Începând cu 1 iunie 2023 biocombustibilul este obligatoriu în România. Cum să economisiți la consumul de combustibil

De la 1 iunie 2023, benzina și motorina vândute în România vor conține, obligatoriu, și un procent de 8% și 6,5% de biocombustibil. Studiile au arătat că biocombustibilul mărește consumul consumul la autoturisme și, implicit, și costurile. În plus, mașinile mai vechi ar putea avea probleme de funcționare din cauza biocombustibilului, acestea nefiind adaptate în niciun fel pentru astfel de schimbări, conform national.ro.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află povestea mașinii!

Odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți din România, începând cu 1 iunie, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. Acest lucru este însă inevitabil, deoarece este o parte a planului de reducere a emisiilor de CO2 inițiat de Comisia Europeană. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți, iar șoferii trebuie doar să profite din plin de această situație. Având în vedere acest lucru, un expert în domeniul auto, Matas Buzelis, de la platforma de verificare a istoricului vehiculelor carVertical, recomandă câteva obiceiuri și soluții simple care pot contribui la reducerea drastică a facturilor de combustibil.

Mașinile alimentate cu biocombustibil consumă mai mult

Cea mai mare îngrijorare, evident, este legată de creșterea consumului, deoarece mașinile au nevoie de mai mult biocombustibil decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță. Dar aceasta este doar o parte a problemei. 

În timp ce oamenii vor cheltui în mod inevitabil mai mult pe combustibil, există, de asemenea, posibilitatea ca unele vehicule mai vechi să nu mai fie la fel de fiabile, deoarece mașinile cu biocombustibili sunt mai predispuse la defecțiuni. Dar acesta este prețul reducerii nivelului de CO2, cel puțin în Europa.

Anvelopele sunt răspunzătoare pentru consum

Există o modalitate prin care majoritatea șoferilor pot compensa creșterea consumului de combustibil, și anume condusul propriu-zis. Astfel, dacă biocombustibilii duc la o creștere a consumului cu peste 10%, condusul economic îl poate reduce cu aproximativ 40%, în funcție de abilitățile șoferului.

În primul rând, șoferii ar trebui să fie conștienți de starea generală a mașinii lor, inclusiv de starea anvelopelor. Anvelopele sunt singurul lucru care asigură conexiunea dintre mașină și șosea, iar anvelopele cu rezistență redusă la rulare pot aduce niște economii la combustibil dacă vehiculul este folosit des pe autostrăzi.

Presiunea din anvelope este foarte importantă atunci când vorbim de consumul de combustibil și este vitală pentru durata de viață a anvelopelor. Șoferul ar trebui să verifice presiunea la care rulează și să se asigure că nu au o presiune foarte redusă. O presiune redusă cu 20% crește gradul de uzură al anvelopelor cu 16% și consumul de combustibil cu 4%. Acesta este doar unul dintre aspectele care trebuie luate în considerare. Verificarea presiunii anvelopelor este un lucru simplu de făcut, dar care poate duce în final la economii importante.

Păstrați distanța pentru a economisi combustibil

În plus, cel mai important factor de economisire a combustibilului îl reprezintă stilul de condus lin. Este nevoie de luni, dacă nu chiar de ani, pentru a dezvolta obiceiuri benefice de condus, dar cu siguranță adoptarea unui stil de condus lin poate reduce dramatic consumul de combustibil.

Expertul auto al carVertical subliniază că șoferii ar trebui să folosească frânele cât mai rar, ceea ce înseamnă că mașinile ar trebui să folosească cât mai mult din inerția lor. De exemplu, dacă există un semafor roșu în față, șoferul ar putea reduce viteza și ar putea merge din inerție până când se face din nou verde. Punerea în mișcare a mașinii de pe loc este una dintre situațiile care necesită cel mai mare consum de combustibil și este o situație cu care șoferii se confruntă foarte des în deplasările lor zilnice, prin urmare evitarea situațiilor în care mașina trebuie oprită reprezintă un pas important spre adoptarea unui stil de condus mai economic.

Accelerarea rapidă necesită, de asemenea, multă energie care este extrasă din motorul cu ardere internă. Cel mai bun sfat pentru toți șoferii este să păstreze o distanță de siguranță față de mașina din față. Deoarece ceilalți membri ai traficului pot frâna brusc, distanța de siguranță nu numai că îmbunătățește economia de combustibil, deoarece șoferii își pot planifica mișcările, dar crește și siguranța în trafic, deoarece șoferii au mai mult timp pentru a reacționa corespunzător la situațiile din față.

Pentru a face economii de combustibil trebuie să ne familiarizăm cu toate aspectele pe care acest proces le implică, dar există numeroase modalități. Evitarea ambuteiajelor, planificarea călătoriilor și acordarea unui plus de atenție îngrijirii mașinii se vor transforma în cele din urmă în economii substanțiale de combustibil.

Distribuie articolul pe social media
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 81