Cum Verifici Kilometrii Reali a unei Mașini pe care Vrei să o Cumperi?

Distribuie articolul unui prieten

Pe lângă nevoia de deplasare, lumea mai cumpără mașini și pentru aspect, puterea motorului, model și multe altele. Problema apare atunci când, din dorința de a intra cât mai rapid în posesia unui autovehicul, trecem peste câțiva pași esențiali de verificare.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Statisticile realizate de cei de la CarVertical arată că 22,8% din autoturismele verificate în România au avut parte de reparații ale caroseriei. Aproximativ 1/3 din mașinile pe care samsarii le vând au kilometrajul modificat, pragul modificărilor situându-se la 59.000 km. Astfel, este mai mult decât necesară verificarea kilometrilor reali ai mașinii pentru a fi sigur de performanțele pe care aceasta le va oferi în timp. Despre caroserie nici nu mai amintim… Cum ar fi să mergi liniștit pe drum și să vezi cum pica chitul de pe exteriorul portierei?

Dar trecând peste partea estetică, verificarea kilometrilor reali a unei mașini pe care urmează să o cumperi, te poate ajuta să estimezi cam cât anume te vei putea bucura de achiziția ta, dar mai ales dacă prețul este unul corect.

De ce să verifici km unei mașini?

Km unei mașini trebuie verificați pentru că nu doar samsarii, ci chiar și unele persoanele fizice modifică numărul de km. Iar problemele aduse de modificarea kilometrajului real al mașinii pot fi destul de complexe.

Cei care modifică kilometri fac asta pentru a păcăli posibilii clienți și ai face să creadă că gradul de uzură este mai mic, și prin urmare, prețul este mai mare.

În situația în care nu s-a umblat mult și kilometri au fost dați înapoi înainte de a duce mașina la RAR, este foarte posibil nici să nu afli vreodată, și nici să nu simți vreo diferență. Dar în cazurile extreme, în care s-a redus numărul kilometrilor chiar și cu peste 100.000 km, vei simți impactul uzurii într-un mod mult mai accentuat.

Oricare ar fi situația, în momentul în care afli că ai fost înșelat la kilometri, e de datoria ta să faci dovada că vânzătorul ți-a declarat cu bună știință un număr mai mic la momentul achiziției. Mai rău e că în România nu există o lege care adresează datul kilometrilor înapoi și singura șansă să îți recuperezi paguba e să intri într-un proces anevoios în care să aduci probe că ai fost înșelat.

Șansele de câștig variază de la situație la situație, dar întotdeauna e vorba de un proces îndelungat și tărăgănat. De aceea, mai bine verifici kilometrii de la început.

Verificare km gratuit la RAR

Începând cu anul 2021, RAROM a lansat o aplicație prin intermediul căreia se poate verifica numărul real de kilometrii ai unui vehicul. Singura condiție este ca acesta să fi fost măcar odată la RAR. Raportul dat de către aplicația Istoric Vehicul conține informații precum ITP-ul, numărul real de km și istoricul accidentelor de pe teritoriul României.

Pentru un raport basic, acesta poate fi cerut fără a se achita nicio taxă. Totuși dacă se dorește un raport complet care prezintă și istoricul daunelor, se percepe un cost de 35 Lei.

Raportul poate fi solicitat accesând formularul pus la dispoziția tuturor de către Registrul Auto Român. Introduci adresa de email, numărul de identificare al mașinii (seria de șasiu) și aștepți ca raportul să-ți fie livrat pe email.

Iată și un exemplu de raport gratuit RAROM.

Opțiuni avansate de verificare KM

Varianta RAR, deși gratuită (cel puțin în cazul kilometrilor), poate da greș dacă modificările au avut loc înainte să ajungă mașina pe la vreo stație ITP ori la Registrul Auto Român.

În ultima perioadă, a câștigat notorietate destul de mare platforma CarVertical care se ocupă de asemenea cu verificarea kilometrilor reali ai mașinii dar care oferă și alte informații esențiale despre vehicul și trecutul acestuia.

Diferența majoră dintre RAROM și CarVertical este data de faptul că cea dintâi oferă informații despre avariile întâmpinate strict pe teritoriul României, iar a doua furnizează date și despre experiențele vehiculului înainte de a fi adus în țară. Suma achitată pentru un raport realizat de CarVertical este mai mare (între 60 – 70 RON), dar și informațiile sunt mai complexe.

Verificarea VIN prin CarVertical oferă:

 • rapoarte cu informații despre accidente (elemente implicate, reparații, costuri),
  • număr real de km înregistrați,
  • o evaluare a prețului pe piață,
  • numărul proprietarilor pe care mașina i-a avut,
  • dacă mașina a reprezentat obiectul unui jaf/furt,
  • în ce scop a fost utilizată mașina (taxi, Uber, livrări, etc),
  • imagini anterioare,
  • istoricul ofertelor,
  • lista cu dotările esențiale,
  • sfaturi privind verificarea la fața locului și achiziția.

Iată conținutul unui raport CarVertical.

NOU! Primești 10% reducere dacă folosești link-ul de mai jos sau voucher-ul automobile101

Rupe lanțul clienților nerăbdători care sar peste pașii de verificare a mașinii. Asigură-te că vehiculul tău trece printr-un proces riguros de stabilire a numărului de kilometrii reali și a avariilor la care a fost suspus în trecut.

Profită de platformele care se ocupă cu astfel de verificări. Pune siguranța pe primul loc, lasă „afacerile” pentru mai târziu!

Distribuie articolul unui prieten