Ce sunt și când ai nevoie de numere roșii

Distribuie articolul unui prieten

În România, Numerele Roșii reprezintă o variantă de a circula legal pe drumurile publice până la înmatricularea definitivă a automobilului atunci când îți cumperi o mașină nouă sau din străinătate.

În teorie, este destul de ușor să le obții, mai ales că acum se zice că instituțiile publice se digitalizează. Într-adevăr, clar găsești mai multe informații acum pe internet decât acum 10 ani.

Totuși, în bunul spirit românesc, ce e trecut pe siteul oficial, lista de documente cu care te bate la cap din e-mailul de confirmare, nu se potrivește neapărat sau nu e explicată clar. Și uitea așa ajungi la ghișeu la o tăntiță care „își sacrifică sănătatea” pentru noi muritoriii de rând.

Ca să nu fii pus pe drum degeaba, citește acest articol ca să știi ce ai de făcut, să poți lua numerele roșii din prima.

Cuprins

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce sunt numerele roșii?

Pentru a circula legal pe drumurile din România, fiecare șofer trebuie să îndeplinească câteva condiții simple dar obligatorii. Printre acestea se numără și echiparea vehiculului cu numere de înmatriculare care se află în concordanță cu standardele existente.

În cazul achiziționării unui nou vehicul, pentru că durează ceva timp până găsești loc la RAR, până la intrarea în posesia plăcuțelor definitive, conducătorul auto poate circula cu autoturismul în baza unei autorizații de circulație provizorie, obținută prin prezența numerelor de înmatriculare roșii.  Pro Tip: verifică disponibilitatea numerelor de înmatriculare aici.

Astfel, prin intermediul numerelor roșii, ai dreptul să utilizezi mașina legal până la finalizarea procesului de înmatriculare definitvă.

Dar atenție, numerele roșii, împreună cu autorizația provizorie de circulație, sunt valabile timp de 30 de zile de la data eliberării lor. Ulterior, dacă (și cel mai probabil) nu vei reuși să înmatriculezi definitiv automobilul, poți cere o prelungire de până la 60 de zile.

Taxă numere roșii – cât costă numerele roșii

Înainte de toate, ai contravaloarea autorizaţiei de circulaţie provizorie – 13 lei.

Pe https://dgpci.mai.gov.ro/faq/taxe se menționează că contravaloarea autorizației de circulație provizorie se poate achita prin Internet Banking, dar cu confirmarea tranzacției în de 24 ore), virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR în contul RO94RNCB0082000367331018, beneficiar RA-APPS, CEC BANK si reteaua de Statii de Plata SelfPay situate in supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universitati.

Acum, cea mai practică variantă este să faci plată prin transfer bancar în contul menționat. Pentru siguranța ta, poți să faci cu 24 de ore înainte. Dar cel mai important lucru e să descarci tranzacția, să o printezi și să o ai cu tine la ghișeu. Pe ghișeul.ro sau celelalte variante, mai dă rateuri, în funcție de cum merge sistemul și de cum are chef operatorul de la ghișeu. Cel mai sfânt e să ai tranzacția direct de la bancă sau bonul dacă plătești un operator.

(Azi am avut în fața mea un nene care a trebuit să plătească din nou la un xerox că nu era înregistrată tranzacția, deși el avea confirmarea plății pe Ghiseul.ro)

În funcție de tipul de vehicul cumpărat, prețul plăcuțelor pentru numerele roșii poate să difere. Astfel vom avea:

  • 20 lei/placă de tip A – dimensiune 110 x 520 mm – folosite pentru toate autovehiculele
  • 23 lei/ placă de tip B – 200 x 340 mm („pătrate”) – folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau vehiculelor 4×4 (dacă au un astfel de spațiu prevăzut din fabricație)
  • 17 lei/placă de tip C – dimensiune 130 x 240 mm – folosite doar pentru motociclete.

Rezultă că, pentru o mașină normală, prețul numerelor roșii ar fi de 40 de lei (2 plăcuțe).

Teoretic, sumele menționate mai sus pot fi achitate prin internet banking, virament bancar, numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor sau prin mandat poștal în contul trezoreriei statului.

Pentru ultimul caz amintit anterior, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a pus la dispoziția publicului o listă de conturi ale unităților teritoriale. Aceasta este disponibilă online pe site-ul DRPCIV.

Dar, să ai în vedere că fiecare parohie are o liturghie. Adesea plăcuțele se achită numai cash la ghișeu cu bani ficși. Nu există posibilitatea plății cu cardul și adesea nu dau rest sau te pun să te duci să schimbi banii.

