Cumpărarea unei mașini electrice rulate: cele mai importante aspecte de luat în considerare

Distribuie articolul unui prieten

Pentru mulți șoferi, cumpărarea unei mașini electrice rulate reprezintă un salt în necunoscut. Deși popularitatea VE (vehiculelor electrice) a crescut în ultimul deceniu, mulți oameni nu au nicio idee la ce să se uite atunci când vine vorba despre o mașină electrică rulată. Acest ghid realizat de expertul auto Matas Buzelis, de la carVertical, vă va explica cum să cumpărați un vehicul electric de ocazie fără bătăi de cap.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Merită mașinile electrice?

Întrucât prețurile la combustibil sunt în creștere, cumpărarea unui VE ar putea economisi bani pe termen lung. Deși electricitatea nu este gratuită, estimările arată că șoferii se pot aștepta să economisească până la 1.000 Euro pe an prin deținerea unui VE. Cu toate acestea, prețurile noilor VE sunt în continuare mai ridicate decât cele ale mașinilor obișnuite, ceea ce sugerează că achiziționarea unui vehicul rulat poate fi o opțiune atrăgătoare.

În mod surprinzător, vehiculele electrice rulate sunt adesea într-o stare mai bună decât vehiculele tradiționale, deoarece au mai puține piese mobile. Nu e nimic mai rău decât să cumperi o mașină second-hand și apoi să trebuiască să investești o sumă semnificativă de bani în reparații.

Cu toate acestea, VE mai vechi au un dezavantaj major: performanța slabă a bateriei, care are drept rezultat o autonomie scăzută. Odată cu îmbunătățirea tehnologiilor, noile VE pot fi conduse pe distanțe mai mari decât precursoarele lor. Aceasta înseamnă că persoanele care aleg o mașină second-hand ar putea fi nevoite să o încarce mai des.

Cât durează bateriile VE?

Fie că este vorba de o mașină alimentată cu benzină sau de un VE (vehicul electric), bateria începe să se degradeze în timp și nu puteți face nimic în acest sens. Modificările de temperatură, încărcările repetate și kilometrajul ridicat se numără printre factorii care deteriorează starea bateriei.

Majoritatea producătorilor de mașini oferă garanție la baterii timp de opt ani sau 160.000 km. Dacă un vehicul a trecut de acest prag, sunt șanse ca performanța bateriei sale să fie mai slabă în comparație cu o mașină nouă.

Starea bateriei depinde, de asemenea, de climă. Bateriile litiu-ion utilizate de vehiculele electrice nu funcționează bine pe căldură. Un vehicul rulat din sudul Spaniei ar putea avea o capacitate redusă a bateriei, în timp ce o mașină din Țările de Jos sau Germania ar putea oferi șoferilor o performanță mult mai bună a bateriei.

Experții auto recomandă verificarea raportului privind starea bateriei VE înainte de achiziționarea mașinii. Înlocuirea bateriei mașinii este costisitoare, așa că cel mai bine este să vă asigurați că nu este uzată.

Infrastructura de încărcare

Înainte de a cumpăra o mașină electrică, trebuie luată în considerare infrastructura locală de încărcare. Proprietarii de case își pot încărca vehiculele electrice în garaj sau pe alee, dar persoanele care locuiesc în apartamente au mai puține opțiuni.

Majoritatea orașelor nu dispun de o infrastructură adecvată de încărcare, astfel încât găsirea unei stații poate provoca adevărate dureri de cap. Este nevoie de doar câteva minute pentru a umple un rezervor, dar poate dura până la o jumătate de zi pentru a încărca un vehicul electric.

Șoferii care locuiesc sau lucrează departe de stațiile de încărcare pot pierde mult timp așteptând ca mașina lor să se încarce. Unele companii oferă deja încărcătoare portabile pentru VE, destinate proprietarilor care nu își pot încărca vehiculele acasă. Cu toate acestea, ele încarcă bateriile numai până la un anumit nivel, iar în prezent, aceste încărcătoare nu sunt o opțiune validă.

