Cum înmatriculezi un automobil?

Distribuie articolul unui prieten

De la momentul achiziției unui autovehicul ai o perioadă de 30 de zile ca să îți înmatriculezi mașina. După această perioadă, autovehiculul nu va mai avea voie să circule pe drumurile publice, dacă actele sunt încă pe fostul proprietar.

Cuprins

Vestea rea este că în general ai multișor de așteptat. Vestea bună este că dacă ai cumpărat mașina din România, procedura este mult simplificată.

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Actele necesare pentru înmatricularea unui autovehiculului cumpărat din România

Pentru a-ți înmatricula mașina, întâi și întâi trebuie să-ți faci programare pe DRPCIV și să verifici dacă numărul de înmatriculare dorit este disponibil! În data în care ai programare du-te la oficiul de care aparții cu dosarul complet. Acesta trebuie să conțină:

  • Cererea de înmatriculare;
  • Fișa de înmatriculare;
  • Polița de asigurare auto (RCA);
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • Dovada plății taxei de înmatriculare;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original și copie;
  • Certificatul de înmatriculare, în original și copie.

Mare atenție ca dosarul să fie complet și să ai copii la toate actele care necesită acest lucru. În cele mai multe cazuri, la oficiu îți vor respinge dosarul dacă îți lipsește vreo copie, fără a exista posibilitatea să faci o copie pe loc. Iar dacă polițistul de serviciu e arțăgos, e posibil să trebuiască să-ți faci o altă programare. 

Partea bună este că din 2016, dacă cumperi un autovehicul second-hand din România, nu mai este nevoie să treci pe la Registrul Auto Român pentru obținerea certificatului de autenticitate al vehiculului.

Așadar, tot ce trebuie să faci ca nou proprietar al unui autovehicul când vrei să-l înmatriculez este să: 

  • Întocmești contractul de vânzare-cumpărare auto, pe care trebuie să figureze ștampila Direcția de Taxe și Impozite ori, dacă este cazul, semnătura și ștampila firmei de la care faci achiziția, pe factură aferentă;
  • Înscrii  mașina în evidența Direcției de Taxe și Impozite de care aparții;
  • Înscrii pentru înmatriculare și să predai plăcuțele vechi de înmatriculare către Poliție, dacă ai optat să le schimbi;
  • Să finalizezi acest proces în termen de cel mult 30 de zile de la dobândirea dreptului de proprietate asupra autovehiculului.

Înmatricularea unei mașini aduse din străinătate

Totuși, dacă ți-ai cumpărat o mașină din străinătate, trebuie să treci pe la RAR pentru a realiza o inspecție tehnică periodică, a identifica și autentifica mașina. 

Din păcate, nu îți poți înmatricula mașina până nu obții de la RAR cartea de identitatea a vehiculului semnată și parafată, cu care ulterior să te duci la Poliție.

Iar ca să te duci la RAR trebuie să îți faci programre și să te prezinți cu următoarele documente: 

– actul tău de identitate;

– cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea);

– documentul de înmatriculare din țara de origine;

– certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP, de regulă vehicule fabricate după data de 31.08.2018).

În pregătirea documentelor este important să ai în vedere că va trebui să apelezi la un traducător autorizat pentru a traduce factura de achiziție și unul din documentele din țara de proveniență, din care să reiasă data primei înmatriculări.

Chiar și așa, mai există o parte bună. Deși, ai mult și bine de așteptat la RAR, există o opțiune pentru a putea folosi legal automobilul: NUMERLE ROȘII.

Dacă dorești să circuli în perioada imediat următoare achiziției autovehiculului, trebuie să soliciți eliberarea unei autorizații de circulație provizorie. 

Găsești lista de acte necesare aici.

Distribuie articolul unui prieten