După cum ne-am obișnuit, când ai de-a face cu administrația publică din România, trebuie să fii pregătit să umbli cu un braț de acte. Iar acest lucru este valabil și pentru procesul de vânzare-cumpărare auto. Rezervă-ți câteva minute și vezi ce ai de făcut când vinzi o mașină.
Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.
Află istoricul mașinii!
Pașii procesului de Vânzare-Cumpărare Auto
În România procedura de vânzare-cumprărare a automobilelor este reglementată de codul civil. Dacă ești curios, găsești partea legislativă aici. În linii mari, procesul de vânzare-cumpărare al automobilului este simplu. Dar pentru ca procedura de vânzare auto pe baza unui contract să devină legală aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții. Ca să înțelegi mai ușor ce ai de făcut ca vânzător, vom împărți acest proces în 3 pași mari.
1.Vânzarea-cumpărarea propriu-zisă
Întâi cumpărătorul și vânzătorul se întâlnesc pentru a evalua mașina și a cădea de acord asupra prețului. Dacă ești în situația în care vinzi un autovehicul, este indicat să aloci suficient timp încât cumpărătorul să poată face un test drive și eventual să mergeți la o stație ITP. Nu toți cumpărătorii vor dori să meargă până la service, dar e bine să te aștepți la verificări minuțioase.
PRO TIP: pentru un plus de siguranță pentru cumpărător, dar și pentru o mai mare transparență pentru tine, îți recomandăm să îi propui cumpărătorului să verifice pe CarVertical mașina și i se deduce din prețul mașinii sau oferi tu direct raportul, pentru a-ți crește probabilitatea de a vinde mașina într-un timp cât mai scurt.
2. Scoaterea mașinii din evidența FISC
După ce cumpărătorul s-a hotărât că dorește să cumpere mașina, în calitate de vânzător al autovehiculul, va trebui ca în data încheierii contractului să scoți autovehiculul din evidența FISC prin depunerea unei cereri la serviciul de Taxe și Impozite (precum impozitul auto anual) de care aparții. Ca să scoți automobilul de la FISC, trebuie să depui următoarele documente:
- o copie după buletin;
- o copie copie după cartea mașinii;
- contractul de vânzare cumpărare auto în 5 exemplare;
- formularele completate pentru scoatere din evidență (acestea se cer direct de la ghișeu).
- recomandat să ai și buletinul în orginal, tu ca vânzător și o copie după buletinul cumpărătorului. Unele FISC-uri au pretenția asta.
Într-adevăr te poți înțelege amiabil cu cumpărătorul ca tu să mergi într-o altă zi și să potriviți data de pe contract. Dar dacă cumpărătorul ia o amendă între timp, vei fi bun de plată. Mai mult, până nu scoți automobilul de pe numele tău contractul de vânzare cumpărare nu are o bază legală. Așa că întâlnește-te cu cumpărătorul în așa fel încât să puteți ajunge în timp util și la serviciul de Taxe și Impozite.
3. Înscrierea mașinii în evidența FISC
După ce ai scos autovehiculul de pe numele tău, nu mai este treaba ta ce se întâmplă mai departe cu el. Totuși, amintește-i cumpărătorului că are obligația să înscrie autovehiculul în termen de 30 de zile de la data emiterii contractului. Acesta trebuie să se prezinți la serviciul de Taxe și Impozite de care aparține și să depună următoarele documente:
- o copie după buletin;
- contractele de vânzare cumpărare în trei exemplare (Contractele de vânzare cumpărare pe care le primește de la tine trebuie să aibă ștampila instituției fiscale de la care au fost scoase);
- o copie după cartea de identitate a mașinii;
- formularul completat pentru a introduce mașina în evidența fiscală (se cer de la ghișeu).
Dacă cumpărătorul depășește termenul de 30 de zile, va fi penalizat cu o sumă calculată valoarea impozitului de plătit.
Acte necesare vanzare auto pentru procesul de vânzare-cumpărare auto
La finalul tranzacției, asigură-te că îi înmânezi cumpărătorului:
- Cartea de identitate;
- Certificatul de autenticitate (obligatoriu dacă mașina este adusă din străinătate);
- Certificatul de înmatriculare cu ITP-ul la zi;
- Cartea tehnică;
- Carnetul de service. (în funcție de mașină)
De ținut minte; la vânzarea auto nu se înstrăinează și asigurarea RCA. Cumpărătorul are obligația legală să încheie o asigurare RCA în vederea înmatriculării pe numele său.
De ținut minte; dacă vinzi o mașină ieftină, nu este atât de necesar să prezinți și un carnet de service. Totuși, în cazul mașinilor mai scumpe, este foarte posibil ca un cumpărător să insiste să îi prezinți carnetul de service.
Încă un lucru, ca să nu fii nevoit să îi dai asigurarea ta, caută să ai un broker în zonă pentru a emite o asigurare noului proprietar cu mențiunea eventuală „se emite în vederea înmatriculării.”
La ce să fii atent
Ca să fii sigur că tranzacția se desfășoară corect pentru a nu apărea probleme ulterior fii atent la următoarele aspecte:
- Contractul pe care îl semnați să fie modelul 2016 ITL -054;
- Cartea de identitate a mașinii care trebuie să conțină o hologramă RAR, mențiunile din CI să corespundă cu anul de fabricație, modelul și alte aspecte;
- Verifică certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român ca mașina să corespundă cu datele din cartea de identitate;
- Asigură-te că ești cu taxele la zi înainte să vinzi mașina deoarece în caz contrar nu o vei putea scoate de pe numele tău;
- Verifică ca automobilul să nu facă obiectul unui proces de executare silită, să nu aibă sechestru, ori alte sarcini asupra lui;
- Asigură-te că pe certificatul de înmatriculare să treci data înstrăinării vehiculului și semnătura ta.
Cu toate aceste informații în minte, poți să-ți vinzi în siguranță automobilul. Dar înainte să răsufli ușurat, amintește-i cumpărătorului că are 30 de zile pentru a înmatricula mașina.