Martorul de bord Uși deschise în mers | Ce semnifică și ce probleme ascunde?

Distribuie articolul unui prieten

Prezența martorilor aprinși în bord reprezintă un motiv îngrijorare în rândul șoferilor. Aceste situații nu trebuie tratate cu indiferență, recomandată fiind identificarea problemei în cel mai scurt timp și soluționarea acesteia. Majoritatea șoferilor știu cu ce probleme se confruntă mașinile pe care le conduc și au chiar și soluția cea mai rapidă pentru rezolvarea acestora.

Există totuși momente în care conducătorii auto pot fi luați prin surprindere. Un astfel de caz, pe care îl vom trata în acest articol, face referire la problemele care pot apărea la sistemul de închidere al ușilor mașinii.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce semnifică „uși deschise în mers”?

Martorul de bord „uși deschise în mers” este un indicator luminos de culoare roșie care se aprinde atunci când una sau mai multe portiere ale vehiculului sunt deschise sau nu sunt închise corect. În cazul unor mașini, acesta poate semnala și faptul că portbagajul sau capota mașinii sunt deschise.

Fiecare ușă are în componența sa un senzor care, de cele mai multe ori, este conectat cu luminile din interiorul mașinii, pentru ca șoferul să poată fi informat dacă ușile sunt bine închise sau nu. Dacă se observă această problemă din mers, este necesar ca șoferul autovehiculului să oprească cât mai rapid, în primul loc în care poate, și să închidă corect portierele.

Putem spune că este în regulă să conducem cu acest indicator aprins doar dacă am verificat că toate portierele, inclusiv portbagajul, sunt închise. Totuși, dacă sunt aprinse luminile din interiorul mașinii, atunci continuarea dumului este dificilă întrucât acestea scad vizibilitatea la drum.

Ce probleme poate ascunde Martorul de bord Uși deschise în mers?

Pe langă existența unei probleme evidente, cea a ușilor deschise, apariția acestui martor în bordul mașinii și menținerea luminilor din interior aprinse poate ascunde și probleme mecanice sau electrice, cum ar fi:

  • Bateria supratensionată – deconectează bateria și scoate siguranța. Scoate releul pentru luminile ușilor. Această acțiune poate deconecta luminile pentru ușile mașinii;
  • Comutatorul nu este reglat bine – verifică dacă comutatoarele pentru luminile interioare sunt setate să stea aprinse mereu sau doar atunci când ușile sunt deschise;
  • Ai o siguranță defectă – dacă reglarea comutatorului nu a rezolvat nimic, atunci siguranța poate fi de vină. În cazul în care aceasta este defectă, se recomandă schimbarea manuală (dacă persoana în cauză deține cunoștințele necesare) sau într-un service;
  • Sistemul de închidere defect – pornește mașina și las-o să meargă timp de 7 minute. Oprește-o și închide ușile una câte una. Prin intermediul acestei acțiuni, luminile pentru uși ar trebui să se stingă după ce au fost închise toate portierile. De cele mai multe ori, problema este rezolvată în urma efectuării acestui lucru;
  • Senzorul din broasca ușii defect – problema acesta apare adesea și din varii motive, de la infiltrații de apă la mânuirea agresivă. In urma unui control la service, acest senzor poate fi schimbat relativ ușor și cu un cost scăzut.

Dacă ai verificat cauzele menționate anterior și martorul, inclusiv luminile, nu au dispărut, este posibil ca un conector de la una dintre uși să fie blocat în poziția de „deschis” sau să nu realizeze bine contactul. Acești conectori sunt niște bule de cauciuc situate pe partea de jos a portierelor. Acestea se pot defecta dacă au prins apă, rugină sau dacă ușile au suferit diverse impacturi.

În ciuda acestor lucruri, există cauze când conectorii respectivi încă funcționează dar într-un mod defectuos, astfel determinând aprinderea și stingerea martorului „uși deschise în mers” în bordul mașinii, chiar dacă nu există nici o portieră deschisă.

Este recomandat să apeși pe fiecare conector de la fiecare portieră și să urmărești la care dintre ei dispare martorul din bord atunci când îl apeși. Astfel vei vedea dacă problema este la o singură portieră sau la mai multe, după care îl poți schimba cu unul nou.

Deși posibil, nu este indicată continuarea drumului cu becurile din interior deschise prea mult timp deoarece bateria mașinii va consuma energie inutil. Vezi calculatorul nostru de consum. Iată câteva soluții care să ajute la rezolvarea problemei:

  • Dacă martorul din bord dispare dar becurile din interior nu se sting, verifică fiecare comutator și setează-l în așa fel încât să se aprindă doar în momentul în care portiere sunt deschise;
  • Pentru a scăpa de lumina aprinsă din portbagaj, poți interveni la comutatorul de la becul din spate și să scoți siguranța care face legătura cu computerul mașinii, astfel acesta va considera ca portbagajul este închis și nu va mai aprinde becul respectiv;
  • Pulverizează un spray auto multifuncțional WD-40 pe broasca ușilor sau în interiorul conectorilor din partea de jos. Închide și deschide ușor portierele de câteva ori pentru ca spray-ul să pătrundă în interior și să curețe zonele respective pentru a ajuta circuitele să realizeze din nou contact;
  • Schimbă senzorul din broasca mașinii la un service autorizat. Prețul unui astfel de senzor nu este extrem de ridicat iar înlocuirea se realizează rapid într-un service. Este recomandat ca senzorul să fie original pentru a nu întâmpina probleme ulterior.

De cele mai multe ori, martorul din bordul mașinii dispare după verificarea comutatoarelor de pe portiere, acele „butoane de cauciuc” după cum  mai sunt numite. În cazul în care Dacă indicatorul luminos rămâne prezent iar luminile interioare nu se sting după utilizarea soluțiilor prezentate în acest articol, este indicat ca mașina să fie verificată de către un mecanic sau un electrician specializat în domeniul autovehiculelor.

Notă finală

Unora dintre noi ne place să mai meșterim la mașină. Totuși, cu excepția specialiștilor, nu este recomandat să umbli la componentele sensibile ale unui autovehicul. De multe ori mașinile sunt construite în așa fel încât să poată fi reparate cu ajutorul unor unelte specializate și tehnici dedicate.

Este bine să îți dezvolți abilitatea de a-ți repara mașina, dar cel mai recomandat este ca acolo unde nu te pricepi, să apelezi la un service.

Distribuie articolul unui prieten