GPL – ce este și ce avantaje are în calitate de carburant

Distribuie articolul unui prieten

Înainte de a deveni șofer, se cunosc informații în linii mari despre mașini și modul în care ele funcționează. Desigur, există și pasionați care s-au documentat și ar reuși să-ți explice un concept de la A la Z și în timpul somnului, însă aceștia sunt doar excepții.

Cuprins

Majoritatea cursanților știu că vehiculele funcționează pe bază de motorina sau benzină. Acest lucru se datorează și faptului că mașinile pe care școlile de șoferi le folosesc sunt în mare parte de acest tip. Câteva informații despre mașinile pe GPL există dar doar la un nivel general. S-a constat însă că în anul 2022, GPL a fost cel mai economic combustibil din România. Asta înainte de majorarea prețurilor la carburanți și de creșterea oarecum impusă a pieței vehiculelor electrice. 

Citește în continuare acest articol și vei afla ce reprezintă GPL, ce beneficii aduce și dacă este mai rentabil în contextual actual să faci trecerea la acest tip de combustibil. 

Obține un raport ca să eviți afacerile proaste, ca să vinzi mai rapid, sau ca să afli dacă mașina ta este sigur de condus.

Află istoricul mașinii!

Ce este GPL?

Gazul Petrolier Lichefiat, cunoscut sub abrevierea GPL sau AutoGas, se formează prin amestectul majoritar de butan și propan. Acesta a fost decoperit și utilizat începând cu anul 1860, obținerea lui se datorându-se rafinării petrolului sau separării de gaze naturale și petrol chiar în procesul de extracție.

GPL are o compoziție chimică asemănătoare cu cea a gazelor naturale însă avantajul său principal este că la temperaturi normale și presiune scăzută acesta devine lichid. Astfel, transportul și stocarea gazului petrolier lichefiat nu reprezintă o problemă. În general acesta poate fi transportat în rezervoare sau butelii de orice dimensiune, reprezentând o sursă sigură de energie, fiind utilizat în cea mai mare parte în calitate de combustibil pentru autvehicule sau încălzire.

Unde se folosește GPL?

GPL reprezintă o sursă versatilă de combustibil care poate fi utilizată în mai multe situații dintre care amintim:

  • Gătit: pot fi alimentate prin GPL instrumente precum cuptoare, plite cu gaz sau grătare. Este considerat ca fiind o alegere sustenabilă pentru multe gospodării și localuri deoarece este eficient iar amprenta de carbon emisă este scăzută;
  • Încălzire: șeminee pe gaz sau diverse sisteme de încălzire pe GPL sunt folosite de către o bună parte din oameni pentru a-și încălzi locuințele. Acestea presupun o întreținere la nivel redus și au o eficiență ridicată, reprezentând o variantă bună pe termen lung, dat fiind și prețul modic al GPL. Atenție însă: instalarea unui astfel de sistem trebuie făcută cu precauție de către o firmă specializată;
  • Vehicule: GPL este incolor și are un număr scăzut de emisii de carbon. Vehiculele care rulează cu un astfel de combustibil produc mai puține reziduuri, astfel că previn deteriorarea motorului în timp și ajută la protejarea mediului înconjurător;
  • Industrie: și în acest sector GPL reprezintă o sursă rentabilă de energie și prietenoasă cu mediul încojurător, fiind folosită cu precădere în industria chimică, a sticlei, metalului, ceramicii, textilă și alimentară;
  • Agricultură: folosit în mare parte drept carburant pentru utilajele agricole cu care se lucrează pământul dar și pentru cele care ajută la procesarea produselor și arderea resturilor.

Care sunt beneficiile GPL în industria auto?

Care sunt motivele pentru care oamenii apelează la GPL? După cum s-a observat și mai sus, acesta are aplicabilitate în mai multe ramuri, reprezentând o sursă de energie/combustibil rentabilă și eficientă.

Industria auto reprezintă o arie destul de mare în care GPL se utilizează. Dintre beneficiile enumerăm: preț avantajos, ușurință în transport, ardere curată cu reziduuri scăzute și versatilitate.

Este mai avantajos GPL decât celelalte tipuri de combustibil?