Importanța verificării istoricului mașinii

Toate mașinile sunt diferite. Două vehicule identice din același model, fabricate în același an, se pot afla în stări foarte diferite. Stilul de condus, accidentele și kilometrajul se numără printre factorii pe care cumpărătorii trebuie să îi ia în considerare.

Nu toți șoferii sunt sinceri și dispuși să dezvăluie toate secretele mașinii lor. Dacă un vehicul a fost implicat într-un accident, acest lucru îi scade valoarea. Majoritatea oamenilor nu doresc să investească într-o mașină care a suferit un accident grav, deoarece este posibil să nu poată fi condusă în siguranță, iar un astfel de eveniment ar putea cauza probleme mecanice în viitor.

Câteva companii, precum carVertical, oferă o modalitate simplă de a investiga istoricul mașinii înainte de a face o achiziție. După introducerea VIN-ului mașinii, potențialii cumpărători pot verifica dacă vehiculul a avut vreun accident, se pot asigura că kilometrajul acestuia nu este falsificat, pot verifica dacă mașina este furată și pot verifica istoricul de înmatriculare a acesteia. Verificarea VIN-ului mașinii oferă, de asemenea, cumpărătorilor un avantaj în timpul negocierii prețului.

Alte lucruri de luat în considerare la cumpărarea unui VE rulat

Frânele. Atunci când un VE nu accelerează, acesta utilizează frânarea regenerativă pentru a încetini vehiculul, ceea ce reduce utilizarea frânelor. Cu toate acestea, dacă frânele sunt uzate, acest lucru poate însemna că mașina a fost utilizată intens și trebuie inspectată temeinic.

Actualizările software. Vehiculele electrice, la fel ca orice alte sisteme, primesc actualizări software periodice. Dezvoltatorii remediază erorile cunoscute și introduc noi caracteristici pentru a îmbunătăți performanța mașinii. Cu toate acestea, oamenii amână adesea actualizările, astfel încât nu este neobișnuit să găsiți un VE care rulează pe o versiune de software veche. Acest lucru poate sugera că proprietarul nu a avut grijă de mașina sa în mod corespunzător și că este posibil să aveți probleme în viitor.

Întreținerea mașinii. Nu toți mecanicii sunt instruiți să lucreze cu vehicule electrice, astfel încât poate fi dificil să găsiți un atelier de reparații auto de încredere. Experții VE recomandă dealerii oficiali, deoarece aceștia utilizează piese originale și pot oferi o garanție pentru lucrările efectuate. Înainte de a cumpăra un VE rulat, șoferii ar putea dori să verifice dacă toate reparațiile au fost efectuate într-un atelier de reparații auto respectabil.

Lipsa opțiunilor. Deși există mii de modele diferite de mașini alimentate cu benzină și motorină, este o cu totul altă poveste pe piața VE. Situația se îmbunătățește încetul cu încetul, pe măsură ce producătorii se orientează către vehiculele electrice, iar numărul modelelor este în continuă creștere. Cu toate acestea, piața vehiculelor electrice rulate este mult mai limitată, astfel încât găsirea unui SUV vechi de 5-10 ani sau a unei mașini de familie poate fi complicată.

Achiziționarea primului VE

La fel ca în cazul oricărui vehicul rulat, există câteva lucruri de luat în considerare înainte de a achiziționa un VE. Cu toate acestea, dacă mașina are un istoric curat și o baterie în stare bună de funcționare, alegerea unui vehicul electric este o idee bună. Deși mulți șoferi sunt încă sceptici cu privire la cumpărarea unui vehicul electric rulat, nu trebuie să vă faceți griji.

Înainte de cumpărare, este necesar să duceți un VE la un mecanic pentru o inspecție amănunțită. Dacă totul este în regulă, a venit momentul să vă obișnuiți cu condusul silențios și cu parcarea gratuită!

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 91