehiculului. Aceasta poate fi sub formă de procentaj sau sumă fixă, aceste lucruri fiind discutate cu compania de asigurări.

De unde cumperi asigurare CASCO?

Dacă te întrebi de unde poți cumpără asigurare CASCO ieftină și bună, ei bine, we got you: noi sugerăm să faci o verificare și să iei CASCO prin PINT.RO

La final de articol vin către voi cu o părere sinceră: chiar dacă este facultativă, asigurarea CASCO este de mare ajutor pentru cel care o deține. Alături de RCA, contribuie la oferirea sentimentului de siguranță ridicată pe șosele deoarece, CASCO se poate exitinde chiar și spre sănătatea șoferului autovehiculului. Înainte de încheierea unei astfel de asigurări, documentează-te și asigură-te că iei alegerea cea mai bună pentru tine. Siguranța înainte de toate!

Distribuie articolul unui prieten