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale GPL folosit pe post de combustibil este reprezentat de prețul scăzut la stațiile de alimentare. În momentul scrierii acestui articol (06.03.2023), prețurile la combustibilul standard în Iași arată așa:

Tipul combustibiluluiInterval de preț (lei)
Motorina standard7.25 – 7.35
Benzină standard6.55 – 6.65
GPL4
comparație GPL vs benzina vs motorina

Sursa: https://www.peco-online.ro/index.php

Trebuie menționat însă faptul că o mașină pe GPL consumă cu aproape 25% mai mult decât o mașină pe benzină, însă are o autonomie mai mare decât o mașină cu motor diesel. Consumul mai mare este compensat de prețul redus al GPL (după cum se poate observa și din tabelul de mai sus), permițând astfel realizarea de economii.

Și din punctul de vedere al arderilor de combustibil putem afirma că GPL este mai eficient decât motorina sau benzina. Mașinile pe GPL au arderi mai curate din care rezultă un număr scăzut de reziduuri, ceea ce în timp duce la economisirea de bani cu întreținerea și reparațiile mecanice ale vehiculului.

Dar față de VE (mașinile electrice)?

În unele țări, GPL este considerat a fi combustibil verde dat fiind faptul cp mașinile dotate cu acest tip de combustibil nu ridică probleme cu EGR-ul sau cu injectoarele mașinii. Totuși, o mașină pe GPL alimentată la maxim are o autonomie de minim 1000 de km pe când un Vehicul Electric încărcat complet nu depășește autonomia de 150 km. Depinde foarte mult de scopul cu care deții mașina și zona în care te folosești cel mai des de aceasta.

Când vine vorba despre tarife, prețul încărcării unu vehicul electric însă nu depășește 3.5 lei/unitate. Diferența nu este mare la momentul actual iar avantaje există de ambele părți.

Condiții pentru trecerea la GPL și mod de realizare

În momentul în care ideea trecerii pe GPL vă surâde trebuie să luați în calcul mai multe aspecte. Majoritatea consideră această acțiune ca pe o investiție rentabilă dată fiind economisirea din prețul carburantului însă nu trebuie neglijate aspecte precum dimensiunea mașinii și tipul de combustibil pe care îl utilizează în prezent. Instalația GPL necesită o bună parte din spațiul portbagajului dvs, acolo fiind aplasat rezervorul în care se depozitează gazul și care îl face să circule direct către motor. Totodată, interesant este că mult mai facil este pentru vehiculele care rulează deja pe benzină să facă trecerea către GPL.

Amortizarea unei instalații GPL durează aproximativ un an, sau dupa 10.000 km dacă vehiculul este utilizat zilnic. Bugetul pe care trebuie să îl investiți în această modificare nu depășește 1000 de euro, iar asigurarea pentru un autovehicul dotat cu sistem GPL nu presupune costuri mai ridicate decât un vehicul care funcționează cu motorină/benzină. Noxele și emisiile de carbon vor fi mai reduse, iar mașina pe care o conduceți va avea un grad de poluare mai redus asupra mediului înconjurător.

Rămân câteva dezavantaje ale trecerii la un sistem GPL. Unul dintre acestea ar fi interdicția unui astfel de vehicul în parcările subterane și supratena închise. Altul face referire la scăderea puterii motorului cu aproximativ 15% și o creștere de aproximativ 20% a consumului de carburant.

Cum înscriu instalația GPL?

În urma instalării sistemului GPL, posesorului vehiculului îi va fi înmânată comanda alături de certificatul de garanție și cel de conformitate. Pașii care trebuie urmați sunt:

  • se va prezenta la RAR, împreună cu cartea mașinii (original+copie), cartea de identitate (original+copie) și certificatul de înmatriculare al mașinii (original+copie);
  • Cei de la RAR vor efecua testul de emisie noxe, iar apoi îți vor trece în cartea mașinii instalația GPL;
  • Înscrierea în certificatul de înmatriculare auto necesită cartea mașinii (cu GPL pe ea) în original+copie, cartea de identitate (original+copie), asigurarea RCA (original+copie), dovada plății taxei de eliberare a certificatului de înmatriculare;
  • Documentele se îndosariază și se depun la Poliție;
  • Noul certificat de înmatriculare va fi eliberat după o săptămână.

În cazul în care consideri că trecerea pe GPL te-ar avantaja, îți recomandăm să iei în calcul toți factorii enumerați în acest articol înainte de a lua decizia finală. Vezi ce avantaje și dezavantaje se aplică în cazul tău, pentru a fi mulțumit la finalul schimbării pe care vrei să o aduci propriului vehicul.

Distribuie articolul unui prieten
Vlad.F
Vlad.F

Vlad este pasionat de tot ce înseamnă industria auto. Scrie despre taxe și impozite, despre instrumente pentru pasionații auto, dar și despre autoturisme în mod general.

Articles: 101