Acte necesare pentru numere roșii

În vederea intrării în posesia unei autorizații de circulație provizorie, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Copia contractului de asigurare RCA, încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia; (aici mare atenție, autorizația provizorie va fi valabilă pe cât e valabilă și asigurarea RCA în vederea înmatriculării. Adică dacă tu o faci cu 4 zile înainte și ceri autorizație pe 30 de zile, pentru că asigurarea mai e valabilă 26 de zile, tot pe 26 de zile va fi valabilă și autorizația.)
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului, în original și copie; (Contract de vânzare cumpărare sau factura fiscală, după caz.)
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine în cazul vehiculului care a mai fost înmatriculat în alt stat, în original și copie;
  • Actul de identitate al solicitantului, în original;
  • Dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie – 13 lei;
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu; (Asta dacă nu se plătește exclusiv la ghișeu)
  • Copia declarației vamale, după caz, pentru vehiculele achiziționate din afara UE, pentru care se solicit autorizarea de circulație provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depășesc 30 de zile;
  • Procură special autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

!!!Dacă ești în situația în care ai nevoie de mai mult de 30 de zile să înmatriculezi definitiv autovehiculul, cum e cazul cel mai des, tu vei cere o nouă autorizație provizorie de circulație. În cazul acesta, dacă prima autorizație este încă valabilă, atunci tu va trebui să predai autorizația veche, altfel nu ți-o emite. Lucrul acesta nu e menționat nicăieri, dar îl poți afla pe pielea ta direct la fața locului.!!!

Explicația de la ghișeu: „Odată ce sunt emise noul set de numere roșii, setul existent ar deveni fals.”

În cazul persoanelor juridice trebuie depuse documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie, dar și împuternicirea reprezentantului legal al acestora.

Totodată, este necesar ca mașina să fi trecut inspecția tehnică periodică, verificarea la Registrul Auto Român și să fie înregistrată la Administrația Financiară de care aparține proprietarul pentru a se putea realiza plata impozitului anual.

Cât durează să scoți numere roșii

Procesul de eliberare al numerelor roșii este influențat de mai mulți factori precum perioada de timp în care ai nevoie de ele, programul de lucru cu publicul al instituțiilor la care trebuie să te prezinți și posibilele cozi sau zile aglomerate de care te poți lovi.

În ziua de azi, în majoritatea județelor se paote face programare online și accesul la ghișeu se face numai pe bază de programare. Programarea se face de pe https://dgpci.mai.gov.ro/drpciv-booking/formular/40/temporaryPermit

Odată ajuns la ghișeu și dacă toate actele sunt în regulă, vei primi numerele pe loc.

Valabilitate numere roșii

Toți șoferii sunt conștienți că pot circula cu un vehicul cu numere roșii pe o perioadă de 30 de zile. Această perioadă nu poate fi prelungită peste data la care expiră RCA-ul, motiv pentru care este indicat ca înainte de a merge spre DRPCIV, să fi trecut mai întâi pe la o societate de asigurări. âAstfel te vei asigura că durata poliței de asigurare nu va expira până în momentul finalizării procesului de înmatriculare.

Fiecare vehicul are dreptul la 3 autorizații provizorii de circulație eliberate succesiv, fiecare cu o valabilitate de 30 de zile. Deci, autovehiculul care urmează să fie înmatriculat poate rula pe drumurile din România, legal, pe o perioadă de 90 de zile.

În acest timp, noul proprietar poate liniștit să obțină certificatul de autenticitate de la RAR, să plătească timbrul de mediu și să înregistreze automobilul la Administrația Fiscală.

Ai nevoie de rovinietă dacă ai numere roșii?

Rovinieta este o taxă obligatorie care trebuie achitată de toți șoferii care utilizează rețeaua de drumuri din România.

În cazul vehiculelor care dețin numere roșii/provizorii valabile, șoferii vor fi scutiți de plata acestei taxe.

După ce numerele roșii au fost înlăturate și vehiculul a fost dotat cu plăcuțele definitive, conducătorul auto are obligația să plătească rovinieta pe o perioadă de 7, 30,90 de zile, sau chiar pentru un an întreg.

P.S: Mașinile cu numere verzi nu sunt scutite de plata taxei de rovinietă (în afară de categoriile exceptate) precum cei care au numere roșii.

Programare numere roșii

Nimănui nu-i plac cozile care par interminabile, ghișeele aglomerate și timpul pierdut stand și așteptând. Tocmai de aceea, cei de la DRPCIV au venit cu o soluție și au implementat pe site-ul lor o secțiune în care poți face o programare online pentru serviciul de care ai nevoie.

Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul DRPCIV , astfel:

  1. alegi județul în care dorești să programezi vizita la ghișeu, alegi serviciul de care ai nevoie – în cazul de față, Autorizare provizorie (numere roșii) –
  2. apoi introduce datele cu caracter personal (nume, prenume, email, seria șasiului mașinii).
  3. Îți alegi ziua și ora care se potrivește cu programul tău, dar în funcție de disponibilitate.
Distribuie articolul unui prieten