Cum cureți rugina auto?

Distribuie articolul unui prieten

Ce este rugina auto?

Dacă nu știai care este adevăratul dușman al mașinii, care îl distruge lent și sigur, ținem să te anunțăm că este vprba despre rugină. Da, și autoturismele ruginesc, dar cum se manifestă procesul de deteriorare și până la urmă, e vorba de rugina clasică?

Ei bine, acestui fenomen i se mai spune și ,,coroziune” , fiind o substanță de culoare precum cupru, un brun-roșcat, dacă vreți, care are ca rezultat al oxidării minereului de fier, experții în chimie ar numi această substanță ,,oxid de fier”, iar dacă nu este ținută sub control aceasta poate continua în timp să ,,mănânce”materialul extern al mașinii și să-l slăbească considerabil. Ideea după care operează rugina este exact ca cea a termitelor în cazul lemnului-și nu credem că cineva s-ar simți confortabil să știe că poate cădea casa pe el oricând. 

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

De ce apare rugina auto?

Rugina auto apare ca rezultat al contactului metalului netratat și expus la oxigen și apă (un mediu umed, puternic hidratat) pe termen lung,  fără utilizarea unor diverse metode de prevenție. Practic, de aceea se numește ,,oxidare”. Aviz celor ce locuiesc în zone maritime, riscul este semnificativ crescut în astfel de perimetre geografice datorită sporului crescut de umezeală. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată iarna, în condițiile în care se utiizează sarea pentru carosabil- sarea afectează mult mai drastic caroseria în privința mașinii- vă recomandăm vizitarea cât mai deasă a spălătoriilor auto.

Cum cureți rugina auto – pașii necesari!

În primul rând, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să nu ai așteptări la miracole. Nici una dintre variantele de îndepărtare nu va da timpul înapoi și aduce materialul la starea inițială. Dar totuși, merită încercate, așa că acestia sunt câțiva pași și metode cu randament sporit:

  1. Metoda îndepărtării mecanice/termice:

Da, mecanică, adică muncă fizică cu șmirghel, perii și polizoare. Cea mai veche dintre toate, dar și cea mai obositoare. Ukterior se aplică un soi de ,,plasturi” sau chit peste zona afectată. În ce privește termenul ,,termic”, acesta înseamnă că se poate utiliza și un arzător special sau metode de reducere electrolitică sau electrochimică. Cel mai bine, dacă apelezi la astfel de servicii, este să apelezi la serviciii de polish auto profesionist.

  • Soluții făcute în casă:

Cu oțet (dacă ai un obiect mai mic, îl poți scufunda în oțet pentru 24h și după să freci rugina cu o perie din sârmă sau un burete cât mai abraziv. Pe obiectele de dimensiuni mai mari ce nu pot fi scufundate, poți aplica o cârpă înmuiată în oțet peste suprafața respectivă. De reținut câ î cazul metalelor, oțetul poate agrava gropile deja cauzate, deci a se opera cu grijă).

Cu Coca-Cola ( datorită acidului ortofosforic, e ideală băutura aceasta pentru îndepărtarea ruginii. La fel ca la oțet, ori scufundarea ori aplicarea lichidului pe suprafața respectivă și frecarea cu o perie de sârmă sunt procedeele de executare. Dezavantajul este că după ce ai îndepărtat rugina, aceasta va reapărea din cauza lipsei utilizării unor materiale cu rol și protector, de aceea soluțiile speciale ar fi mai indicate).

  • Lămâie și sare:

Amestecul de lămâie și sare este suficient de dur și abraviz încât să fie aplicat cu o cârpă și frecat pâna la rezultatul dorit.

Acestea au fost câteva soluții pe care le are oricine în casă, dar e de o mie de ori mai indicată utilizarea soluțiilor anti-rugină auto, tratamentelor specifice acestei probleme. Decât frecarea agresivă care să lase daune minore dar permanente și o predispoziție la recidivare, este mult mai rentabilă tratarea profesională care asigură și protecția ulterioară.

Produse necesare:

Experții în domeniu s-au sesizat de-a lungul timpului și au venit cu diverse produse,accesibile ca preț și ușor însușibile din comerț, de aceea în continuare vă vom enumera cele mai accesibile și bune produse de pe piață pe care le puteți folosi pentru a scăpa de acest ,,monstru mâncător” al autoturismului dumneavoastră:

Desigur, astea sunt doar cinci din multele opțiuni pe care le puteți găsi pe piața liberă, de aceea vă recomandăm investigarea preț de cinci minute și cu siguranță veți găsi ceva pe placul dumneavoastră!

Cum previi rugina auto?

Ca în orice situație cu risc ridicat, prevenția este cea mai facilă armă pentru succes, de aceea avem căteva recomandări în ceea ce privește metodele de prevenire a acestui factor disturbator calității vieții mașinii. Ca prim aspect, ferirea de locurile cu nivel de umiditate sporit este un început promițător, sau la elementele care sporesc efectele coroziunii precum calciul și magneziul. De asemenea, o altă unealtă eficace ar fi utilizarea de vopseluri, pulberi ori alte preparate care au rol de protecție și operează ca un scut contra ,,rozătoarelor”.

Desigur, adăpostirea în locuri ferite de umezeală și ,,îmbrăcarea” mașinii în straturi cu rol de protecție sunt două metode foarte bune pentru prevenire, dar cea mai bună metodă va rămâne întotdeauna verificarea periodică a mașinii de către cei investiți cu cunoștințele necesare în domeniu.

Dacă este observată timpuriu, când e doar un strat gros sub vopsea și nu e activă neapărat, aceast poate fi îndepărtată foarte ușor și fără să afecteze aspectul structurii metalice.

Ce se întâmplă dacă lași rugina așa?

La prima vedere, rugina este doar o problema de ordin estetic, dar adevarul este ca actiunea ei coroziva poate duce la distrugerea totala a obiectelor din metal, facandu-le inutilizabile. Asta se poate întâmpla și autoturismuljui tău. Neglijarea semnelor de deteriorare a acesteia se pot agrava în timp până în punctul în care nici demnă de fiare vechi nu va mai fi. Materialul acesteia se va găuri suficient cât să o distrugă defiitiv. O moarte lentă, dar sigură, am putea spune.

Ce componente ale mașinii sunt mai predispuse la rugină?

Există unele componente ale mașinii care sunt mai expuse la rugină. Acestea sunt:

  • Motorul
  • Șasiul
  • Cadrul
  • Portbagajul
  • Țeava de eșapament
  • Caroseria

Împreună, acestea formează aproape toată mașina. Este important să înțelegi că tratarea ruginii de pe mașină poate fi un proces destul de dificil. Așa cum se spune, mai bine previi decât să tratezi și acest lucru se aplică în mod special în cazul apariției ruginii pe mașină.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 97