Foarte multe persoane, amatoare de senzații tari sau doar dornice să facă ceva inedit, au încercat să se familiarizeze cu vacanțele tip roadtrip, mai ales pe meleagurile românești, unde sunt ascunse adevărată trasee montante, gata de descoperit și explorat. O problemă sau mai degrabă o provocare, este atunci când vine vorba despre mijlocul de transport cu care să se poată ajunge în zonă, pentru că foarte multe drumuri sunt greu accesibile și este nevoie de un mijloc de transport fiabil, solid, puternic, sigur – aici intervin în scenă SUV-urile. Considerate atât mașini de familie, cât și mașini de teren, acestea asigură traversarea unor trasee dificile off-road, fiind extrem de performante și practice când vine vorba despre trasee montane și aventuri.
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Anual se fac clasamente cu recomandări de mașini echipate cu caracteristici care mai de care mai complexe, așa că poate fi extrem de dificil să găsești acea mașină care să îndeplinească mai multe caracteristici. Dar în viața reală nu poți să te joci cu alegerile ca atunci când primești bonus rotiri fără depunere la păcănele.
De aceea, mai jos vom încerca să răspundem câtorva întrebări când vine vorba despre top mașini 4×4 ieftine, menite să facă față terenurilor dificile și condițiilor de la munte, dar care să fie și confortabile. În principiu, dacă vrei ceva pe scurt: încearcă să găsești mașini care să aibă tracțiune integrală, sisteme de suspensie superioare, motoare puternice, dar și sisteme de asistență la condus. Desigur, poate fi vorba atât despre modele mai vechi, second hand, cât și despre unele noi.
Aspecte de care să ții cont la alegerea unei mașini de teren
Când o să începi să faci un research despre alegerea unui SUV s-ar putea să vrei să renunți chiar înainte să începi, când o să vezi cât de multe opțiuni sunt și nu vei ști care ți se pare mai potrivită nevoilor tale. Așadar, folosește lista de mai jos cu aspecte de bifat în alegerea unei mașini 4X4 pentru o excursie la munte:
- Stabilește scopul mașinii: nu toate drumurile de la munte sunt la fel. Gândește-te dacă vrei să te duci la munte să faci off-road, să mergi pe drum forestier, ori să urci Transfăgărașanul. Dacă știi că vei urca numai pe serpentine, pe drum asfaltat, atunci nu are rost să-ți bați capul prea mult. O mașină cu un motor diesel pentru un cuplu mai puternic este suficientă. Dacă știi că urmează să te bagi prin pădure și vrei să ieși de pe drum, deja trebuie să fii foarte atent la unghiul de atac și garda la sol.
- Verifică istoricul mașinii: Vrei să închiriezi sau vrei să cumperi o mașină dedicată pentru excursiile la munte? În ambele cazuri, caută informații despre dealer, și vezi experiențele altor utilizatori cu modelul de mașină pe care vrei să-l alegi. Nu ezita să verifici mașina pe care vrei să o iei cu un instrument precum carVertical pentru a afla dacă mașina e în starea care ți se prezintă.
- Ia în calcul dimensiunea mașinii: mașinile 4×4 nu sunt egale între ele. Astăzi există variante 4×4 pentru aproape orice tip de caroserie. Totuși distribuția greutății și echilibrul rămân diferite de la un model la altul. Din nou, dacă nu plănuiești să ieși de pe drumul asfaltat, nu are rost să-ți bați capul cu astfel de detalii. Dar dacă vrei să pleci într-o aventură, înălțimea mașinii, poziția roților și centrul de greutate sunt esențiale.
- Stabilește un buget: nu uita că există variante pentru toate buzunarele. Dacă nu vrei să cheltuiești zeci de mii de euro, poți să te orientezi spre variante second-hand create special pentru utilizarea în zone montane.
- Alege în funcție de combustibil: pasionații de off-road dezbat mereu între diesel și benzină. Totuși, în general aceștia cad de acord că diesel performează mai bine când trebuie să tragă încet dar tare peste stânci, iar benzinarul când trebuie să treacă prin nisip și noroi.
Recomandări mașini SUV de teren
Așa cum menționam la început, se fac anual diverse topuri de către revistele și persoanele de specialitate, care vin cu recomandări de mașini pentru cei care caută SUV-uri pentru anumite activități. Printre cele mai recente autoturisme nominalizate se numără:
Land Rover Defender
Un clasic al off-roadului încă din 83, puteți găsi variante de Land Rover Defender atât la mâna a doua cu caroseria clasică, ce ne aduce aminte de ARO, cât și varianta modernă relansată în 2020 care vine la pachet cu un motor V8 de 525 CP.
Gardă la sol: 29 centimetri.
Unghi de atac: 37,5 grade.
Unghi de degajare: 40 grade.
Unghi de trecere: 27,8 grade
Jeep Wrangler
Jeep Wrangler este printre cele mai noi modele de la Jeep, acesta impunându-se și printr-un design aparte în varianta Rubicon. Se pliază foarte bine condițiilor de teren accidentat, are cutie automata și dispune de trei niveluri de echipare.
Caracteristici:
Gardă la sol: 25,2 centimetri.
Unghi de atac: 36,4 grade.
Unghi de degajare: 30.8 grade.
Unghi de trecere: 25,8 grade
Toyota Land Cruiser
Toyota Land Cruiser este o marcă japoneză care poate fi aleasă de către entuziaștii drumurilor cu dificultate, având o construcție cu caroserie separată de şasiu, dar mai ales multiple specificații preferențiale pentru aventurile off-road.
Caracteristici:
Gardă la sol: 21,5 centimetri.
Unghi de atac: 31 grade.
Unghi de degajare: 25 grade.
Unghi de trecere: 22 grade
Suzuki Jimny
Suzuki Jimny este un vehicul care utilizează un şasiu tip scară cu suspensie și axe rigide pentru performanțe premium, beneficiind totodată și de un sistem cu reductor, unul cu tracțiune integrală.
Gardă la sol: 21 centimetri.
Unghi de atac: 36 grade.
Unghi de degajare: 50 grade.
Unghi de trecere: 28 grade
Dacia Duster
Dacia Duster este, așa cum știți deja, un model românesc, extrem de apreciat atât local, cât și la nivel internațional. Modelul autohton este preferat pentru prețul redus, dar și pentru capacitățile sale pe terenuri care nu sunt pavate. Un lucru mai rar cunoscut este că Dusterul este folosit foarte des ca autoutilitară.
Gardă la sol: 20 centimetri.
Unghi de atac: 30 grade.
Unghi de degajare: 35 grade.
Unghi de trecere: 22 grade
Concluizie Top maşini 4×4 pentru o excursie la munte
Lista este departe de a fi completă, astfel că pot fi incluse și alte recomandări precum Kia Niro, Skoda Kodiaq, BMW X5, Hyundai Kona, Volkswagen Golf Break, Mazda CX-5, Kia XCeed, Mercedes-Benz SLK 200, Kia Niro, Renault Captur, Volkswagen T-Roc, Toyota C-HR, Volvo XC40 și multe altele.
Acum, indiferent de ceea ce listăm noi aici, pentru fiecare dintre cele menționate recomandăm să te documentezi temeinic înainte de luarea oricărei decizii. Este important să te documentezi și să nu te grăbești – alege mașini cu capabilități potrivite pentru teren accidentat și dificil, ținând cont și de ceea ce zic alte persoane care deja le dețin și utilizează un vehicul în același scop.